НСЖУ і НМПУ закликали бойкотувати проведення зборів Європейської федерації журналістів у Москві

НСЖУ і НМПУ закликали бойкотувати проведення зборів Європейської федерації журналістів у Москві

7 Серпня 2014
3369

НСЖУ і НМПУ закликали бойкотувати проведення зборів Європейської федерації журналістів у Москві

3369
НСЖУ і НМПУ закликали бойкотувати проведення зборів Європейської федерації журналістів у Москві
НСЖУ і НМПУ закликали бойкотувати проведення зборів Європейської федерації журналістів у Москві

Секретаріат Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Комітет Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) заявляють про неприпустимість проведення зборів Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) у Москві (Російська Федерація) і закликають змінити місце проведення або бойкотувати цей захід. Про це йдеться у спільній заяві двох організацій.

 

Представники НСЖУ і НМПУ зазначають, що не згодні брати участь у заході, який буде використаний для пропаганди агресивної війни і підтримки тероризму. Вони сподіваються, що до їхнього бойкоту приєднаються журналістські організації-члени ЄФЖ, принаймні з тих країни, чиїх громадян було вбито на борту малазійського літака. «На нашу думку, кращою солідарною підтримкою європейськими журналістами своїх українських і російських колег було б дати зрозуміти диктатору, що Європа єдина в очікуванні припинення агресивних дій і готова боротися за свої цінності», - йдеться у заяві.

 

Далі «Детектор медіа» публікує заяву повністю:

 

Заява

Секретаріату Національної спілки журналістів України та Комітету Незалежної медіа-профспілки України щодо неприпустимості проведення зборів Європейської Федерації Журналістів у м. Москві (Російська Федерація)

 

Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка України заявляють, про неприпустимість проведення цьогорічних зборів Європейської Федерації Журналістів у Російській Федерації та закликають змінити місце проведення або бойкотувати цей захід. Ми засуджуємо дії Російської Федерації як держави-агресора, яка, вперше з часів Другої світової війни, здійснила анексію, порушивши територіальну цілісність суверенної держави.

 

Нам складно уявити проведення зборів європейських журналістів в Москві після підтримки  провідними європейським ЗМІ заклику відомого польського журналіста Адама Міхніка щодо припинення політики умиротворення агресора - керівника РФ. Провідні європейські ЗМІ закликають інтелектуальну еліту, передусім, журналістів, діячів культури і науки не мовчати,  як у минулому столітті під час анексії Чехословаччини, Австрії, Польщі і Прибалтики. Ці події, так само, як і проведення Олімпіади 1936 року в країні з нацистським режимом, не привели до встановлення миру і досі лишаються ганьбою Європи. Агресор лишається агресором і через політику умиротворення тільки набирає силу і нахабніє: громадяни власної країни вірять диктатору ще більше, коли не бачать спротиву йому, а громадяни інших країн втрачають ресурси і надію на справедливу міжнародну підтримку світового правопорядку.

 

Вся логіка дій влади Російської Федерації доводить, що вона не збирається рахуватися ні з чиєю думкою. Тому спроба виправдати проведення європейського журналістського форуму підтримкою незалежних російських журналістів апріорі приречена на провал. Ми завжди підтримаємо незалежних російських журналістів і Спілку журналістів Росії у питаннях захисту російських журналістів, але не владу Російської Федерації, яка повністю контролює інформаційний простір країни. Влада Російської Федерації використає проведення будь-якого міжнародного заходу, так само, як і Гітлер використав Олімпіаду-36 - з пропагандистською метою, а всіх незгодних з таким "використанням" чекає доля українського журналіста Євгена Агаркова, який за свою професійну діяльність був заарештований, оштрафований та "видворений з Росії", але виїхати з території Російської Федерації зміг тільки після міжнародного втручання. Заборона в'їзду до Російської Федерації, зокрема і для європейських журналістів, яких влада цієї країни вважає незгодними зі своєю політикою, діє вже давно і тепер тільки набирає додаткових обертів. Ніхто не може гарантувати безпеку журналістам на території держави-агресора. Це територія, влада якої продемонструвала, що там не діє загальновизнане міжнародне право. Керівник РФ хоче встановити новий світовий порядок і розуміє "право", як право сильного, а "діалог" - як виконання нав'язаних ним умов.

 

Проведення форуму європейських журналістів у Москві означатиме, що є журналісти, які підтримують слова вищого посадовця РФ про те, що "Гебельс був талановитою людиною". Ми не згодні брати участь у заході, який буде використаний для пропаганди агресивної війни і підтримки тероризму. Сподіваємось, що до нашого бойкоту приєднаються журналістські організації-члени ЄФЖ, принаймні з тих країни, чиїх громадян було вбито на борту малазійського літака. На нашу думку, кращою солідарною підтримкою європейськими журналістами своїх українських і російських колег було б дати зрозуміти диктатору, що Європа єдина в очікуванні припинення агресивних дій і готова боротися за свої цінності.

 

Україна, м. Київ, 6 серпня 2014 року».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3369
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду