Нацрада винесла на громадське обговорення нову редакцію Положення про ліцензування провайдерів (+ДОКУМЕНТ)

Нацрада винесла на громадське обговорення нову редакцію Положення про ліцензування провайдерів (+ДОКУМЕНТ)

2 Жовтня 2014
3915

Нацрада винесла на громадське обговорення нову редакцію Положення про ліцензування провайдерів (+ДОКУМЕНТ)

3915
Нацрада винесла на громадське обговорення нову редакцію Положення про ліцензування провайдерів (+ДОКУМЕНТ)
Нацрада винесла на громадське обговорення нову редакцію Положення про ліцензування провайдерів (+ДОКУМЕНТ)

2 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення взяла за основу проект нової редакції Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги та винесла його на громадське обговорення. Найближчими днями проект буде оприлюднено на офіційному сайті Нацради, і громадське обговорення триватиме місяць з моменту оприлюднення.

 

«Нове положення спрямовано на зменшення тиску на провайдерів, щоб вони подавали при ліцензуванні менше інформації і щоб Нацрада працювала не так зарегульовано, як раніше», - повідомив під час засідання заступник голови Нацради Григорій Шверк.

 

«Детектор медіа» публікує повний текст проект нового положення:

 

Положення

про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги

 

І. Загальні положення

1. Це Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги (далі - Положення) визначає механізми реалізації норм Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо ліцензування провайдерів програмної послуги та щорічної перереєстрації загальної концепції (принципи, підстави) добору програм для ретрансляції (пропозиції абонентам).

 

2 Для цілей цього Положення під ліцензуванням провайдерів програмної послуги розуміється видача, переоформлення, анулювання ліцензій провайдерів програмної послуги, видача дублікатів ліцензій провайдерів програмної послуги.

 

3. Ліцензія провайдера програмної послуги видається за заявою суб'єкта господарювання, який має на меті надавати програмну послугу з використанням ресурсу багатоканальної телемережі, незалежно від технології надання послуги.

 

IІ. Порядок ліцензування провайдерів програмної послуги

1. Ліцензія провайдера програмної послуги є єдиною законною підставою на здійснення діяльності з надання програмної послуги.

 

2. Ліцензія провайдера програмної послуги є документом державного зразка, який видається Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення та засвідчує право ліцензіата надавати програмні послуги з використанням ресурсу  багатоканальних телемереж. У ліцензії провайдера програмної послуги зазначається інформація, наведена у додатку 1 до цього Положення.

 

3. Провайдер програмної послуги зобов'язаний виконувати умови ліцензії. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення (далі - Національна рада) контролює виконання провайдерами програмної послуги умов ліцензій, а в разі їх порушення застосовує санкції відповідно до вимог Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

 

4. Суб'єкт господарювання, який має на меті отримати ліцензію провайдера програмної послуги, подає до Національної ради заяву відповідно до вимог статті 24 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", за формою згідно з додатком 2 до цього Положення, до якої додаються:

Копії завірених у встановленому законодавством порядку установчих документів;

Документи, які підтверджують придбання та право на розповсюдження (ретрансляцію) програм іншого мовника згідно з додатком 3;

Загальна концепція пакетування (перелік) програм, придбаних для ретрансляції (загальна кількість програм програмної послуги, кількість вітчизняних програм, перелік телерадіопрограм (номер, канал (ТВК) прийому, програма). Перелік телерадіопрограм не повинен містити програми, які є не адаптованими до вимог законодавства України;

Договір з оператором телекомунікацій (у випадку якщо оператором є інший суб'єкт господарювання) на надання послуг з обслуговування та технічної експлуатації багатоканальної телемережі.

 

5. Заява про видачу ліцензії провайдера програмної послуги розглядається і рішення щодо неї приймається у місячний термін з дня її надходження до Національної ради.

 

6. За результатами розгляду заяви Національна рада приймає рішення:

про видачу ліцензії провайдера програмної послуги;

про затвердження пакета (пакетів) програм універсальної програмної послуги в населеному пункті (населених пунктах) та/або на території (територіях), де передбачається надання програмної послуги;

про залишення заяви без розгляду, у разі подання заявником неповного пакета документів та/або документів, оформлених з порушенням вимог, встановлених пунктом 4 цього Положення, про що протягом семи робочих днів після прийняття рішення повідомляє заявника у письмовій формі з викладенням причин та рекомендованим строком усунення порушень.

 

Після усунення заявником порушень, що стали підставою для залишення заяви без розгляду, Національна рада приймає відповідне рішення за результатами розгляду заяви та документів.

 

7. Ліцензія провайдера програмної послуги видається заявнику на підставі рішення Національної ради про видачу ліцензії не пізніше ніж у десятиденний термін після внесення ним ліцензійного збору, що підтверджується відповідним документом органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, за умови, що сплату здійснено протягом місяця з дня ухвалення рішення про видачу ліцензії. Ліцензійний збір за видачу ліцензії провайдера програмної послуги сплачується відповідно до статті 31 Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

 

8. Ліцензія провайдера програмної послуг може бути продовжена, якщо ліцензіат не пізніше ніж за 60 днів до строку її закінчення подасть до Національної ради документи, згідно з пунктом 4 розділу 2. Заява про продовження ліцензії провайдера програмної послуги розглядається і рішення щодо неї приймається у місячний термін з дня її надходження до Національної ради, за умови усунення заявником порушень. Ліцензія провайдера програмної послуги з продовженим строком дії видається на підставі рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про видачу ліцензії провайдера програмної послуги та вручається не раніше ніж в останній робочий день строку дії попередньої ліцензії за умови сплати ліцензійного збору.

 

9. Видача дубліката ліцензії провайдера програмної послуги здійснюється за заявою провайдера програмної послуги про видачу дубліката ліцензії провайдера програмної послуги за формою згідно з додатком 4до цього Положення, у порядку встановленому статтею 34 Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

 

10. Підставами для переоформлення ліцензії провайдера програмної послуги є зміна відомостей, що містяться у ліцензії провайдера програмної послуги та додатку до неї.

 

11. Для переоформлення ліцензії провайдера програмної послуги заявник подаєзаяву за формою згідно з додатком 5до цього Положення, до якої додаються: завірені у встановленому порядку копії документів, які підтверджують необхідність внесення змін.

 

12.За результатами розгляду заяви про переоформлення ліцензії провайдера програмної послуги, Національна рада протягом тридцяти  днів з дня надходження приймає рішення:

про переоформлення ліцензії провайдера програмної послуги;

залишає заяву без розгляду, про що протягом семи робочих днів після ухвалення рішення повідомляє заявника у письмовій формі з викладенням причин та рекомендованим строком усунення порушень.

 

13. Переоформлена ліцензія провайдера програмної послуги видається заявнику не пізніше ніж у десятиденний термін після внесення ним ліцензійного збору, що підтверджується відповідним документом органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, за умови, що сплату здійснено протягом місяця з дня ухвалення рішення про переоформлення ліцензії. Ліцензійний збір за переоформлення ліцензії провайдера програмної послуги сплачується відповідно до статті 31 Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

 

14. У разі зміни відомостей, що містилися у переліку телерадіопрограм, ліцензіат повідомляє про це Національну раду протягом десяти робочих днів після настання змін, шляхом направлення рекомендованого листа разом із документами або їх засвідченими копіями, які підтверджують зазначені зміни.

 

15. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення анулює ліцензію провайдера програмної послуги на підставі:

 

  • заяви ліцензіата про анулювання ліцензії;
  • рішення суду про втрату чинності ліцензії провайдера програмної послуги, яке набрало законної сили;
  • інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про наявність запису щодо припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем.

 

16. Загальна концепція (принципи, підстави) добору програм для ретрансляції (пропозиції абонентам) є додатком до ліцензії провайдера програмної послуги та підлягає щорічній перереєстрації.

 

17. Протягом терміну дії ліцензії провайдера програмної послуги, для щорічної перереєстрації Загальної концепції (принципи, підстави) добору програм для ретрансляції (пропозиції абонентам) провайдер програмної послуги повинен щорічно за місяць до дати (число, місяць) видачі ліцензії провайдера програмної послуги подати(рекомендованим листом) до Національної ради інформацію про виконання Загальної концепції (принципів, підстав) добору програм для ретрансляції (пропозиції абонентам) протягом попереднього року.

 

18. Ліцензія провайдера програмної послуги видається за реєстраційним принципом, без конкурсу на строк 10 років.

 

ІІІ. Ліцензування провайдерів програмної послуги

з використанням багатоканальних ефірних телемереж

(в тому числі технологій «Телесело», «МІТРІС», «MMDS», цифрових мультиплексів, мереж операторів мобільного зв'язку тощо)

1. Суб'єкти господарювання, які мають на меті використання багатоканальних ефірних телемереж, отримують ліцензію провайдера програмної послуги.

 

2. Ліцензія провайдера програмної послуги з використанням ресурсу багатоканальних ефірних телемереж видається на підставі рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про видачу ліцензії провайдера програмної послуги не пізніше ніж у десятиденний строк після сплати заявником ліцензійного збору та підтвердження сплати відповідним документом.

 

3. Ліцензування провайдера програмної послуги з використанням ресурсу багатоканальних ефірних телемереж здійснюється на підставі висновку органу частотного планування та рішення Національної ради щодо створення багатоканальної ефірної телемережі.

 

4. Рішення про видачу ліцензії провайдера програмної послуги із використанням багатоканальної ефірної телемережі приймається в місячний строк після закінчення терміну розгляду пропозицій (заяв) суб'єктів господарювання в частині технічної розробки багатоканальної ефірної телемережі на підставі Закону України «Про телебачення і радіомовлення», Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору, відповідного рішення Національної ради щодо створення таких телемереж та цього Положення (за умови усунення заявником зауважень до поданих документів).

 

Можливість внесення додаткових передавачів (ретрансляторів, повторювачів) до ліцензії провайдера програмної послуги в багатоканальних ефірних телемережах розглядається лише за умов наявності висновку органу частотного планування в межах території розташування (прийому) телемереж, або у визначеному законодавством порядку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3915
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду