Оголошено переможців VI конкурсу професійної журналістики «Честь професії»

Оголошено переможців VI конкурсу професійної журналістики «Честь професії»

27 Квітня 2015
1729

Оголошено переможців VI конкурсу професійної журналістики «Честь професії»

1729
Оголошено переможців VI конкурсу професійної журналістики «Честь професії»
Оголошено переможців VI конкурсу професійної журналістики «Честь професії»

24 квітня на урочистій церемонії у Київському Планетарії були оголошені переможці VI конкурсу професійної журналістики «Честь професії». Ними стали журналісти  видань - «Дзеркало тижня»,  «Новое время», порталу  Hubs та телеканалів ICTV і ZIK. Найбільше нагород здобули автори газети «Дзеркало тижня». Загалом на конкурс було подано 627 журналістських робіт, створених 274 авторами з усіх типів ЗМІ та усіх регіонів України.

 

 

 Олексій Погорєлов і Катерина М'яснікова

 

«Конкурс заснований Незалежною асоціацією телерадіомовників (НАМ) та  Українською асоціацією видавців періодичної преси (УАВПП) у 2010 році. Ці дві організації вже багато років працюють над тим, щоб сприяти свободі слова та розвивати професійність українських медіа», - зазначила виконавчий директор НАМу Катерина М'ясникова.

 

Генеральний директор Української асоціації періодичної преси Олексій Погорєлов звернув увагу на те, що за останні п'ять років конкурс  став масштабнішим: «Ми задумували конкурс як український Пулітцер, і, як бачимо, «Честь професії» до цього й прямує. Професія журналіста завжди у центрі уваги,  тому що ми працюємо для людей».

 

У номінації «Краще подання резонансного матеріалу» переміг Олександр Макаров, газета «Дзеркало тижня», робота «Бабуся померла?».

 

Фіналісти номінації:

- Юлія Мостова, видання  «Дзеркало тижня», робота «Пролітаючи над гніздом Фенікса».

- Оксана Коваленко, видання «Українська правда», робота «Боєць «Ікс»: Там багато полів, випалених, як після Хіросіми ... І такий трупний запах».

- Павло Канигін, видання «Новая газета», робота «Скоро мертвых есть начнем».

- Ольга Радзівіл, талеканал «1+1», робота «На окупованій території»

 

На думку головного редактора телеканалу ATR Лілії Буджурової, резонансний матеріал відрізняється від скандального, адже він відкриває гострі суспільно-важливі теми, аналізує їх та пропонує шляхи вирішення: «Резонансний матеріал має викликати не кризу, а криз після якого усі ресурси організму налаштовуються на те, щоб повернути організм до життя».

 

У номінації «Кращий матеріал з громадянською позицією» перемогу здобула Юлія Мостова, видання «Дзеркало тижня», робота «На фарбу».

 

Фіналісти номінації:

- Сергій Рахманін, видання «Дзеркало тижня», робота «Не стріляй!».

- Дмитро Гнап, проект «Слідство.Інфо», робота «Учасник НЕбойових дій»

- Дмитро Фіоник, видання «Фокус», робота «Как волонтёр Татьяна Рычкова командует фронтом».

- Денис Казанський, видання «Українська правда», робота «Письмо в Россию из Донецка»

 

Шеф-редактор проекту «Детектор медіа» Наталія Лігачова наголосила на тому, що зараз у світі найбільш актуальною стає журналістика думок. «Для мене громадянська позиція журналіста виражається у трьох словах: не можу мовчати. Це коли ти пишеш, знімаєш, розповідаєш не тому, що маєш видати певний матеріал, а тому що хочеш донести до якомога більшої частини людей тему, яка тебе схвилювала», - сказала вона.

 

У номінації «Краще подання складної теми» перемогла  Анастасія Береза, видання «Новое время», робота «Наш Сталінград».

 

Фіналісти номінації:

- Катерина Сергацкова, видання «Українська правда», робота «Это все народное творчество»: как проходил псевдореферендум на Донбассе».

- Сергій Рахманін, видання «Дзеркало тижня», робота IN RE.

- Аліса Юрченко, канал ZIK, робота «НБУ та Податкова зберегли касову монополію Арбузова та Клименка».  

- Артем Чапай, видання Insider, робота «Служили два «айдаровца». О чем принято молчать на войне».

 

Журналіст телеканалу «Інтер» Роман Бочкала наголосив на тому, що зараз ми живемо у такий час, коли кожна подія - це велика складна тема. Але саме цей час, за його словами, дозволяє українським журналістам дуже швидко дорослішати та зростати професійно: «Наше завдання, щоб кожна тема для глядача та читача була простою, і щоб складною вона лишилась тільки для автора, за кадром».

 

А народний депутат Ольга Червакова додала, що в українській журналістиці є люди, для яких не має складних тем, вони йдуть у професію і не бачать перешкод: «Це справжні кіборги української журналістики».

 

У номінації «Надія журналістики» кращою була визнана Катерина Зінов'єва, канал ICTV, робота «Евакуація з Дебальцевого: як і куди виїжджають з лінії вогню».

 

Фіналісти номінації:

- Аліна Семенюк, канал НТН, робота «Земельне питання».

- Мар'яна Сич, канал «Львів-ТБ»,  робота «Пароль: Васільєв» - як безкоштовно їздити у львівських трамваях».

- Марія Юзич, видання «День», робота «Бізнес під час кризи».

- Юлія Брик, канал «Стерх», робота «Нова міліція нас береже: «Дніпро-1» на варті спокою».

 

Головний редактор Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнєцова вважає, що для молодих журналістів важливі як здобуті практичні навички так і вища освіта: «Досвід та фахова освіта для молодого журналіста - це як дві половинки одного яблука. Тому, що він не має бути невігласом для академіка, і не має  бути нудним для бабусі».

 

Нагороду отримує Олексій Шалайський

 

У номінації «Краще журналістське розслідування» журі визначило двох переможців. Ними стали Юрій Ніколов та Олексій Шалайський, газета «Дзеркало тижня», робота «Профессионалы гнезда Каськива», та Аліса Юрченко, канал ZIK, робота «Збройні барони». Хто під час АТО заробляє на перепродажі автоматів зі складів Міноборони».

 

Фіналісти номінації:

- Сергій Щербина, видання INSIDER, робота «Батальонное братство»: кто организовал «фейковый штурм» АП».

- Артем Чапай, видання INSIDER, робота «Як я був терористом».

- Сергій Шаповал, видання «Волинь Post», робота «Фальсифікат «в законі», або як родина Януковича споювала волинян «лівою» горілкою».

 

Народний депутат Єгор Соболєв наголосив на тому, що робота журналістів розслідувальників зараз - це ключовий фактор, що долає корупцію  в країні. А Діана Дуцик, виконавчий директор ГО «Детектор медіа», переконана, що робота журналіста, який займається розслідуваннями, небезпечна у будь-якій країні, і Україна не виняток. «Сьогодні ми часто бачимо, що держава не завжди виконує свої функції, судова система не працює і ми розуміємо, що журналісти починають перебирати на себе частину цих функцій», - додала вона.

 

Нагороду отримав Євген Шибалов

 

У номінації «Дотримання фахових стандартів в кризовий час» кращим став Євгеній Шибалов, видання «Дзеркало тижня», робота «Освободите наш город».

 

Фіналісти номінації:

- Андрій Сантарович, видання Inforesist.org, робота «По той бік України: Правий сектор перейде це поле і буде нас вирізати».

- Мар'яна П'єцух, видання «Вголос»,  робота «Переселенець з Донбасу: чому у Львові мені мають забороняти говорити російською?».

- Ольга Максимова, студія «1+1», робота «Солдатське меню: нагодувати всіх».

- Андрій Сантарович, видання Inforesist.org, робота «Чего ждет Мариуполь? Репортаж из прифронтового города».

 

У номінації «Матеріал, що надихає до створення власного бізнесу» перемогла Оксана Дево, видання «Hubs», робота «Конопляный бизнес».

 

Фіналісти номінації:

- Тарас Прокопишин, видання «theUKRAINIANS», робота «Юрій Филюк».

- Лариса Артеменко, видання «Телеграф», робота «Історія слюсаря, який створив власний бізнес «з нуля».

- Віталій Шкіль, Андрій Фарисей, видання Forbes, робота «Володимир Поперешнюк: «Криза - це бігова доріжка, з якої виходиш здоровим і красивим».

- Тетяна Данильчук, видання Hubs, робота «VIP-путешествия».

 

 

Нагороду отримує Сергій Рахманін 

 

У номінації  «Будуємо нову Україну разом» перемогу здобув Сергій Рахманін, видання «Дзеркало тижня», робота «Не стріляй».

 

Фіналісти номінації:

- Мар'яна П'єцух, видання «Вголос», робота  «Вертеп у Львові по-донецьки».

- Катерина Рибій, видання Еспресо TV робота «Прихована правда. Переселенці на ЗАХОДІ. Міфи, перестороги, взаємодопомога».

 

Переможець у цій номінації журналіст Сергій Рахманін зазначив, що у часи війни - смутні, буремні часи людям вдається зробити більше ніж вони самі від себе очікують, тому він і закликав українських журналістів зберегти ці здобутки: «Наскільки легко себе зараз зробити у журналістиці, настільки ж важко це зберегти і залишитись на цьому рівні. Чому це важливо, тому що зараз  під час скрути, війни людям дуже важко залишатись людьми. Якщо людьми залишаться журналісти, вони дозволять людям зберегти людську подобу, і тоді наша держава буде такою, про яку ми всі мріємо».

 

Церемонія  нагородження «Честі професії» пройшла у форматі ток-шоу. Її ведучими стали Антон Середа та Наталія Седлецька. Трансляцію церемонії покаже 3 травня Перший канал.

 

Антон Середа та Наталя Седлецька

 

Конкурс професійної журналістики «Честь Професії 2015» підтримують:

- проект Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі», який фінансується урядом Канади,

- проект «У-медіа» міжнародної організації «Інтерньюз Нетворк», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID),

- Представництво Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй в Україні,

- компанія «Кока-Кола Україна»,

- компанія «Емвей Україна»,

- компанія «Камелія»,

- компанія MacHOUSE.

 

Прес-служба НАМ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Прес-служба НАМ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1729
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду