Народні депутати пропонують звільнити провайдерів програмної послуги від додаткових сплат

22 Травня 2013
6482

Народні депутати пропонують звільнити провайдерів програмної послуги від додаткових сплат

6482
Народні депутати пропонують звільнити провайдерів програмної послуги від додаткових сплат

21 травня в парламенті зареєстровано законопроект № 2086а про внесення змін до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення безперешкодного перегляду громадянами програм універсальної програмної послуги». Автори проекту - члени Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко і Рустам Раупов.

 

Законопроектом пропонується звільнити провайдерів програмної послуги від обов'язку укладати договори з будь-якими суб'єктами авторського права та (або) суміжних прав, та сплачувати винагороду або здійснювати будь-які інші платежі за об'єкти авторського права та (або) суміжних прав, які використовує телерадіоорганізація при створенні програм, передач універсальної програмної послуги.

 

«Чітке визначення правових відношень між суб'єктами, які забезпечують надання громадянам універсальної програмної послуги, сприятиме безперешкодному перегляду громадянами програм універсальної програмної послуги», - зазначають автори проекту у пояснювальній записці.

 

Обґрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту, народні депутати зауважують, що останнім часом до провайдерів програмної послуги, які відповідно до закону звільняються від обов'язку укладення договорів із телерадіоорганізаціями, програми яких включено до складу універсальної програмної послуги, надходять претензії третіх осіб щодо правомірності використання об'єктів інтелектуальної власності під час ретрансляції таких програм. Претензії полягають у вимозі сплачувати певні кошти за окремі об'єкти інтелектуальної власності, які були використані телерадіоорганізаціями при створенні програм, передач, що входять до складу універсальної програмної послуги.

 

«Таким чином, провайдери програмної послуги опинилися у складній ситуації. З одного боку, за невиконання обов'язку щодо надання абонентам універсальної програмної послуги їх очікують штрафні санкції з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, з іншого - виконуючи цей обов'язок вони, можливо, порушують права власників інтелектуальної власності», - пишуть автори проекту, додаючи, що це, в свою чергу, ускладнює забезпечення громадян безперешкодним доступом до програм універсальної програмної послуги.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6482
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду