Відсторонена ведуча Одеської ОДТРК каже, що її керівництво не хоче піднімати тему сепаратизму

Відсторонена ведуча Одеської ОДТРК каже, що її керівництво не хоче піднімати тему сепаратизму

7 Серпня 2014
5618

Відсторонена ведуча Одеської ОДТРК каже, що її керівництво не хоче піднімати тему сепаратизму

5618
Відсторонена ведуча Одеської ОДТРК каже, що її керівництво не хоче піднімати тему сепаратизму
Відсторонена ведуча Одеської ОДТРК каже, що її керівництво не хоче піднімати тему сепаратизму

Ведуча Одеської обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) Оксана Піднебесна, яку зі скандалом відсторонили від ефіру, відкидає звинувачення в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі та заявляє, що генеральний директор ОДТРК Марина Аксьонова не хоче піднімати тему сепаратизму в Одеській області. Про це пані Піднебесна сказала в коментарі «Детектор медіа».

 

Оксана Піднебесна розповіла, що причиною її відсторонення став ефір ранкової програми «Новий день» 1 серпня, у якому вона разом з представником одеської самооборони Тодором Пановським обговорювала тему «Що таке сепаратизм по-одеськи».

 

За словами пані Піднебесної, минулого тижня Тодор Пановський брав участь у прес-конференції «Хто розкачує ситуацію в Болграді», на якій розповів про прояви сепаратизму на півдні Одеської області, де проживають болгарська та гагаузька національні меншини. «Я вважаю, що в нас в Одеській області дуже загрозлива ситуація, у Бесарабії розпалюються проросійські настрої. Це кричуща тема, про яку потрібно всім говорити», - вважає пані Піднебесна й додає, що керівництво не поділяє цієї думки.

 

Вона припускає, що могла помилитися, залучивши в програму лише одного експерта. На запитання, чому вона запросила саме Тодора Пановського і чи є він експертом з теми сепаратизму, ведуча повідомила, що пан Пановський особисто був у Болграді, де досліджував ситуацію.

 

У юридичній довідці, на яку спиралося керівництво ОДТРК, відстороняючи ведучу, вказано, що вона «допустила ряд висловлень, що є неприпустимими з точки зору законодавства, а саме: "Болгарське населення - поборники російського світу", "негативне ставлення болгарського населення до української влади", "в Болграді висить російський триколор", "складна ситуація на Бесарабії"».

 

Оксана Піднебесна каже, що не констатувала таких фактів, а запитувала про це в експерта. «Можливо, я не мала права говорити про те, що в Болграді висять російські триколори і георгіївські стрічки, але я про це запитувала в експерта, як розцінювати, що є така інформація», - каже вона.

 

Пані Піднебесна не згодна з тим, що вона поширювала чутки: «Це не чутки - про це говорять одеські ЗМІ. Наприклад, "Первый городской" їздив у Болград - там не дають працювати журналістам».

 

За словами пані Піднебесної, керівництво у своєму рішенні про відсторонення спиралося на звернення національних меншин. Ведуча натомість вважає це звернення «сфабрикованим», тому що, за її даними, воно не було офіційно зареєстровано в ОДТРК.

 

На який саме термін її відсторонили, ведуча не знає. Вона залишається працювати в ОДТРК, але не має права вести ефіри.

 

Гендиректор Марина Аксьонова повідомила «Детектор медіа», що рішення про відсторонення ухвалювала редакційна рада. Оксана Піднебесна, однак, каже, що це не редакційна рада (до неї входять сім членів), а збори керівництва, на яких були присутні генеральний директор, заступник гендиректора, головний режисер, програмний директор, директор радіо, керівник редакції національних меншин, юрист.

 

«1 серпня Оксана Піднебесна в прямому ефірі повідомила неперевірену інформацію, практично звинувативши представників болгарського та молдовського народів у сепаратизмі, - розповіла «Детектор медіа» Марина Аксьонова. - Ми цей ефір розглянули на нараді разом з юристами. Юридичний департамент зробив висновок, що є порушення і професійної етики (вона не мала права висловлювати свою особисту  думку, посилаючись на якісь чутки), і конвенції національних меншин (розпалювання міжнаціональної ворожнечі). Потім ми зібрали ще одну нараду, на якій ще раз передивилися програму і заслухали висновок юристів».

 

«Ми прийняли рішення зняти її з ефіру, щоб не провокувати ситуацію на півдні Одещини, щоб не було більше таких безпідставних заяв і розпалювання міжнаціональної ворожнечі. А програми, які готуватиме ця редакція, тепер будуть у запису, щоб не було більше провокацій», - сказала пані Аксьонова.

 

Після зборів, на яких було прийнято рішення про відсторонення, в Оксани Піднебесної сталася сутичка з колегою. «Я закидала ініціаторці звернення від нацменшин, що її чоловік (колишній військовий, який теж працює в нас - монтажером) заявив: якщо отримає повістку, то першим перейде на бік ДНР. Після зборів він прибіг мені сказати, що це неправда, він мене відтіснив від дверей до вікна, замахувався, обзивав і навіть вдарив по обличчю», - каже вона.

 

Марина Аксьонова заперечує побиття: «Оксані не сподобалося рішення, вона почала нас ображати, звинувачувати в сепаратизмі всіх, хто був на її шляху, в тому числі одного чоловіка (чоловік керівника редакції національних меншин, який пройшов кілька воєн). Він пішов з нею в кабінет розбиратися. Він її не бив, але емоції били через край. Після цього Оксана скликала всіх своїх знайомих на свій захист, заявляючи, що ми тиснемо на проукраїнського журналіста».

 

Оксана Піднебесна підтверджує, що після інциденту з колегою зателефонувала знайомим євромайданівцям, які прийшли підтримати її з мітингом під ОДТРК. Також вона викликала міліцію та написала заяву про застосування до неї сили.

 

У відділі зв'язків з громадськістю ГУ МВС в Одеській області «Детектор медіа» підтвердили, що Оксана Піднебесна звернулася до міліції. Правоохоронці за фактом хуліганських дій одного зі співробітників ОДТРК склали адміністративний протокол.

 

Оксана Піднебесна та Марина Аксьонова у коментарях «Детектор медіа» повідомили про систематичність претензій одна до одної. Пані Аксьонова закидає ведучій, що вона непередбачувано міняє гостей і теми програми, що ніколи невідомо, що буде в її ефірі. Пані Піднебесна натомість вважає, що її «знищують і не дають говорити правду».

 

Нагадаємо, що про відсторонення Оксани Піднебесної від ефіру повідомила під час засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення 7 серпня перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк, яка назвала це «надзвичайною подією». На думку пані Герасим'юк, Марина Аксьонова порушила умови редакційного статуту Одеської ОДТРК, за яким подібні рішення про відсторонення може приймати лише редакційна рада (гендиректор стверджує, що це було рішення редакційної ради).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5618
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ukraine2008
3544 дн. тому
111
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду