* * *

1373
* * *

На одній популярній українській соціальній мережі попала на групу «No smoking». Роздивляючись флюорографічні знімки та фото оброблені в фотошоп для більшого ефекту,  згадала одне фото, яке десь півроку тому бачила на сайті демотівейшн. Хочу відмітити, що в них часто з'являються картинки, що влучно зображують нашу дійсність. Так от, на тій картинці було фото двох молодих дівчат. Вони сиділи на підвіконні з сигаретами у руках і розливали горілку. Коли згадую те фото, досі пересмикує. Адже одна справа задимлені хворі легені десь там у середині тебе, які ти ніколи не бачиш, а зовсім інша - дві дівчини, які так себе псують. Як середньостатистична дівчина, одразу порівняла себе з ними: от вони курять і п'ють, що з них далі буде! А я, така гарна, не курю - і буду і далі гарною, а якщо буду курити,  - то перетворюся от на таку ... страшну...

 

Цікаво, чому на пачках сигарет розміщують лише напис про шкідливість, а від прохань розміщувати фото вражених тютюном та смолами легень, тютюнові компанії ухиляються? Напевно тому, що розуміють - текст можна не прочитати, а от щоб зауважити деталі картинки, уваги великої не потрібно.

 

Не маючи наочного прикладу, що відбувається з легенями, людина курить, думаючи, що нічого страшного не відбувається. І така невизначеність наруку тютюновій промисловості. Мине ще немало часу, перш ніж вони почнуть розміщувати відповідні картинки.

 

В тім, як показує опитування знайомих дівчат-курців, їх анітрохи не лякають зображення в стилі задимлених легень. Вони з задоволеним виглядом продовжують затягуватися цигаркою. Інколи спостерігаю, як вони порівнюють написи на пачках сигарет однієї марки. Читають, посміхаються і затягуються. Слова не справляють ані найменшого враження на них. Одже, можна сміливо припустити, що курці звикли до написів, і ставляться до них лише як до елементу дизайну упаковки. А отже, які б страшні прогнози та попередження не писати - для курців це лишатиметься просто текстом.

 

Прийшов час змінити написи на зображення антипривабливого характеру. Лише повністю байдужим людям кортітиме курити після споглядання одної чи більше деградуючих дівчат на упаковці сигарет. Навіть якщо особа не вірить, що куріння може так чи інакше вплинути на неї, регулярне споглядання картинок негативного змісту має вплинути на свідомість та відштовхнути бажання ще раз дістати пачку цигарок.

 

На одному популярному в СНГ сервері «питань та відповідей» було проведено опитування. На питання «Якщо би на ваших улюблених сигаретах замість тексту почали би друкувати фото п'яних курящих дівчат, ви б змінили марку?» ( http://otvet.mail.ru/question/38899987/ ) було отримано такі відповіді (усього 86 голоса):

Ні - 57%

Так - 26%

Невпевнений (-а) - 17%

 

Що ж, шкода що більше половини не кине, але й чверть опитуваних, які впевнено відповіли «так» вже добре. А якщо би на пачках усіх марок були б не привабливі картинки?

 

Ще два століття тому, куряща жінка - було нонсенс. Чоловікам же дозволялось курити. Судячи з тенденції та очевидних фактів, скоро курити без проблем зможуть і маленькі діти. Втім, вони курять вже зараз - в утробах матерів. Що можна чекати від людини, яка
«підсажена» на куріння ще з віку 2-х клітин? З віку, коли про її існування навіть ще не здогадувались? Народившись, така дитина вже має величезний осад нікотину та смол в своєму організмі, підростаючи, вона бачить приклад курящих батьків і починає наслідувати їм. Зупинити це можна лише на внутрішньо-родинному рівні.

 

Та на превеликий жаль, курящі батьки часто не хочуть навіть чути про шкідливість їхнього образу життя на дітей. Що це? - Соціальна несвідомість чи свідома поведінка заради погіршення свого стану здоров'я та своїх дітей? Адже будучи біологічною істотою, людина б мала дбати про самозбереження, як це роблять всі інші види живих істот. Але чомусь, вона його псує.

 

Куріння - проблема скоріше не стільки соціальна, як індивідуальна. Соціум лише підштовхує, а далі людина біжить сама. Біжить від здоров'я назустріч передчасному старінню з хворобами.  Можна скільки завгодно боротися проти куріння, але якщо сам курець не усвідомить що складає проблему, він продовжить курити.

 

Для прикладу можна навести маленьких дітей. Вони залюбки харчувалися би лише шоколадом, чіпсами і газованими водичками, незважаючи на переконання батьків в тому, що це все шкідливо. І лише з віком приходить усвідомлення, що це не є їжа. Курці - наче маленькі несвідомі діти, і тому залякування на них не діє, але діє в багатократному розмірі на не курящих. Переконати кинути курити людину з багаторічним (а то і кілька десятилітнім) стажем практично не можливо, тому треба акцентувати увагу саме на підростаючому поколінню, на тих, хто притримується здорового способу життя. Адже саме від цих людей залежить, чи збільшиться рівень курців, чи залишиться, в першу чергу, сталим. І для чого варто використовувати різноманітні методи, як попередження так і пропаганду.

 

До речі, в європейських серіалах люди не курять, в наших же - курить, принаймні, кілька чоловік. А як минає дозвілля середньостатистичної людини? Щоб Україна стала, хоча би на кілька відсотків чистіша від тютюнового диму, потрібно змінити дозвілля людей, внести в нього корективи. Але це невигідно ні виробникам кіно-медіа, ні телеканалам. Складається враження, що телеканалам платять за пропаганду куріння та п'яництва. І нехай, продюсери кажуть, що створюють продукти, цікаві глядачу, в першу чергу вони створюють замовлені продукти. Продукти, на яких можна заробити. А якою ціною - це вже нікого не хвилює.

 

Можна підняти акциз, можна друкувати на пачках застереження, можна кричати про шкідливість куріння, але коли звичайна дівчинка приходить додому і вмикає улюблений серіал, а там героїня - супер популярна дівчина, на яку вона хоче бути схожою - курить, то і дівчинка почне курити, так само з хлопцями.

 

Підростаюче покоління - це окрема група, з якою потрібно найбільше працювати. Адже одна справа, коли першу сигарету викурює доросла людина по причині стресу, а зовсім інша - коли підліток заради того, щоб здаватися крутим.

 

Кожен з нас був в цьому віці, і кожен пам'ятає, як хотілося бути душею компанії. Та на жаль, чомусь такою «душею» стає підліток який курить і не цурається алкоголю. Чому так стається?  Зараз складно згадати, але можливо через відсутність страху перед порушенням батьківської заборони? Але якщо батьки самі курять і дитині дозволяють? Як зробити, щоб душею компанії і об'єктом для наслідування ставала спортивна і здорова людина? На це питання неможливо дати однозначну відповідь. Для початку, потрібна масова, але прихована пропаганда на телебаченні, в інтернеті і, саме важливе, в соціумі як такому. Люди повинні усвідомити, що куріння так же шкідливо, як вода з під крану. І, якщо воду можна прокип'ятити, про фільтрувати, то тютюн ніякій фільтр не спинить. В свідомості людей мають бути лише асоціації: «шкідливо», «погано», «не можна», тощо стосовно сигарет.

 

Людину потрібно з змалечку вчити, що не можна курити. Не забороняти, але й не дозволяти. Потрібно нові покоління виховувати так, щоб вони не мали а ні найменшого інтересу до куріння. А для дорослих лишатиметься лише одне - масова пропаганда здорового способу життя, вільного від сигаретного диму.

 

Фото: http://demotivation.ru/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Павлюта, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1373
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ptashechka
5305 дн. тому
Шановний, Табачнік! Як показує практика, агітація "ЗА" не сильно допомагає. Може варто спробувати підійти з протилежного боку до проблеми?
табачнік
5305 дн. тому
Якийсь дєцкій лєпєт. Агітувати треба не ПРОТИ чогось, а ЗА щось. Агітуючи проти, ви тільки пропагуєте куріння. Я б, наприклад, із задоволенням подивився на фото п'яних обкурених дівчат (і не вважайте мене збоченцем, бо таких, як я, більшість). Але, на жаль, я кілька років тому кинув палити, маючи 25-річний стаж курця. Як на мене, найкращий вихід - продавати цигарки в аптеках за рецептами. І заборонити показ курців по телебаченню, а прилюдне куріння прирівняти до ексгібіціонізму.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду