Княжицький хоче визначити порядок формування складу Нацради в разі відставки і розширити критерії обрання

Княжицький хоче визначити порядок формування складу Нацради в разі відставки і розширити критерії обрання

27 Лютого 2014
5590

Княжицький хоче визначити порядок формування складу Нацради в разі відставки і розширити критерії обрання

5590
Княжицький хоче визначити порядок формування складу Нацради в разі відставки і розширити критерії обрання
Княжицький хоче визначити порядок формування складу Нацради в разі відставки і розширити критерії обрання

Народний депутат від ВО «Батьківщина», член Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Княжицький пропонує уточнити порядок формування складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в разі відставки попереднього складу. Відповідний законопроект № 4282 про внесення змін до закону про Нацраду він зареєстрував 26 лютого.

 

Пан Княжицький пропонує розширити перелік суб'єктів права подання кандидатур на посаду члена Нацради у Верховній Раді: щоб ними крім депутатських фракцій у Верховній Раді України були не всеукраїнські об'єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації, а будь-які громадські організації у галузі телебачення та/або радіомовлення, а також самовисуванці - громадяни України, які відповідають кваліфікаційним вимогам до члена Нацради.

 

Автор законопроекту пропонує скоротити термін формування нового складу Нацради за квотою парламенту після відставки попереднього. Так пропозиції щодо кандидатур приймаються Комітетом Верховної Ради України, до компетенції якого віднесені питання телерадіомовлення, впродовж 5 днів від дати оприлюднення оголошення. Кандидатури розглядаються Комітетом не пізніше ніж на п'ятий день після закінчення терміну прийняття пропозицій щодо кандидатур.

 

Пан Княжицький також хоче передбачити в законі умови формування Нацради після відставки попереднього складу під час виконання головою Верховної Ради повноважень Президента України. Він пропонує, щоб голова Верховної Ради призначав до Нацради тимчасових виконувачів обов'язків члена Національної ради, які б користувалися всіма правами, несли всі обов'язки та на них би поширювалися всі обмеження, що встановлені законами України для членів Національної ради.

 

Крім цього народний депутат пропонує дозволити призначати на посаду члена Нацради людей зі стажем роботи не менше п'яти років не лише у сфері телерадіомовлення (зокрема, наукової чи педагогічної), а й на відповідних посадах в інших галузях, пов'язаних з технічним, інформаційним, науковим, організаційним або правовим забезпеченням діяльності організацій мовлення.

 

Микола Княжицький також пропонує доповнити підстави дострокового припинення повноважень члена Нацради ще одним пунктом: відставка всього складу Національної ради відповідно до закону. У разі відставки рішенням про дострокове припинення повноважень є відповідний акт Верховної Ради України або Президента України про висловлення недовіри Національній раді за результатами розгляду звіту за відповідний рік, який прийнятий останнім (другим) у часі. Тим часом повноваження тимчасового виконувача обов'язків члена Національної ради мають припинятися на підставі розпорядження Президента України після призначення ним члена Національної ради відповідно до Конституції України.

 

Нагадаємо, половина складу Національної ради (четверо осіб) призначають Президентом України, половина - обирається Верховною Радою України.

 

23 лютого Микола Княжицький зареєстрував проект постанови про висловлення недовіри Нацраді.

 

У нинішньому складі Нацради вже троє членів з восьми - Лариса Мудрак, Володимир Манжосов і Микола Фартушний - подали заяви про звільнення за власним бажанням.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5590
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергiй
3681 дн. тому
до Княжицького - а чому б не зазіхнути і на президентську квоту (нприклад, "затверджуються Президентом за поданням ...")
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду