Адвокат Сенцова має намір подати скаргу до Європейського суду з прав людини на арешт режисера

Адвокат Сенцова має намір подати скаргу до Європейського суду з прав людини на арешт режисера

26 Серпня 2014
3023

Адвокат Сенцова має намір подати скаргу до Європейського суду з прав людини на арешт режисера

3023
Адвокат Сенцова має намір подати скаргу до Європейського суду з прав людини на арешт режисера
Адвокат Сенцова має намір подати скаргу до Європейського суду з прав людини на арешт режисера

Вчора, 25 серпня, болгарський адвокат Йонко Грозев, який виступає на стороні захисту українського кінорежисера Олега Сенцова, заявив, що має намір подати в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) скаргу на незаконне обрання українцеві запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. По це із посиланням на адвоката пана Сенцова Дмитра Дінзе повідомив УНІАН.

 

«У Європейському суді сьогодні (25 серпня - прим. ТК) останній день, коли адвокат Йонко Грозев із Болгарії подасть уже повну, обґрунтовану і мотивовану скаргу на рішення російського суду у рамках обрання Олегу Сенцову запобіжного заходу, пов'язаного з утриманням під вартою», - повідомив Дмитро Дінзе. За його словами, при обранні пану Сенцову запобіжного заходу у вигляді утримання під ватою на території Росії суд діяв «повністю неправосудно».

 

«Де-факто і де-юре суд був незаконним. Де-юре, не були дотримані норми Федерального конституційного закону про перехідні положення і про створення судів на території Республіки Крим і прокуратур, і відповідно дії адвоката в рамках цих судів і прокуратур. Де-факто, коли вони всі зібралися на території Криму і обрали йому запобіжний захід, перехідні положення лише почали діяти і працювати», - повідомив адвокат пана Сенцова.

 

За словами пана Дінзе, особи які обирали міру запобіжного заходу українському режисерові, а саме, суддя, прокурор і адвокат, не мали російського громадянства та не склали кваліфікаційні іспити зі знання російського законодавства.

 

Адвокат пана Сенцова також висловив своє обурення тим фактом, що з невідомих причин його підопічного судять як громадянина Російської Федерації, а не України. Хоча, як стверджує пан Дінзе, режисер не здійснював «юридично значущих дій», не подавав заяви про визнання його громадянином РФ і, відповідно, не отримував паспорт громадянина Росії.

 

Дмитро Дінзе також наголосив на тому, що під час винесення запобіжного заходу громадянину України Олегу Сенцову у залі Сімферопольського суду не був присутній консул України.

 

Нагадаємо, Лефортівський районний суд Москви переніс розгляд скарги українського режисера Олега Сенцова на 25 серпня. 8 серпня Московський міський суд визнав законним продовження арешту Олега Сенцова до 11 жовтня.

 

Російська ФСБ затримала Олега Сенцова у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був вивезений з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом. ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

Український режисер Олег Сенцов заявив на суді 7 липня, що під час допиту в приміщенні колишнього Сімферопольського СБУ до нього застосовували тортури, побиття та приниження, що мали на меті отримання свідчень проти керівництва Майдану та України.

 

До Дня Незалежності України Президент України Петро Порошенко нагородив українського кінорежисера, сценариста Олега Сенцова орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Таким само орденом нагороджено льотчицю Надії Савченко, яку утримують у Росії в СІЗО та звинувачують у вбивстві російських журналістів Ігоря Корнелюка та Антона Волошина.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3023
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду