Як тютюновий бізнес обходить заборону на рекламу цигарок?

18 Березня 2010
5743

Як тютюновий бізнес обходить заборону на рекламу цигарок?

5743
15 депутатів Верховної Ради пропонують повністю заборонити рекламу цигарок. Для чого? Хіба вона не заборонена на телебаченні, радіо, сторінках газет та журналів, на транспорті, в приміщеннях, на вулиці? Заборонена. Але цей бізнес в усьому світі вчиться прослизати між червоними прапорцями
Як тютюновий бізнес обходить заборону на рекламу цигарок?

Що ми не помічаємо?

 

З закону "Про рекламу": "Спонсорування теле-,  радіопередач, театрально-концертних, спортивних  та інших заходів з використанням знаків для товарів та послуг,  інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється".

 

- "Дві пачки Честерфілд".

- "Що?"

- "Дві пачки Честерфілд! Принесіть і впустимо!", - монотонно бубнів охоронець на вході на концерт популярного українського гурту "Esthetic Education".

 

"Chesterfield» - торгова марка сигарет тютюнової компанії "Філіп Морріс". «Esthetic Education» грали на фестивалі «Артефакт». Ідея організаторів була проста - бажаючі прийти на концерт повинні були намалювати малюнок, надіслати його через Інтернет та отримати в обмін запрошення. Для тих, хто не встиг це зробити, можна було взяти малюнок з собою і пройти безкоштовно.

 

Але охоронці, мабуть, про це і не чули. "Тільки дві пачки Честерфілд! Будь-яких". Тим, хто їх не мав доводилося вибиратися назад через сотні три бажаючих потрапити на концерт. "Малюнки вже не потрібні, щоб зайти - дві пачки цигарок!", - попереджали вони всіх в черзі.

 

На касах розташованого поряд супермаркету - величезні черги... та ящики з блоками цигарок. Дівчина-касир продає по дві пачки цигарок в руки. Всім - і пристаркуватим рокерам, і чотирнадцятирічним дівчаткам. 

 

На концерт хотілося, тому я купила цигарки...

 

Чи часто фестивалі проводяться так? Ось дані про фестивалі, які були підтримані тютюновими компаніями лише за останні три місяці:

 

11 липня. "Global Gathering Freedom Festival"  - фестиваль клубної музики. Кількість відвідувачів за даними «Новинара» - 30 тисяч. Аудиторія - молодь. "Winston" активно розповсюджує свою продукцію. Яскравий синій бар цигарок, гарні дівчата та хлопці промоутери. Великий стенд і викладена на ньому ліхтариками цифра «55» - річниця торгової марки.

 

15 липня - 21 серпня. "Казантип» - фестиваль танцювальної музики. Кількість відвідувачів  за даними «ТСН» тільки на відкритті була 30 тисяч . Аудиторія - молодь, що полюбляє активний відпочинок на березі моря. На сайті  "Marlboro» оголошено акцію - "Зірка Казантипу", на сайті "Сhesterfield» - фестиваль, як один із заходів їх "Відривного календаря".

 

10-12 вересня. "Джаз Коктебель» - джазовий фестиваль. Кількість відвідувачів, за даними їх сайту фестивалю, також 30 тисяч. В рамках фестивалю було встановлено "Арт-ательє» цигарок "Сhesterfield".

 

 

З закону "Про рекламу": "Реклама тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтеллектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється за допомогою  заходів  рекламного характеру (крім спеціальних виставкових заходів тютюнових виробів)".

 

"Мені прийшов лист від "Chesterfield", що я став переможцем акції "День Че" та виграв арт-ноутбук та арт-флешку", - розповідає Василь Косий з громадянської мережі "ОПОРА", який полював на рекламу тютюну в Україні. «Щоб дізнатися, як отримати свої призи, я почав телефонувати на гарячу лінію компанії, та мені ніхто не відповів.  Зате нещодавно від тієї ж марки цигарок мені на мейл прийшло запрошення взяти участь у "Фестивалі снів" та виграти 2520 призів", - додає він.

 

Ми перевірили, які акції такого типу проводяться прямо зараз. При цьому обрали марки лише п'яти сигарет, які найчастіше фігурували у звітах «ОПОРИ». Акції просто сьогодні проводять усі п`ятеро. «Winston» - одразу дві.

 

Фотоконкурс «55 у фокусі» пропонує робити фото, присвячені 55-річчю марки. Призи - професійні фотокамери. Другий конкурс - «Свобода... це». Міркуйте на цю тему і Вам подарують ноутбуки! На Кариби збираються переможці попереднього конкурсу - «Winston Freedom Tour».

 

Тютюнова марка «Chesterfield» зараз запрошує взяти участь у акції «32 жовтня» - так званому фестивалі снів. Зробити мультик та перемогти у конкурсі.

 

«Camel» проводить акцію «Camel Access'09», мета якої збирати коди з пачок сигарет, реєструвати їх за телефоном або на сайті та брати участь у розіграші цінних подарунків. Жирний напис: "БІЛЬШЕ КОДІВ - БІЛЬШЕ ПОДАРУНКІВ"

 

«Monte Carlo» до вересня проводила акцію «Відчуй драйв міста». А зараз за допомогою кодів від пачок цигарок, можна брати участь в акції «Клуб лояльності» та дізнатися чи справді ти

є Urban Sapience (урбаністична людина).

 

«Glamour» закликає накопичувати бали від кодів на пачках та купувати в Інтернет-магазині «GlamShop».

 

Скільки це коштує?

 

"Від захворювань, викликаних тютюнопалінням, в Україні помре більше половини курців. За інформацією бази даних "Здоров'я для всіх" у 2005 році в Україні 56% всіх причин смертності були пов'язані з тютюнопалінням".

 

Це не цитата з фільму жахів. Це - дані з офіційного звіту Світового банку, присвяченого здоров'ю в Україні.

 

В рейтингу головних факторів, що спричиняють найбільше хворою, тютюнопаління випереджає навіть алкоголь. Воно є бронзовим призером - після високого кров'яного тиску і високого рівня холестерину.

 

З цигарками співробітничають четверо з десяти головних вбивць українців: ішемічна хвороба серця, хвороба сосудів мозку, хронічні захворювання легень та рак трахеї, бронхів, легенів.

 

При цьому останні наявні дані свідчать, що щороку кількість курців в Україні збільшується. Жінок з цигаркою стає більше в середньому на 1,5-2%, а чоловіків на 3-4%. Чоловіки найбільше палять на сході, а жінки - на півдні і у Києві. Це - дані зі цьогорічного звіту Міністерства охорони здоров'я та Всесвітньої організації охорони здоров'я, що описує паління в Україні.

 

Де найбільше курців?

 

Регіон

Україна

Схід

Захід

Північ

Південь

Центр

Київ

Чоловіки  (%)

67

75

63

68

63

66

61

Жінки (%)

20

23

14

12

26

19

26

 

Українські чоловіки за часткою курців обігнали увесь європейський регіон, а жінки - країни СНД.

 

Міжнародне дослідження «Здоров'я та поведінкові орієнтації учнівської молоді», в якому Україна брала участь у 2005-2006 році, показало, що серед наших десятикласників та першокурсників палять 420 з тисячі хлопців та 260 з тисячі дівчат.

 

Як палять українські підлітки?

 

Вікова група

Стать

Пробували коли-небудь курити (%)

Курять на час опитування (%)

6-й клас (11-12 років)

Хлопці

38

8

Дівчата

20

2

8-й клас (13-14 років)

Хлопці

63

19

Дівчата

41

9

10-й клас або 1 курс ВНЗ (15-16 років)

Хлопці

80

42

Дівчата

84

26

 

Чому так сталося?

 

За оцінкою "Tobacco-Free Kids" - потужної міжнародної організації, яка бореться з тютюнопалінням, перша причина - дешеві цигарки.

 

Це підтверджують розрахунки ВООЗ та МОЗ: "У 1999-2006 році сукупна інфляція склала 98%, а ціни на сигарети зросли тільки на 16,7%. Можливо, це було головним фактором зростання поширеності куріння в останні роки".

 

Ситуація почала покращуватися лише з кризою. Через падіння надходжень від податків уряд почав швидко підвищувати акцизи на цигарки. З 2008-го вартість пачки зросла вдвічі.

 

Друга причина - ефективна реклама. Треба розуміти, що Україна та її жителі - здобич найбільших світових виробників цигарок, які повністю захопили цей ринок. Ось дані компанії Euromonitor International про розподіл його між гігантами світової індустрії тютюнопаління:

 

Кому належить український ринок тютюну?

 

Компанія

Бренд

2003

2004

2005

2006

2007

Philip Morris Ukraine AO

L&M, Marlboro, Chesterfield, Parliament, Vatra, Bond Street, Muratti, Virginia Slims, President, Optima, Marlboro Medium

24.5

28.3

31.5

33.3

32.9

Reemtsma Ukraine

Prima, Classic, Express 20, Славутич, Boss, West, Style Slims, R1, Davidoff, Столичні, West Blue, Delta

21.5

18.7

19.4

20.7

21.8

JT International Co Ukraine CJSC

Camel, Winston, Monte Carlo, Magna, More, Camel Subtle Flavor, Epique

9.3

10.3

11.9

13.5

15.7

Liggett-Ducat Ukraine

LD, Ronson, Saint George, Toryka, Glamor, Three Kings, Level, City, Sabranie, Sovereign, Dukat, Gold Bond, Klassica, Trussardi

11.6

14.5

16.2

16.7

13.4

BAT-Прилуки Tobacco Co JSC

Прилуки, Kent, Lucky Strike, Vogue, Otaman, Viceroy, Pall Mall, Alliance, Kozak

25.0

22.2

17.6

14.5

13.4

Altadis SA

Gauloises

0.0

0.0

0.0

0.0

0.1

Інші

 

8.1

6.0

3.5

1.4

2.7

Всього

 

100.0

100.0

100.0

100.0

100.0

 

Розділивши український ринок між собою, світові бренди принесли сюди апробовані в усьому світі технології завойовування людей.

 

У міжнародному звіті "Tabacoo-Free Kids" перераховані їхні прийоми.

 

Перший - спонсорство спортивних ігор, музичних та інших культурних заходів. Ось звідки три фестивалі за три місяці.

 

Другий - поп-культура і ексклюзивні заходи. "Тютюнова промисловість використовує гламурну молодь як "послів бренду", щоб продавати й рекламувати свої товари", - пишуть у звіті. Цьогорічний тиждень моди "Ukrainian Fashion Week"  спонсорує "Glamour". На вечірці "Godskitchen Urban Wave", яку за даними "Tobacco-Free Kids" відвідало 15 тисяч людей, обслуговуючий персонал був одягнений у брендові костюми «Camel». Можна було придбати і цигарки, аксесуари.

 

Третій - розповсюдження реклами через Інтернет та мобільні телефони. Майже кожна тютюнова марка має власний сайт українською мовою. Доступ наче надається громадянам "старшим 18 років, що курять", про що попереджають на одному з сайтів. Але ми змогли без кодів та документів зайти на цей ресурс. Реклама через Інтернет в законі "Про рекламу» не заборонена.

 

Четвертий - продаж цигарок у вашому районі. "Тютюнові компанії розмалювали і нанесли орнамент своєї продукції на стіни будівель - для кращої впізнаваності тютюнових брендів. Вони також створили мобільні реклами, які нанесені на автомобілі та вивіски", - йдеться у міжнародному звіті. Згадайте, скільки автівок з брендами цигарок на боках курсує Україною.

 

П'ятий - націлювання на жінок і дітей. "Тютюнова промисловість впливає на жінок використовуючи спокусливі зображення життєвої сили, витонченості, емансипації, вишуканості та сексуальної привабливості. Також створюються жіночі марки сигарет - до прикладів можна віднести "Glamour" і "Vogue", а особливо тонкі, легкі барвисті або ментолові сигарети", - пишуть "Тabacco-Free Kids". Згадуєте своїх знайомих, що витончено палять?

 

Шостий прийом - пункти продажу. Як раз тут рекламу можна розміщувати скільки хочеш. Це можуть бути як і звичайні плакати, так і підставки або блюдця для грошей. Поряд з пунктами продажу проводяться промо-акції та виставки. Це називається BTL рекламою. А сама реклама розміщуються на рівні очей. Підійдіть до кіоску - перевірте.  

 

Сьомий прийом - включення в бренд нових категорій товарів та послуг. Тютюнова промисловість використовує свої торгові марки для вироблення продукції, що не має відношення до тютюну. Це - одяг, аксесуари, настінні годинники, канцелярію, тарілки для грошей в магазинах, підставки під гаряче. Зауважте, що останнє зазвичай знаходиться на рівні очей дитини. Попельнички та підставки під гаряче - в наших кафе, барах, ресторанах.

 

Восьмий прийом - ігри та конкурси. «Тютюнники» спонсорують конкурси, які провокують купити цигарки для того, щоб взяти в них участь. Знову згадайте, як я потрапила на концерт "Esthetic Education".

 

Нарешті, останній - цигарки безкоштовно. "Сигаретні дівчата", найняті тютюновими компаніями, щоб роздавати продукцію, спонукать людей спробувати безкоштовні зразки", - пояснюється у звіті "Tobacco-Free Kids". Хіба Ви не бачили таких дівчат?

 

Ось і наше лідерство в Європі серед чоловиків-курців.

 

Що робить влада?

 

15 депутатів, що пропонують повністю заборонити рекламу цигарок, представляють чотири з п'яти фракцій парламенту: Партію регіонів, Блок Юлії Тимошенко, «Нашу Україну-Народну самооборону» та Компартію. Серед них немає лише представників Блоку Литвина.

 

Їхній проект забороняє рекламу тютюну звичайною та електронною поштою, мобільним телефоном, в Інтернеті, на розважальних закладах та на автівках, спонсорувати заходи та проводити інформаційні кампанії з метою профілактики куріння серед населення за підтримки виробників сигарет.

 

Ще він - за заборону проводити різні ігри, лотереї, конкурси, події, що прямо чи опосередковано пов'язані з тютюновими виробами або якщо умовою участі є придбання цигарок або їх вживання. За тієї ж умови, не можна буде пропонувати різні бонуси, премії,  повернення готівки.

 

Також заборонять розміщувати рекламу сигарет у місцях, де вони продаються. Може бути тільки один плакат розміром не більше 40 на 30 см з текстовою інформацією про наявні  цигарки та ціни на них.

 

За порушення цих заборон передбачається штраф від 30 000 до 50 000 гривень за кожен факт порушення.

 

Це співпадає з рекомендацією Світового банку. Перша з 10 його порад як покращити здоров'я українців - повністю заборонити рекламу, підвищити податки на тютюнові вироби та проводити антитютюнову просвіту в школах.

 

Що це дасть? Дослідження у 22 країнах показало, що повна заборона реклами знизила вживання тютюну на 6,3%. Якщо припустити, що зараз в Україні курить 41% населення (як в останньому дослідженні) - це  19 мільйонів людей. 6,3% від 19 мільйонів - це 1 млн. 188 тис. 756 людей, що врятуються від тютюнозалежності.

 

Які шанси законопроекту? Ми запитали в однієї з його авторів - депутатки від Партії регіонів Ганни Герман. Вона очолює профільний комітет з питань свободи слова та інформації, який буде вирішувати, чи пропонувати Раді ухвалити документ.

 

"Свідомо": Чи чинять якусь протидію цій ініціативі?

 

Ганна Герман: Про це ще говорити зарано. Проект щойно зареєстрований, ще не пройшов комітет. Поки що ні.

 

Врізи:

 

Востаннє рекламу обмежували у березні минулого року. Ініціатором виступив депутат БЮТу Микола Томенко. Тоді депутати парламенту вирішили, що реклами цигарок не буде ні на транспорті, ні в приміщеннях, ні на вулиці. Також вигнали тютюнових рекламодавців зі сторінок газет та журналів.

 

Даних про те, як впливає реклама тютюну на українське молоде покоління немає. Але ряд досліджень різних країн світу свідчить, що саме через рекламу підлітки починають курити.

 

Так, за 1999-2004 роки у Великобританії було встановлено, що відносно кожної марки тютюну, вірогідність стимулювання початку паління зростає на 7% через рекламу. У 2004 році в Іспанії було доведено, що підлітки 13-14 років починають курити саме через рекламні щити.

 

Цікаво, що у США 96% дітей віком від трьох до шести років пізнали верблюда Джо Кемела (рекламний персонаж від цигарок «Сamel»), коли тільки 67% дорослих змогли це зробити. У Туречинні ж торгова марка «Camel» займає всього 1% ринку, проте 91% дітей середнім віком десять років пізнали логотип цієї компанії.

 

Текст опубліковано в тижневику «Галицький корреспондент» 22 жовтня 2009 р.

 

Фото - www.zastavki.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Дідора, Олександр Акименко, бюро журналістських розслідувань «Свідомо»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5743
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду