«1+1» та саморуйнівна боротьба за Одеську кіностудію

«1+1» та саморуйнівна боротьба за Одеську кіностудію

31 Жовтня 2018
3432

«1+1» та саморуйнівна боротьба за Одеську кіностудію

3432
Журналісти так активно відстоюють інтереси свого гендиректора, що в чистоті його намірів починають виникати сумніви.
«1+1» та саморуйнівна боротьба за Одеську кіностудію
«1+1» та саморуйнівна боротьба за Одеську кіностудію

Мало які великі телеканали випускають про себе так багато новин, як «1+1». Глядачі разом із журналістами переживають отримання ліцензій, напади на знімальні групи, звинувачення проти «розслідувачів», запити від НБУ та виселення каналу з будівлі. У всіх цих ситуаціях «Плюси» здаються правими, поки не починають маніпулювати. Після певної кількості сумнівних заяв, перекручувань і спекуляцій ти просто починаєш сумніватися, чи насправді все так просто. Останній приклад подібного — кампанія «1+1» із захисту інтересів свого гендиректора на Одеській кіностудії.

Олександр Ткаченко, генеральний директор «1+1 медіа», став основним приватним акціонером Одеської кіностудії у 2017 році. 50 % + 1 акцію установи досі контролює держава, проте в червні 2018 року Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроект, який би дозволив повноцінний перехід студії у приватну власність. Влітку «ТСН» випустила й перший сюжет про переваги приватизації.

Проте ця ідея сподобалася не всім. Окремі працівники кіно вийшли на акцію протесту, а народний депутат від БПП Олексій Гончаренко вніс правку, яка би забороняла приватизацію. 12 жовтня у «ТСН» вийшов новий сюжет, де журналісти вже активно дискредитували таких активістів і замовчували їхні претензії. Ще один сюжет вийшов всього за тиждень — 19 жовтня. Кількість маніпуляцій у ньому зашкалювала.

Ведуча Наталія Мосейчук анонсувала матеріал: «Більшість одеситів та експертів — за модернізацію майже сторічної Одеської кіностудії. Такі результати опитування оприлюднили сьогодні [...] Переважна більшість опитаних за європейський шлях кіностудії, хочуть бачити нове і сучасне кіно». Журналісти так і не пояснили, хто проводив опитування та які його точні результати. Маніпулятивно звучить і саме запитання — хто ж може бути проти того, щоби студія розвивалася? Гільдія кінематографістів Одеси, власне, й закидає приватним власникам, що ті планують не модернізувати студію, а просто скористатися землею. Разом із тим, хоч «ТСН» про це чомусь і не повідомила, 51 % одеситів справді висловилися за приватизацію установи на умовах збереження профілю її діяльності. Опитування проводив Київській міжнародний інститут соціології.

Розповідь про модернізацію підміняє розмовами про приватизацію на початку сюжету й кореспондентка: «Щоб зберегти свою гордість, одесити готові підтримати реновацію та оновлення студії [...] Більшість упевнені, фінансувати її розвиток мають приватні інвестори». Далі слово бере голова правління студії Андрій Осіпов: «Одеська кіностудія — це активний учасник кінопроцесу. У нас на сьогоднішній день є десять проектів, в яких Одеська кіностудія за минулий рік прийняла участь, у тому числі два власних проекти». У Гільдії кінематографістів інша думка: «За последние десять лет не снято ни одного (!) своего фильма с эмблемой Бригантинки”». Там запевняють, що «с 2009 года киностудия перестала выпускать “фильмы собственного производства”, а переключилась на оказание услуг другим кинопроизводителям». «1+1» не подає глядачу позицію цієї сторони й не перевіряє слів пана Осіпова. Натомість ситуацію також коментує Олександр Ткаченко: «Ми хотіли б [...], щоб тут був створений сучасний технологічний сервісний майданчик для зйомок, для постпродакшену...» Гільдія кінематографістів закидає пану Ткаченко те, що гучні обіцянки він давав і раніше, але чомусь досі їх не виконав. Ще з 2005 року бізнесмен був партнером попереднього головного приватного акціонера студії Сергія Тарути.

Про якісь протести кореспондентка згадує лише наприкінці повідомлення: «Маніпуляції навколо приватизації, навпаки, шкодять реноме студії і відлякують потенційних інвесторів, як ось ці два десятки протестувальників. Співакціонер кіностудії та гендиректор “1+1 медіа” Олександр Ткаченко певен: за пікетами насправді винятково політика». Журналісти натякають на причетність до акції «Свободи», екс-губернатора Одещини Миколи Скорика та керівництва Держкіно. Останньому в особі Пилипа Іллєнка надали змогу спростувати закиди.

Але при цьому журналісти так і не пояснили, які ж вимоги висувають активісти (припустімо, навіть із політичних мотивів). Наприклад, вони стверджують, що екс-працівників студії лишили без законних акцій підприємства. Є в Гільдії кінематографстів і претензії до майбутнього тендеру на державні акції, буцімто заниженої вартості установи та маніпуляцій із нерухомістю. Звісно, деякі з цих закидів звучать надто емоційно, а окремі історії (буцімто Оксану Марченко взяли в «Танці із зірками», аби Медведчук проспонсорував студію) тхнуть відвертою замовністю. Та раз уже «1+1» узявся висвітлювати конфлікт навколо компанії, потрібно повноцінно його висвітлювати, й перш за все з коментарями незалежних експертів.

Інакше подібною активністю журналісти лише копають публічну яму Олександру Ткаченку. Судіть самі: канал активно випускає матеріали про приватизацію державного майна своїм гендиректором. У цих сюжетах журналісти сумнівно посилаються на соціологічні опитування та дають слово лише наближеній до себе стороні конфлікту. Противників приватизації «ТСН» лише дискредитує, замовчує їхні вимоги та приписує суто політичні мотиви. І як після такого повірити, що з цією історією все чисто?

Детальніше про цей та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Хороший Рабинович повернувся на “Інтер”. Моніторинг теленовин 15–21 жовтня 2018 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3432
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду