Freedom House включив Крим у десятку найгірших територій світу за рівнем свободи преси

Freedom House включив Крим у десятку найгірших територій світу за рівнем свободи преси

29 Квітня 2015
2365

Freedom House включив Крим у десятку найгірших територій світу за рівнем свободи преси

2365
Freedom House включив Крим у десятку найгірших територій світу за рівнем свободи преси
Freedom House включив Крим у десятку найгірших територій світу за рівнем свободи преси

Окупований Росією український півострів Крим увійшов до десятки найгірших за рівнем свободи преси за даними міжнародної правозахисної організації Freedom House. Про це повідомляє видання «Крым.Реалии».

 

Півострів фігурує в цьому списку поруч із Білоруссю, Іраном, Туркменістаном та Узбекистаном.

 

«До 10-ки країн і територій з найгіршим рейтингом в світі увійшли Білорусь, Крим, Куба, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Іран, Північна Корея, Сирія, Туркменістан і Узбекистан. Окупований Росією Крим вперше оцінювався в цьому дослідженні окремо», - йдеться в повідомленні організації.

 

У доповіді, опублікованій 29 квітня, Freedom House вказує на значне скорочення у 2014 році свободи преси у 18 країнах і територіях. Правозахисники назвали поточний рівень свободи преси у світі найнижчим за останні 10 років. Вони пов'язують це із насильством щодо журналістів і ухваленими в багатьох країнах законами, що обмежують діяльність засобів інформації.

 

«Зокрема, російські засоби інформації все частіше підпорядковуються державі. Дослідники вказують на «кумівство приватних медіа з політичним керівництвом» або на бізнес-інтереси, які спонукають обмежувати критику уряду. Freedom House також критикує Росію за «активне і агресивне використання часто помилкової або відкрито загрозливої пропаганди для витіснення справжньої журналістики»», - йдеться в матеріалі «Крым.Реалии».

 

Нагадаємо, у березні міжнародна правозахисна організація Freedom House оприлюднила звіт про порушення прав людини на Кримському півострові, що був «насильно й незаконно анексований» Росією в березні 2014 року, у якому заявляється про тиск на журналістів місцевих та закордонних ЗМІ.

 

Як йдеться у звіті, мешканці Криму після окупації українського півострова зазнають дедалі більших і важчих порушень їхніх прав - громадянських, політичних і прав людини. Особливо постраждали кримські татари - вони, за даними Freedom House, потерпають від порушень майнових прав і залякування незалежних голосів шляхом вибіркового застосування законодавства і вживання фізичного насильства.  За даними звіту, Кремль намагається придушити повідомлення про такі порушення і створює у Криму «інформаційне гетто».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2365
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду