У Черкасах вимагають прискорити розслідування побиття журналістів беркутівцями

У Черкасах вимагають прискорити розслідування побиття журналістів беркутівцями

29 Травня 2014
4604

У Черкасах вимагають прискорити розслідування побиття журналістів беркутівцями

4604
У Черкасах вимагають прискорити розслідування побиття журналістів беркутівцями
У Черкасах вимагають прискорити розслідування побиття журналістів беркутівцями

Черкаські журналісти вимагають від прокуратури перекваліфікувати справи їх колег, які постраждали від дій працівників спецпідрозділу «Беркут» у січні та лютому, виконуючи свої професійні обов'язки, у провадження за ознаками «умисне перешкоджання професійній журналістській діяльності». Про це йшлося під час зустрічі місцевих журналістів 28 травня із заступником прокурора Черкаської області Максимом Кончиним, повідомляє кореспондент Інституту масової інформації (ІМІ).

 

Також журналісти вимагають прискорити розслідування злочинів проти журналістів. За чотири місяці, станом на 29 травня, жодна справа не передана до суду.

 

Під час зустрічі Максим Кончин заявив, що збирається переглянути матеріали досудового розслідування і, за наявності необхідних доказів, справи перекваліфікують за ознаками «умисне перешкоджання професійній журналістській діяльності» за ч. 1 ст. 171 Кримінального Кодексу України.

 

До 28 травня злочини розслідували за ознаками кримінальних правопорушень за ст. 365 ККУ - «перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронних органів, що спричинило тяжкі наслідки для потерпілого».

 

Як розповів пан Кончин, досудове розслідування триватиме «впродовж розумних термінів». Працівники «Беркуту» досі працюють в правоохоронних органах, жодному з них не вручали повідомлення про підозру в даних провадженнях.

 

Побитий беркутівцями 20 лютого фотокореспондент газети «Вечірні Черкаси» Ігор Єфімов здивований, що у прокуратурі не порушили справу за 171 статтею, адже того дня він виконував редакційне завдання, а силовики перешкоджали йому. «20 лютого на дамбі я був за завданням редакції, відповідний документ я надав прокуратурі. У мене було посвідчення, яскрава жилетка преси і камера. Міліціянти точно знали, що я представник ЗМІ. До того ж, я неодноразово казав їм, що я фотокореспондент. На що почув: "Ах, ты пресса, но тогда получай!". З того дня пройшло вже понад три місяці, а жодних результатів я досі не отримав. Прокуратура не порушила справу за 171 статтею, аргументуючи це тим, що я не надав відповідної заяви. Але здається, я надавав її», - цитує черкаське інтернет-видання «Прочерк» пана Єфімова.

 

Нагадаємо, 23 січня уночі під час висвітлення подій біля Черкаської обласної адміністрації невідомі у цивільному затримали та жорстоко побили керівника та оператора сайту міста Черкас 0472.ua Олега Огілька.

 

27 січня у Черкасах під час розгону мітингу коло Обласної державної адміністрації «Беркут» жорстоко побив журналіста каналу «Інтер» Станіслава Кухарчука. Оператору ТРК «Вікка» Сергію Єфімову, який рятував колегу, розбили камеру. Також постраждали двоє працівників польсько-білоруського каналу «Белсат», які є членами Польської спілки журналістів. Сергій Марчик був поранений «беркутівцями», лікарі йому наклали 11 швів на голову, його колегу Юрія Висоцького затримали.

 

20 лютого у Черкасах під час штурму «Беркутом» черкащан на блок-пості біля дамби фотографу газети «Вечірні Черкаси» Ігорю Єфімову беркутівець розбив голову. Журналіст був у жилеті «Преса», із бейджем і фотокамерою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4604
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду