detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
21.04.2023 13:44
Телеканал «Дождь» поскаржився на санкції проти росіян: не має прибутку з переглядів у Росії
Телеканал «Дождь» поскаржився на санкції проти росіян: не має прибутку з переглядів у Росії
Через західні санкції YouTube заблокував рекламу і призупинив монетизацію для користувачів у Росії. Канал нарікає, що без цих прибутків став залежний від закордонної аудиторії і зовнішніх спонсорів.

Співзасновниця російського телеканалу «Дождь» Віра Кричевська заявила, що західні санкції про російських споживачів «загрожують життєздатності» каналу, пише The Guаrdian.

За її словами, працювати без прибутку з реклами в Росії «майже неможливо»: канал втрачає від $1 до $1,5 мільйона потенційного річного прибутку зі свого ютуб-каналу, адже через санкції вони не можуть монетизувати перегляди реклами від глядачів з Росії. Через нестачу цього прибутку каналу доводиться покладатися на зовнішніх спонсорів. 

Кричевська також повідомила, що восени мала офіційні розмови з керівниками Google і YouTube у Лондоні та неофіційну розмову в Каліфорнії й намагалася переконати їх переглянути свої правила, але не досягла успіху.

«Мені здалося дуже дивним, що поки Захід говорить про важливість свободи слова та західноєвропейські цінності, компанія на кшталт Google є геть негнучкою. Вони не дають нам жодних грошей і жодного прибутку від російської аудиторії, через що працювати стає майже неможливо», — сказала вона.

YouTube призупинив усі програми монетизації для користувачів у Росії, а до цього заблокував усю рекламу, через що телеканал «Дождь» став фінансово залежним від своєї аудиторії поза межами Росії.

Та навіть щодо переглядів каналу поза межами Росії, YouTube бере 30% комісії з донатів, надісланих через його платформи, та 45% комісії з показаної реклами.

Кричевська повідомила, що «Дождь» просив YouTube зменшити відсоток комісій, щоб принаймні збільшити свої прибутки від неросійської аудиторії, але в компанії відповіли, що не можуть створювати такий прецедент.

Торік у березні YouTube відключив усі функції монетизації для мешканців Росії. Відповідне повідомлення отримали блогери, які раніше заробляли на своєму контенті. Відтепер для всіх глядачів у Росії не будуть доступні підписки YouTube Premium, Music Premium, спонсорство, суперчат, суперстікери та мерч.

Телеканал «Дождь» припинив мовлення в Росії у березні 2022 року. На початку літа йому видали ліцензію у Латвії, однак вже в грудні позбавили ліцензії.

Підставою для позбавлення ліцензії стали три попередження від місцевого регулятора: спочатку «Дождь» позначив Крим «частиною» Росії та назвав російську армію «нашою», потім ведучий в ефірі висловив сподівання, що редакції телеканалу вдалося допомогти багатьом російським військовим на фронті. Після цього ведучого звільнили з каналу і йому заборонили в'їзд до Латвії.  Крім того, у каналу була відсутня аудіодоріжка латвійською мовою

Проти позбавлення телеканалу «Дождь» ліцензії на мовлення виступили понад 60 російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, Латвійська асоціація журналістів, а також організація «Репортери без кордонів». Там вважають, що це рішення негідне європейської країни, яка захищає свободу преси, і наполягають, що латвійський регулятор повинен пояснити свої мотиви. В лютому 2023 року «Дождь» отримав від «Репортерів без кордонів» сертифікаційний знак «Ініціатива довіри до журналістики».

Українські медійники натомість підтримали рішення Латвії щодо позбавлення ліцензії телеканалу «Дождь». 

Після рішення регулятора «Дождь» продовжив мовити в ютубі, але вже 22 грудня отримав ліцензію на мовлення в ЄС у Нідерландах. 

В Україні «Дождь» заборонений з 2017 року — тоді Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виключила його з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії.  

Читайте, як «Дождь» відтворює наративи російської пропаганди і вчить своїх глядачів жаліти мобілізованих росіян

Читайте також:

Фото: «Дождь» / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY