АППК закликає не змінювати критерії відбору нових членів Нацради

АППК закликає не змінювати критерії відбору нових членів Нацради

3 Квітня 2014
4024

АППК закликає не змінювати критерії відбору нових членів Нацради

4024
АППК закликає не змінювати критерії відбору нових членів Нацради
АППК закликає не змінювати критерії відбору нових членів Нацради

Асоціація правовласників і постачальників контенту (АППК), президентом якої є народний депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко, закликає голову Комітету з питань свободи слова та інформації Миколу Томенка не змінювати вимоги до  потенційних членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, відповідно до яких членами регулятора зможуть стати творчі працівники, які не мають досвід роботи у телевізійній індустрії. Про це йдеться у відкритому листі організації до пана Томенка.

 

На засіданні 25 березня члени правління АППК висловили стурбованість публічними заявами у ЗМІ про негайний перегляд критеріїв відбору кандидатур у члени Національної ради, пропозиціями про включення до його складу творчих працівників, які не мають досвід роботи у телевізійній індустрії.

 

«Ми хотіли б застерегти Комітет від популістських рішень щодо відбору кандидатів на посаду члена Національної ради та закликати суворо дотримуватися чинного законодавства щодо вимог до претендентів, віддаючи перевагу кандидатурам, які мають досвід роботи безпосередньо у сфері телебачення і радіомовлення, і знайомі з регуляторною діяльністю Національної ради. Найкращими кандидатурами, що володіють всіма цими якостями, на наше переконання, можуть стати претенденти від найбільших громадських об'єднань суб'єктів господарювання України у сфері телебачення і радіомовлення», - йдеться у листі АППК.

 

У АППК також зазначають, що сьогодні чинна законодавча база в цілому задовільна для проведення конкурсу, професійного відбору кандидатур і проведення рейтингового голосування у Верховній Раді України. Проте організація також звертає увагу, що є деякі процедурні моменти, які можуть уповільнити затвердження нового складу Національної ради за квотою Верховної Ради України.

 

У зв'язку з цим АППК пропонує:
 
1) передбачити можливість відставки членів Національної ради за результатами розгляду звіту за рішенням суб'єкта владних повноважень, який приймав рішення про призначення членів Національної ради (внесення змін до п.5ст.16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення»);

2) внести зміни до п.4 ст.5 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» передбачивши призначення членом Національної ради претендента, який набрав більшість голосів Верховної Ради України;

3) внести зміни до п.2 ст.5 «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» доповнивши перелік суб'єктів права на подання кандидатур на посаду члена Національної ради всеукраїнськими об'єднаннями суб'єктів господарювання в галузі телебачення і радіомовлення.

 

Далі «Детектор медіа» наводить повний текст звернення АППК мовою оригіналу:

 

«АППК в открытом письме Николаю Томенко обнародовала свою позицию о формировании нового  состава Национального совета Украины по вопросам телевидения и радиовещания

 

 Ассоциация правообладателей и поставщиков контента (далее - АППК) приветствует инициативы  Комитета по вопросам свободы слова и информации Верховной Рады Украины о необходимости  обновления состава Национального совета Украины по вопросам телевидения и радиовещания.

 

Действительно, АППК в ходе реализации своих уставных задач неоднократно сталкивалась с несоблюдением Национальным советом  украинского законодательства,  игнорированием мнения общественности и нарушением процедур обсуждения проектов регуляторных актов.

 

25 марта т.г. высшим руководящим органом АППК - его Правлением, на заседании,  был рассмотрен вопрос о позиции АППК в отношении  формирования нового состава Национального совета.

 

На заседании члены Правления АППК выразили обеспокоенность некоторыми публичными заявлениями в СМИ о немедленном пересмотре критериев отбора кандидатур в члены Национального совета,   предложениями о включении  в его состав творческих работников, которые не имеют опыт работы в телевизионной индустрии.

 

Мы хотели бы предостеречь Комитет от популистских решений в отношении отбора кандидатов на должность члена Национального совета, строго придерживаться действующего законодательства в отношении требований к претендентам, отдавая предпочтение кандидатурам, которые имеют опыт работы непосредственно в сфере телевидения и радиовещания, и знакомы с регуляторной деятельностью   Национального совета.

 

Наилучшими кандидатурами, обладающими всеми этими качествами, по нашему убеждению, могут стать претенденты от крупнейших общественных объединений субъектов хозяйствования Украины в сфере телевидения и радиовещания.

 

Также  АППК считает необходимым обратить Ваше внимание на то, что выполнение требования к кандидатам в члены Национального совета о  стаже работы в сфере телерадиовещания должно подтверждаться справкой с места работы и копией справки ЕГРПОУ субъекта хозяйствования с соответствующей записью об основных видах деятельности, заверенной в установленном порядке. Эти документы должны стать обязательными для регистрации кандидатов в члены Национального совета.

 

По мнению членов нашего объединения,  предложения о немедленных  изменениях квалификационных требований к членам Национального совета не своевременны, и в период формирования нового состава регулятора,  воспринимаются как лоббирование интересов отдельных кандидатов. 

 

Действующая законодательная база на сегодня в целом удовлетворительная для проведения конкурса, профессионального отбора кандидатур, и проведения рейтингового голосования в Верховной Раде Украины. Исключение составляют некоторые процедурные моменты, которые могут замедлить утверждение нового состава Национального совета по квоте Верховной Рады Украины:

1)     необходимо предусмотреть возможность отставки членов Национального совета по результатам рассмотрения отчета по решению субъекта властных полномочий, который принимал решение о назначении членов Национального совета (внесение изменений в п.5ст.16 Закона Украины «О Национальном совете Украины по вопросам телевидения и радиовещания»);

2)     внести изменения в п.4 ст.5 Закона Украины «О Национальном совете Украины по вопросам телевидения и радиовещания», предусмотрев назначение членом Национального совета претендента, который набрал большинство голосов Верховной Рады Украины;

3)     внести изменения в п.2 ст.5 «О Национальном совете Украины по вопросам телевидения и радиовещания», дополнив перечень субъектов права на представление кандидатур на должность члена Национального совета всеукраинскими объединениями  субъектов хозяйствования в области телевидения и радиовещания.

 

Учитывая вышесказанное, считаем целесообразным и своевременным на базе Комитета, открыто и публично обсудить кандидатуры от крупнейших общественных объединений в сфере телевидения и радиовещания в члены Национального совета,  другие первоочередные задачи по  формированию нового состава  Национального совета,  и провести специальное заседание по этому вопросу.  

 

Дополнительно сообщаем, что согласно решению Правления АППК от 4 марта, кандидатурой АППК в члены Национального совета Украины по вопросам телевидения и радиовещания является Кудинов Герман Юрьевич, генеральный директор Областного объединения «Луганское кабельное телевидение», заслуженный работник культуры Украины, депутат Луганского областного совета, награжден орденом «За заслуги» III степени,  опыт работы в сфере телевидения и телекоммуникаций -  16 лет».

 

Нагадаємо, 28 лютого Верховна Рада висловила недовіру Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, відхиливши її звіт за 2013 рік. Якщо звіт відхилить і Президент України, наслідком стане відставка всього складу Нацради і призначення нового складу - четвірки членів за квотою Президента України і четвірки членів за квотою Верховної Ради, обраних за процедурою висування і рейтингового голосування.

 

Рух «Стоп цензурі!» запропонував кандидатами в члени Нацради Тараса Шевченка, Наталію Лигачову, Костянтина Квурта, Тетяну Котюжинську, Ольгу Герасим'юк, Ольгу Большакову.

 

20 березня Микола Томенко заявив, що в цілому позитивно оцінює ініціативи громадських організацій, зокрема, Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ), щодо визначення загальних принципів відбору кандидатур на посади членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

26 березня ВГО «Незалежна Асоціація телерадіомовників», ГО «Східноєвропейський інститут проблем медіа», Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ), ГО «Інститут Медіа Права», ВГО «Комісія з журналістської етики», МБФ «Академія української преси», ГО «Детектор медіа», ВГО «Європейська медіа платформа», Телекомпалата України, ГО «Інститут масової інформації», Інтернет асоціація України, ГО «Інтерньюз України» звернулись до виконуючого обов'язки Президента України Олександра Турчинова та до Верховної Ради України  з вимогою висловити недовіру Національній раді з питань телебачення і радіомовлення та розпочати процес прозорого формування нового складу Нацради.

 

Як писала «Детектор медіа», 27 березня Комітет з питань свободи слова та інформації звернувся до в.о. президента України Олександра Турчинова з вимогою невідкладно вирішити питання стосовно звіту Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4024
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду