НСЖУ і НМПУ заявляють про неприпустимість використання Пореченковим атрибутики ЗМІ під час стрілянини по українських вояках

НСЖУ і НМПУ заявляють про неприпустимість використання Пореченковим атрибутики ЗМІ під час стрілянини по українських вояках

31 Жовтня 2014
3269

НСЖУ і НМПУ заявляють про неприпустимість використання Пореченковим атрибутики ЗМІ під час стрілянини по українських вояках

3269
НСЖУ і НМПУ заявляють про неприпустимість використання Пореченковим атрибутики ЗМІ під час стрілянини по українських вояках
НСЖУ і НМПУ заявляють про неприпустимість використання Пореченковим атрибутики ЗМІ під час стрілянини по українських вояках

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) звернулись до Спілки журналістів Росії, ОБСЄ, Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) та Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) з вимогою дати оцінку діям російського телеведучого, режисера та актора Михайла Пореченкова, який 30 жовтня в аеропорту Донецька зняв відео з показовою стріляниною по позиціях українських військових. Про це йдеться у спільній заяві НСЖУ і НМПУ, який отримала «Детектор медіа».

 

У зверненні йдеться, що російський актор Михайло Пореченков у присутності журналістів російських телеканалів здійснював обстріл з крупнокаліберного кулемета позицій українських захисників, використовуючи атрибутику працівника засобу масової інформації (нашивки Рressa).

 

«Вважаємо, що такі дії є неприпустимими та порушують міжнародні норми і стандарти, є негідними людини та громадянина держави, яка намагається позиціонувати себе як "держава-миротворець"», - зазначають НСЖУ і НМПУ.

 

Українські медійні організації заявляють, що безпека журналістів є пріоритетом їх діяльності. «Разом з тим, всі факти зловживання правами журналіста щодо гарантій безпеки і захисту під час провадження професійної діяльності, участь працівників засобів масової інформації у збройних конфліктах, пропаганда застосування зброї та заклики до ворожнечі є неприпустимими і вимагають відповідної оцінки та вжиття невідкладних заходів щодо їх припинення», - наголошують НСЖУ і НМПУ.

 

Далі «Детектор медіа» наводить текст заяви повністю.

 

«Союз журналістів Росії

Копія: ОБСЄ

МФЖ

ЄФЖ

 

Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка журналістів України, ґрунтуючись на засадах Меморандуму представників російських та українських журналістських організацій про ситуацію в Україні та навколо неї, підписаного 19 травня 2014 року в Відні в Бюро представника ОБСЄ, вимагають дати оцінку дій російського телеведучого, режисера та актора Михайла Порєченкова від 30 жовтня 2014 року у м.Донецьк (Україна).

 

Зокрема, за повідомленням російських телеканалів та поширеної інформації у мережі Інтернет зазначена особа, використавши атрибутику працівника засобу масової інформації (нашивки Рressa), у присутності журналістів російських телеканалів здійснила обстріл з крупнокаліберного кулемета позицій українських захисників Донецького аеропорту.

 

Вважаємо, що такі дії є неприпустимими та порушують міжнародні норми і стандарти, є негідними людини та громадянина держави, яка намагається позиціонувати себе як "держава-миротворець", а також дискредитують журналістику.

 

Безпека журналістів є пріоритетом в нашій діяльності.

 

Разом з тим, всі факти зловживання правами журналіста щодо гарантій безпеки і захисту під час провадження професійної діяльності, участь працівників засобів масової інформації у збройних конфліктах, пропаганда застосування зброї та заклики до ворожнечі є неприпустимими і вимагають відповідної оцінки та вжиття невідкладних заходів щодо їх припинення.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко

Голова НМПУ Юрій Луканов».

 

Нагадаємо, російський актор Михайло Пореченков заявляє, що кадри, на яких він стріляє з кулемета в аеропорту Донецька, були постановочними, а патрони - холостими.

 

Про це він сказав у відповідь на інформацію, що Слідчим управлінням МВС порушено кримінальне провадження щодо нього за ст. 260 ч.4 КК України. Про це повідомив 31 жовтня міністра внутрішніх справ України Арсен Аваков.  «Михайло Пореченков, прибувши до Донецька, у складі збройної банди, особисто взяв участь в обстрілі підрозділів українських збройних сил з автоматичної зброї. Ці кадри обійшли телеекрани, в повному обсязі викриваючи цього громадянина Росії в скоєнні злочину на території України. Згідно кримінального кодексу України, такий злочин карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років», - повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

 

30 жовтня ЗМІ розповсюдили відео, на якому видно, що позиції проросійських терористів у аеропорту Донецька відвідав відомий російський актор Михайло Пореченков.  Актор при цьому показово стріляв з кулемета і цілився в бік, де тримають оборону сили АТО, та всіляко висловлював підтримку бойовикам. «Михайло з великим задоволенням поспілкувався з ополченцями і висловив їм слова підтримки... Пореченков на пропозицію бійців постріляти з великокаліберного кулемета "Утес" відповів згодою, і вже через хвилину навколишні спостерігали нібито кадри з фільму з Михайлом. Попрощавшись з ополченцями, відомий актор ще довго фотографувався з ними на руїнах аеропорту», - коментували візит сепаратисти. Відео було зняте так званим «Новороссия TV».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3269
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду