Моніторинг регіональної преси: «Львівська газета» встановила антирекорд, ZIK котиться під гору, найкращі – «Ратуша» і Zaxid.net

Моніторинг регіональної преси: «Львівська газета» встановила антирекорд, ZIK котиться під гору, найкращі – «Ратуша» і Zaxid.net

15 Вересня 2012
5639

Моніторинг регіональної преси: «Львівська газета» встановила антирекорд, ZIK котиться під гору, найкращі – «Ратуша» і Zaxid.net

5639
У львівських ЗМІ перед виборами побільшало замовних матеріалів.
Моніторинг регіональної преси: «Львівська газета» встановила антирекорд, ZIK котиться під гору, найкращі – «Ратуша» і Zaxid.net
Моніторинг регіональної преси: «Львівська газета» встановила антирекорд, ZIK котиться під гору, найкращі – «Ратуша» і Zaxid.net

Протягом серпня у львівських виданнях майже вдвічі зросла кількість публікацій із ознаками замовності та неналежно маркованих матеріалів. Підозрілих матеріалів не зафіксовано лише в комунальній газеті «Ратуша», а найбільше їх у «Львівській газеті».

Про це свідчать результати моніторингу шести друкованих видань («Високий замок», «Експрес», ZIK, «Львівська пошта», «Львівська газета» і «Ратуша») та двох інформагенцій (ZIK, Zaxid.net), оприлюднені 14 вересня у Львівському прес-клубі.

Лідером за кількістю підозрілих матеріалів стала «Львівська газета». 11 із 18 проаналізованих публікацій цього видання мали ознаки замовності. На другому місці газета ZIK (6 із 18 матеріалів), на третьому «Високий замок» (4 із 26), четвертому – «Львівська пошта» (2 із 15), на п’ятому – «Експрес» (1 із 18). Жодного замовного матеріалу (із 15 оцінених) не зафіксовано в газеті «Ратуша».

Як відзначив один із експертів моніторингу, керівник медіапроектів ЛОГО «Львівський прес-клуб» Роман Шостак, раніше «Львівська газета» публікувала менше матеріалів з ознаками замовності, а у виданні «Експрес» у попередні місяці їх не фіксували взагалі.

Кількість неналежно маркованих матеріалів у друкованих виданнях зросла до 10% (у травні  – 8,91%, у червні  7,77%, у липні – 7,34%). Жодного матеріалу з неналежним маркуванням не виявили у газеті «Експрес» та «Львівській газеті».

Негативні тенденції експерти схильні пов’язувати з виборчою кампанією. «З одного боку, те, що відбувається із «Львівською газетою», може свідчити про нестримне бажання керівництва редакції заробити якомога більше політичних дивідендів під час виборчої кампанії. З іншого – про нестерпний тиск на керівництво редакції з боку власників чи засновників, які не вважають за потрібне під час виборчої кампанії дотримуватися найочевидніших стандартів журналістики»,  припустив Роман Шостак.

Зауважмо, що «Львівську газету» вважають близькою до братів Богдана та Ярослава Дубневичів, які є кандидатами у двох мажоритарних округах Львівщини.

Тим часом, на веб-сайті інформагенції ZIK кількість матеріалів з ознаками замовності продовжує зростати (від 9,52% у травні до 28,57% у серпні). Натомість, інформагенція Zaxid.net (частина холдингу ТРК «Люкс») публікувала таких матеріалів значно менше (5,71%). Експерти пояснюють це тим, що власник Zaxid.net Андрій Садовий не бере активної участі у виборах.

Натомість, усі ресурси холдингу ZIK спрямовані на агітацію за генерального продюсера однойменного телеканалу та кандидата у народні депутати за виборчим округом №115 Дмитра Добродомова. Експерт моніторингу Отар Довженко назвав це явище ганебним та закликав колег публічно обговорити ситуацію, коли топ-менеджмент медіаресурсу залучає своїх підлеглих до виборчої кампанії і змушує «гарувати» на конкретну політичну силу.

Як зазначив керівник веб-сайту ТВі Олег Онисько, останнім часом також простежується тенденція, коли видання «Експрес» та «Львівська газета» ведуть інформаційне протистояння (між головним редактором «Експресу» Ігорем Починком та власником «Львівської» Ярославом Дубневичем точиться давній конфлікт). В експерта також склалося враження, що «Львівська газета» працює лише на Пустомитівський район Львівщини (де балотується пан Дубневич), а весь холдинг ZIK  на Сихівський (де балотується Дмитро Добродомов).

Що ж до дотримання журналістських стандартів (баланс думок, оперативність, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота поданих фактів), то позитивна тенденція, яка у львівських виданнях тривала з травня до липня, у серпні пішла на спад. Найкращим цей показник є в газеті «Ратуша» (4,57), а найгіршим  у «Львівській газеті» (2,5). В електронних ЗМІ середній бал дотримання журналістських стандартів продовжує падати. У травні він становив 4,19 бала, у червні  4,46, у липні  4,02, а у серпні – 3,57.

При цьому, за словами Отара Довженко, ситуація з публікацією замовних матеріалів на Львівщині є кращою, ніж у Донецькій області чи Криму. Замовні публікації, за його словами, в тамтешніх медіа трапляються частіше і є «нахабнішими».  Згідно з даними моніторингу, відсоток неналежно маркованих матеріалів у друкованих ЗМІ Донеччини  6,42% (у Львівській області  10%), із ознаками замовності  24,77% (21,82%).  В онлайн-виданні «Новости dn.ua» львівські експерти не зафіксували жодного неналежно маркованого матеріалу, а в «УРА-Информ-Донбасс»  9,52%. Матеріали з ознаками замовності є в обох електронних ресурсах – 12% та 19,05% відповідно.

Участь у засіданні прес-клубу, на якому було презентовано моніторинг, узяла головний редактор газети «День» Лариса Івшина. Вона наголосила на тому, що порушення стандартів у медіа та практику замовних публікацій треба розглядати в загальному контексті аномалій української держави та суспільства. А завданням свідомих журналістів, виконанню якого, зокрема, сприяє проведення моніторингу дотримання стандартів, за її словами, є створення нових правил цивілізованої гри у журналістській професії. 

Моніторинг проводиться у шести регіонах України – Вінницькій, Донецькій, Сумській, Харківській, Львівській областях та АР Крим в рамках проекту «У-Медіа» міжнародної громадської організації «Інтерньюз-Нетворк».  Як наголосили експерти, результати моніторингу є оцінними судженнями та не мають офіційного характеру.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Vgolos
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5639
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду