Гарячі новини: у Юлії Тимошенко є плани

Гарячі новини: у Юлії Тимошенко є плани

2 Жовтня 2018
3872

Гарячі новини: у Юлії Тимошенко є плани

3872
Телеканали перетворили презентацію «Нового економічного курсу» на підбірку старих розмитих планів.
Гарячі новини: у Юлії Тимошенко є плани
Гарячі новини: у Юлії Тимошенко є плани

Перед виборами кількість публічних заходів за участі політиків постійно зростає й робити якісні новини про них стає складніше. По-перше, журналістам доводиться уважніше відбирати важливі події, щоб не завалювати глядачів десятками однакових виступів. По-друге, зростає потреба в увазі до деталей, адже обіцяти кандидати можуть що завгодно, важливо те, як вони планують цього досягати. По-третє, особливої ваги набувають думки експертів та якісний бекґраунд, що дозволяють не просто переказувати глядачам слова політиків, а подавати оброблену, якісну інформацію. Ілюстрацією того, що стається, коли журналісти всього цього не роблять, є новини про Юлію Тимошенко та її презентацію «Нового економічного курсу» 21 вересня.

«Юлія Тимошенко пропонує рецепт порятунку української економіки [...] Об'ємний документ готували економісти [...] Новий курс ґрунтується на докорінній зміні підходів і до експорту, і до монетарної та податкової політик», — інтригує ведуча ICTV Інна Шевченко. Але якщо ви очікуєте, що далі вам детально пояснять інноваційні плани кандидата у Президенти, — ви дуже помиляєтеся. Журналістка переказує підбірку «політичних штампів — 2018».

Ведуча Інна Шевченко переказує слова Юлії Тимошенко, 21 вересня

Заяви інших політиків раніше

Бонус: Програма БЮТ 2007 року

«Тимошенко пропонує торгувати не сировиною, а переробленою продукцією».

Олег Ляшко, липень: «Слід перестати торгувати сировиною, а продавати продукцію!»

 

-

«Рятувати країну, на думку екс-прем'рки, мають хороший інвестиційний клімат».

Петро Порошенко, вересень: «Ми прийняли закони, які безпосереднім чином впливають на покращення інвестиційного клімату».

«Тільки масовий прихід інвестицій в Україну створить робочі місця».

«Кредити під мінімальні відсотки».

Борис Колесніков, березень: «Нужны доступные кредиты».

«Реалізуємо політику зменшення кредитних ставок».

«Низькі податки».

Сергій Тарута, червень: «Ми пропонуємо суттєво зменшити податки».

«Скасуємо податок на додану вартість та податки на фонд оплати праці».

«Майбутнім пенсіонерам, вважає Тимошенко, допоможуть прямі накопичення».

Кабмін почав вводити їх у жовтні 2017-го.

«Пенсія відкладатиметься на особистий рахунок людини протягом усього життя».

«Нинішню владу критикує за високу інфляцію, курс долара та великі борги».

No comments

-

Деталей ICTV не наводить, тож чим Юлія Тимошенко відрізняється від усіх інших політиків і що «нового» в її «Новому курсі», — незрозуміло.

Без особливих деталей обійшлися й на «1+1»: «Передумовою для успішності нового курсу, упевнена Тимошенко, має стати зміна системи управління державою, подолання корупції (як? — Авт.) і створення незалежного суду (яким чином? — Авт.)». Презентація «курсу» мала уточнити раніше озвучені тези Тимошенко, але натомість канали просто повторили глядачам те, що вже було відомо раніше. Наприклад, у «ТСН» кажуть, що однією з ключових тез події була «нова Конституція, яку ухвалять на референдумі». Хоча про відповідну ініціативу відомо ще з червня (і програми 2007 року), а детальніше про цей механізм журналісти не розповідають. На весь півторахвилинний сюжет «Плюсів» було одне нове число (економічне зростання планують на рівні від 7 %) та одна весела обмовка: «На зібрання запросили не лише членів партії, а й представників інтелектуальної еліти країни».

На СТБ з усього заходу переповіли тільки цей посил Тимошенко: «Україна має перейти від президентської до парламентської форми правління канцлерського типу, — вважає Юлія Тимошенко. [...] Голову парламенту слід обирати всенародно, одночасно з депутатами». А ось  цитата Тимошенко з її першої презентації «Нового курсу» («1+1» 15 червня): «Парламентська форма правління канцлерського типу. При балотуванні в парламент стає кандидат на посаду канцлера, і люди голосують одночасно за кандидата на канцлера всенародно і за парламентський список». То в чому новина СТБ: в тому, що Тимошенко повторила себе на новому заході?

Про подібні івенти за участі кандидатів у Президенти однозначно потрібно розповідати, особливо коли йдеться про кандидатів на вершині електоральних рейтингів. Адже, як слушно зазначає газета «День», «уявімо собі, що пані Тимошенко дійсно, як переконують нас автори соціологічних досліджень, стане президентом України. Тоді все те, що декларується, вона, за логікою, буде намагатись перетворювати в конкретні справи». І от ці декларації газета «День» далі аналізує. Аналізувала їх і Київська школа економіки. У «Новому економічному курсі» Тимошенко 401 сторінка (можете почитати), там є про що поговорити й вистачає деталей.

Журналістам варто було б зустрітися з кількома професійними економістами й подати в сюжеті і їхні думки, й думки опонентів Тимошенко, які також мають подібні плани. Або хоча би знайти факт-чек окремих заяв лідерки «Батьківщини» у Фейсбуку й позичити думки експертів із добірок інших ЗМІ. Це нескладно, а без цього сюжети не несуть жодного змісту. У них немає нової інформації, з них не зрозуміло, наскільки реалістичні плани Тимошенко, вони не пояснюють глядачам ані суті, ані переваг (чи вад) ініціатив кандидатки. Чи всі глядачі СТБ в курсі особливостей «парламентської форми правління канцлерського типу»?

Перед виборами таких та інших подібних презентацій і зустрічей буде все більше. І багато в чому саме від журналістів залежить, чи зможуть українці розібратися у щирості озвучених там планів і їх користі для країни.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Маски-шоу, що зняли маски. Моніторинг теленовин 17–23 вересня 2018 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3872
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду