Росія не повідомляє, у якому саме СІЗО тримають Надію Савченко

Росія не повідомляє, у якому саме СІЗО тримають Надію Савченко

20 Липня 2015
2209

Росія не повідомляє, у якому саме СІЗО тримають Надію Савченко

2209
Росія не повідомляє, у якому саме СІЗО тримають Надію Савченко
Росія не повідомляє, у якому саме СІЗО тримають Надію Савченко

Місцеперебування народного депутата України, делегата ПАРЄ Надії Савченко наразі невідоме її адвокатам, і до 27 липня вони можуть цього і не дізнатися. Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на адвоката українки Марка Фейгіна.

 

«Наразі ми не знаємо, де Надія Савченко. І враховуючи, що її етапували 17 липня, влада тепер формально має 10 днів, до 27 липня, аби не повідомляти родичам про її місцезнаходження», - сказав пан Фейгін.

 

За його словами, реальними варіантами місць утримання Надії Савченко є СІЗО у Ростові-на-Дону або у Кам'янську-Шахтинському Ростовської області (Росія). «Все залежить від резонів, які оберуть організатори процессу. Від Ростова до Донецька (Донецьк Ростовської області, де відбуватиметься суд. - ТК) 160 км, довга виснажлива дорога. Від Шахтинська - 15 хвилин їзди», - пояснив Марк Фейгін.

 

Нагадаємо, у Донецькому міському суді Ростовської області (Росія) заявляють, що судове засідання у справі Надії Савченко ще не призначено. 

 

17 липня стало відомо, що Надію Савченко, яку у Росії вже рік незаконно тримають під вартою в РФ за обвинуваченням  у загибелі російських журналістів, етаповано з московського СІЗО в Ростовську область Росії. Те, що Надію Савченко судитимуть у Ростовській області Росії, стало відомо 13 липня.  Після цього вона попросила ООН, ПАРЄ та Європарламент допомогти провести суд над нею у Москві.

 

Російське слідство стверджує, що «Надія Савченко, будучи офіцером Збройних Сил України, перебуваючи у розташуванні воєнізованого батальйону "Айдар", 17 червня 2014 в районі п. Металіст Слов'яносербського району Луганської області, вела приховане спостереження і коригування артилерійського обстрілу по ділянці блокпоста ополченців Луганської Народної Республіки з перебували на ньому мирними громадянами, у тому числі трьома громадянами Російської Федерації - кореспондентами ВДТРК. В результаті обстрілу двоє росіян були вбиті».

 

Захист Надії Савченко неодноразово спростовував такі дані, наводячи докази, що обстріл, під час якого загинули співробітники телеканалу «Россия 1», стався після того, як Надія Савченко потрапила у полон до терористів «ЛНР».

 

1 липня у Московському міському суді відбувся розгляд апеляційної скарги на рішення Басманного райсуду Москви. Захист наполягав на визнанні імунітету Надії Савченко як делегата ПАРЄ і її звільненні з цієї причини. Як і раніше, імунітет делегата ПАРЄ суд визнав «функціональним», а тому у звільненні з-під варти відмовив.

 

10 червня суд у Москві продовжив арешт Надії Савченко до 30 вересня. Таким чином, були відхилені заперечення адвоката Іллі Новикова проти утримання його підзахисної під вартою у зв'язку з її імунітетом як члена ПАРЄ, а також процедурними неточностями під час оформлення клопотання Слідчим комітетом Росії. 

 

21 травня Слідчий комітет Російської Федерації закінчив слідство у справі Надії Савченко. 

 

24 квітня російське слідство пред'явило Надії Савченко звинувачення в остаточній редакції: пособництво у вбивстві двох журналістів ВДТРК улітку 2014 року на Донбасі, незаконному перетині кордону Росії, хоча наявні багато доказів того, що льотчицю викрали і перевезли через російський кордон. Вона своєї «провини» не визнала. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2209
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду