Із ким після розлучення в «Опоблоку» лишилися «Україна» та «Інтер»

Із ким після розлучення в «Опоблоку» лишилися «Україна» та «Інтер»

5 Грудня 2018
3881

Із ким після розлучення в «Опоблоку» лишилися «Україна» та «Інтер»

3881
Важке розставання в «Опозиційному блоці» зачепило не лише політиків, а і їхні телеканали.
Із ким після розлучення в «Опоблоку» лишилися «Україна» та «Інтер»
Із ким після розлучення в «Опоблоку» лишилися «Україна» та «Інтер»

Після чотирьох років у партії Юрій Бойко вирішив, що йому краще з Медведчуком Вадимом Рабіновичем, і покинув «Опозиційний блок». Розставання пройшло важко: обидві сторони вирушили на інтерв’ю розповідати про зраду, про те, що вони обійдуться без екс-колег, про те, що це вони кинули, а не їх. Зачепило розлучення й телеканали політиків. Юрій Бойко та Сергій Львочкін залишилися на «Інтері», а «Україна» лишилася з Вадимом Новинським.

Насправді, виключення Юрія Бойка та Сергія Львочкіна із «Опозиційного блоку» — це далеко не перша подібна проблема екс-регіоналів. Звинувативши «Опозиційний блок» у недостатній радикальності, його ще в 2016 році покинув Вадим Рабінович. Вийшов із партії і Євгеній Мураєв, заснувавши з Рабіновичем «За життя». Про розкол уже цього союзу екс-колеги політиків заявляли ще в серпні 2017-го, але в такому складі «За життя» протрималося на рік довше, поки Мураєв не покинув партію у вересні 2018-го. Між цими датами із «Опоблоку» в нове об’єднання перейшов також Нестор Шуфрич, і тепер уже Вадим Рабінович розказував у листопаді 2017-го, що його колишня партія розпадається. Проте «опозиціонери» протрималися купи ще рік і фрагментарно пішли на союз із Рабіновичем лише цієї осені. Між цим «Опоблок» покинув також екс-кандидат у президенти Михайло Добкін, але в нього наразі свої «християнські» історії. І от уся ця Санта-Барбара, а також залаштункові розмови лишалися для глядачів теленовин майже непоміченими, якщо не враховувати кампанію проти Вадима Рабіновча на «Інтері». Тепер усе змінилося.

Телеканали навіть не намагалися приховувати свої симпатії в сюжетах про «розкол» 20 листопада. На «Україні» новину почали з цього: «За зраду інтересів однопартійців та виборців із фракції виключили двох нардепів». «Інтер» розповів про «створення в стінах парламенту ще однієї депутатської групи, “Опозиційної групи — "За життя"”». У відповідному ключі матеріали розвивалися й далі.

«Телеканали розподілили «опозиціонерів» цілком наочно»

На «Україні» почали з виступу Олександра Вілкула щодо виключення колег із фракції, процитували заяву про «порушення фракційного статуту» й подали коментар Вадима Новинського про те, хто кого кинув: «Как кто говорит, что они дали собственноручно заявления — это неправда. Они были исключены нашим решением. Никакого заявления о свободном выходе из фракции они не подавали». Експерт із розколів також заперечив такий у лавах «Опоблоку»: «Ни о каком расколе партии не может быть и речи». І насамкінець звинуватив колег у захопленні влади: «Речь идет только о том, что два человека решили узурпировать власть в нашей партии и мы дали этому достойный ответ».Цікавий факт: рік тому про «примху» Бойка та Льовочкіна, на які «Опоблок» проміняв своїх виборців, розповідав і новий союзник цих політиків Вадим Рабінович. У цьому ж ефірі він заявив про «абсолютное уважение к Новинскому». Наприкінці актуального повідомлення «України», варто зазначити, подали й заяву Юрія Бойка: «“Опозиційний блок” залишається в минулому, ми йдемо далі по об'єднанню всієї опозиції».

На «Інтері» з цієї цитати почали. Далі слово взяв Вадим Рабінович, який пообіцяв:«Вы в ближайшие дни увидите новую депутатскую группу, «Опозиційна платформа — "За життя"”». Минуло два тижні й у політиків досі не вистачає для цього союзників. Також Рабінович заявив, що їхня платформа «настроена на войну, на войну с нынешней властью». Цікавий факт: раніше цей політик заявляв, що Бойко та Льовочкін погодили із владою підвищення тарифів, на яких вони заробляють. А «Інтер» регулярно розповідав про те, що це Рабінович працює на владу. Що ж до цього сюжету, то в ньому далі подають фрагмент виступу Олександра Вілкула біля трибуни, де він розповідає про виключення екс-колег із фракції (тож хронологічно виглядає, що вони спочатку вирішили створити нове об’єднання, а потім їх виключили). І завершується все Сергієм Льовочкіним: «Это фактические похороны Оппозиционного блока[...] Сегодня произошел по факту раскол на людей, депутатов, которые ориентируются на Юрия Бойко, кандидата в Президенты, и кандидата в Президенты Петра Порошенко». Цікаво, як із цим поєднується заява Вадима Рабіновича про свого нового союзника рік тому: «Ночью Левочкин получает инструкции в АП, а днем заставляет фракцию отдавать голоса и предавать избирателей!».

«Інтер» вирішив не згадувати про всі ці дрібниці минулого та, навпаки, закріпити нинішній успіх. У студію одразу після сюжету завітав Юрій Бойко, кандидат у Президенти від «За життя». Вибори й стали першою темою для розмови, а ведуча Катерина Лисенко попередньо презентувала дані соціологічних опитувань від центру «Софія». Пов’язана з Льовочкіним інституція вважає, що Бойко посідає в електоральному заліку друге місце із 14 % підтримки виборців. Це, у принципі, схоже на дані інших організацій. Якщо їх помножити на два-три. Що ж до розмови у студії, то, щоби зрозуміти її стиль, достатньо запитань журналістки: «Ваші головні програмні переваги?», «Яких колег ви запрошуєте до своїх лав опозиційних політиків?» «Які цифри (бюджету. — MS) вас бентежать і на чому ви наполягаєте?», «Скільки там реально зменшення (субсидій. — MS) і що пропонуєте ви?». Головної події дня стосувалося одне запитання, у відповідь на яке Бойко заявив, що «частина “Опозиційного блоку” пішла на службу до Президента Порошенка» і що «всі, хто вірить в те, що можна змінити сьогоднішню владу, — вони до нас приєднаються». Після цього жодна велика партія ще не повірила в те, що можна змінити владу.

21 листопада на іншому боці «опозиції» інтерв’ю давав Вадим Новинський. Народний депутат почав на «Україні» з актуальних подій та своїх почуттів: «Для меня лично принимать это решение было непросто. Всегда очень сложно расставаться с людьми. Когда прошел с ними определенный этап в своей жизни», але швидко взяв себе в руки:«Для политической партии Оппозиционный блок никакой трагедии не произошло». Що ж до інших народних депутатів, які можуть покинути партію, Новинський заявив, що «таких событий пока еще мы не наблюдаем».Наступного дня її покинули троє депутатів. Закінчилася розмова обіцянками: «мы ни в коем случае не пойдем ни на какие компромиссы, не прогнемся под этим давлением [...] и будем защищать интересы наших украинцев». Перед виборами обов’язково дізнайтеся, чи належите ви до українців Вадима Новинського.

22 листопада «Інтер» процитував блог Сергія Льовочкіна на «Кореспонденті». Політик заявив, що його позавчорашні колеги «за вказівкою Порошенка намагаються рейдерськи захопити політичний труп “Опозиційного блоку”» і що кандидатуру Юрія Бойка у Президенти політрада «За життя» підтримала, зокрема, «за пропозицією іншого популярного політика Вадима Рабіновіча». Цікавий факт — чотири місяці тому «популярний політик» заявляв: «Никакого объединения под Бойко не будет никогда! У меня нет претензий лично к нему в человеческом плане. У Бойко есть другие проблемы. И не только со знаменитыми вышками Бойко. Он — марионетка в руках Левочкина. А отдавать страну в руки Левочкина я не хочу, и никто не захочет!». Крім цього, Рабінович стверджував: «Я не меняю Украину на кураторов! Мы будем побеждать по любому — и без вас! Левочкин из-за спин президентов — это уже уходящая система!». І просто звинувачував Львочкіна та Бойка у замаху на себе.

І все ж тепер вони разом, а співпраця «України» та «Інтера» із синхронного піару «Опозиційного блоку», здається, завершилася. Чи чекає на нас натомість чорний піар до взаємного знищення — покаже час, а поки що ці канали продовжують разом піарити Олега Ляшка.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Згадати не все. Моніторинг теленовин 19–25 листопада 2018 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3881
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду