Звільнили знімальну групу каналу «Україна», яку захопили у полон спецслужби Абхазії (ВІДЕО)

Звільнили знімальну групу каналу «Україна», яку захопили у полон спецслужби Абхазії (ВІДЕО)

14 Березня 2014
4853
14 Березня 2014
16:27

Звільнили знімальну групу каналу «Україна», яку захопили у полон спецслужби Абхазії (ВІДЕО)

4853
Звільнили знімальну групу каналу «Україна», яку захопили у полон спецслужби Абхазії (ВІДЕО)
Звільнили знімальну групу каналу «Україна», яку захопили у полон спецслужби Абхазії (ВІДЕО)

Журналістів програми «События»  каналу «Україна» Олену Шевчук і В'ячеслава Філюшкіна, які були захоплені абхазькими спецслужбами в місці Сухумі, після п'ятигодинного допиту депортували з країни, перед тим видаливши весь відзнятий матеріал. Про це йдеться у сюжеті «Событий».

 

Українські журналісти полетіли в Абхазію , щоб зробити репортаж на тему, як живе республіка Абхазія під протекторатом Російської Федерації. Медійники мали всі потрібні дозволи на зйомку від місцевої влади, проте спецслужби Абхазії затримали знімальну групу каналу «Україна» в готелі Сухумі, і забрали на допит. Відтоді зв'язок з журналістами був втрачений.

 

Згодом спецслужби Абхазії повідомили редакцію програми «События», що знімальну групу буде депортовано з території країни. Канал «Україна» прийняв рішення не повідомляти публічно про звільнення своїх журналістів з полону абхазьких спецслужб і їх подальшу депортацію, допоки Олена Шевчук і В'ячеслав Филюшкин не перебуватимуть на території України.

 

«Було, звичайно ж, страшно, адже ми не знали, чого від них очікувати. Допит тривав більше п'яти годин. Нас допитували чотири співробітники Служби безпеки Абхазії і двоє представників ФСБ Росії. Я впевнена в цьому на 100 %, адже розмовляли вони не як російськомовні абхазці, зовнішність у них була слов'янська, над столом у них висів маленький прапорець з написом «ФСБ России», а ще вони володіли інформацією, що у нашого оператора В'ячеслава Філюшкіна була акредитація на Олімпійські ігри в Сочі. Мене запитували, чому у мене немає подібної акредитації, чому у мене немає журналістської освіти», - розповіла Олена Шевчук.

 

Також журналістка розповіла, що спецслужби звернули увагу на її львівську прописку, після чого почали запитувати, чи підтримує вона погляди Степана Бандери та чи визнає київську владу.

 

 

Олена Шевчук також нагадала глядачам каналу «Україна», що в Абхазії було також захоплено знімальну групу «1+1».

 

«Коли ми були на допиті, нам повідомили, що в Абхазії є ще одна знімальна група з України. Вони були впевнені, що ми хотіли зняти погані матеріали про Абхазію, тому нас і затримали. Коли у мене з'явилась можливість зателефонувати в редакцію, мені повідомили, що в Абхазії знаходиться Наталка Пісня. Я їй зателефонувала і попередила про можливе затримання, про те, що її розшукують спецслужби, порадила якнайшвидше відправляти все відзняте відео в Київ, щоб його не затерли, як наше» , - додала кореспондентка.

 

Нагадаємо, з Абхазії 12 березня депортували знімальну групу ТСН у складі кореспондента Наталки Пісні та оператора Сергія Кисельова. Перед цим зі знімальною групою зник зв'язок на кілька годин.

 

Також 12 березня кореспондент ТСН Ганна Бока і оператор Павло Бондаренко були затримані міліцією у Владикавказі на кілька годин. Російська влада не впустила їх на територію Осетії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4853
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду