Одним з видів тиску на незалежних журналістів та ЗМІ  стали інформаційні війни проти них -  Наталія Лигачова

Одним з видів тиску на незалежних журналістів та ЗМІ стали інформаційні війни проти них - Наталія Лигачова

16 Вересня 2013
5998
16 Вересня 2013
16:17

Одним з видів тиску на незалежних журналістів та ЗМІ стали інформаційні війни проти них - Наталія Лигачова

5998
Одним з видів тиску на незалежних журналістів та ЗМІ  стали інформаційні війни проти них -  Наталія Лигачова
Одним з видів тиску на незалежних журналістів та ЗМІ  стали інформаційні війни проти них -  Наталія Лигачова

Виконавчий директор ІМІ і представник в Україні «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк  під час прес-конференції 16 вересня у День пам'яті загиблих журналістів в агенції «Інтерфакс-Україна» заявила, що кількість нападів і перешкоджання журналістській діяльності за останній рік збільшилася в кілька разів.

 

«Особливістю 2013 року стало те, що зросла кількість нападів з боку силових структур та приватних осіб. За січень-липень, згідно зі статистикою Генпрокуратури, зареєстровано 117 справ за ст. 171 Кримінального кодексу (перешкоджання журналістській діяльності), з них на сьогодні тільки п'ять дійшли до суду», - сказала вона.

 

«Нападники почуваються безкарними. Тому тільки солідарність і публічність зможуть захистити журналістів від нападів», - зауважила Романюк. Окремо вона відзначила важливість судового рішення на користь журналістів у справі щодо поюиття журналістів Ольги Сніцарчук і Владислава Соделя, яке стало певним прецедентом в Україні.

 

Оксана Романюк

 

Такої ж думки голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов, який вважає, що тільки солідаризувавшись журналісти зможуть захистити себе. Він звернув увагу на справу про напад на журналістів Олександра Тарасова та Валерія Миронюка в Херсоні. «Тричі міліція відкривала кримінальне провадження за ст.171 і стільки ж разів закривала. І тільки після ухвалення рішення по справі Сніцарчук і Соделя слідчий Комсомольського райвідділу міліції Херсона Дарія Зубко пред'явила обвинувачення за ст. 171 Кримінального кодексу (перешкоджання законній професійній  журналістській діяльності) Антону Саїтову у справі нападів на журналістів херсонського інформаційного агентства "Таврія ньюс" Олександра Тарасова та Валерія Миронюка. Справу передано до суду», - зазначив він.

 

Юрій Луканов

 

Оксана Романюк повідомила, що 16 вересня ІМІ зареєстрував заяви до МВС і ГПУ щодо 21 факту нападів на журналістів і перешкоджань їхній професійній діяльності, по яких журналісти подавали заяви до правоохоронних органів. «Ми висунули низку вимог: які слідчі дії проводяться по цих справах; якщо відмовлено у порушенні справи за ст. 171, то чому саме; відзвітувати на міжвідомчій робочій групі по цих справах. Ми повідомили, що журналістська спільнота буде тримати під контролем ці справи», - зазначила пані Романюк.

 

Виконавчий директор ІМІ також звернула увагу представників ЗМІ, які постраждали, щоб вони не забували подавати заяви, оскільки тільки тоді можна організувати їх адекватний юридичний захист.

 

В Україні розв'язано інформаційні війни проти інтернет-видання «Українська правда», журналістів Сергія Лещенка, Мустафи Найєма, Вікторії Сюмар та інших, зазначила шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова. За її словами, особливістю цих інформаційних воєн є те, що вони здійснюються як  анонімними особами та інтернет-виданнями,  так і журналістами, відомими в медіасередовищі. «Інформацію, яку поширюєть в рамках цієї  інформаційної  війни, я називаю "20 відсотків". Тобто в цих матеріалах 20% правди переплітається з 80 % брудної брехні», - сказала вона.

 

Наталія Лигачова

 

«У 2002-2004 рокках, коли влада присилала у ЗМІ «темники», все ж була межа, яку не переходили самі журналісти. Йшла полеміка - хоча й з використанням маніпулятивних прийомів, але все ж таки це була ще дискусія. Зараз, на жаль, такої межі вже немає, й замість дискусії ми спостерігаємо звичайне, вибачте,  «мочилово». Рух "Стоп цензурі!" буде реагувати на інформаційну війну, розв'язану проти "Української правди". Але дивує відсутність реакції на ці події силових структур і влади. Хоча ми бачимо, наприклад, активне використання скрін-шотів з особистої переписки журналістів в е-мейлі, що є ознакою злочину, а "УП" через сторінки власного видання публічно звернулася до правоохоронних структур з вимогою реакції», - зауважила Наталія Лигачова.

 

Виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк закликала журналістів прийти на столичну акцію журналістської солідарності 16 вересня, яка розпочнеться ходою 18.30 від Національної спілки журналістів (вул. Хрещатик, 27-а).

 

«Детектор медіа»

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5998
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду