Телеканали хочуть показувати фільми з аудиторією «16» у будь-який час і розробили нові вікові індекси

Телеканали хочуть показувати фільми з аудиторією «16» у будь-який час і розробили нові вікові індекси

26 Червня 2015
5011

Телеканали хочуть показувати фільми з аудиторією «16» у будь-який час і розробили нові вікові індекси

5011
Телеканали хочуть показувати фільми з аудиторією «16» у будь-який час і розробили нові вікові індекси
Телеканали хочуть показувати фільми з аудиторією «16» у будь-який час і розробили нові вікові індекси

Індустріальний телевізійний комітет разом із Державним агентством України з питань кіно розробив проект нової редакції Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, яке затверджується постановою Кабінету Міністрів України. Про це на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення повідомив директор-президент телеканалу ICTV Олександр Богуцький.

 

«Детектор медіа» ознайомилися з проектом положення, який отримала з власних джерел у громадській раді Держкіно. Найбільш суттєві зміни в проекті стосуються індексів глядацької аудиторії, які зазначаються в прокатних посвідченнях. Згідно з проектом положення, плануються чотири індекси: «7», «12», «16» та «18», з яких обмеженим вважається тільки останній. Відповідно, телеканали зможуть показувати фільми з індексами 7, 12 і 16 у будь-який час, а «18» - з 22:00 до 6:00.

 

Як відомо, чинне Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів передбачає такі індекси глядацької аудиторії:

 

1. Індекси фільмів, що не мають обмеження глядацької аудиторії:
 
«ДА» - дитяча аудиторія;
 
«ЗА» - загальна аудиторія.
 
2. Індекси фільмів, що мають обмеження глядацької аудиторії:
 
«14» - фільм, перегляд якого дозволяється дітям до 14 років тільки у супроводі батьків. Самостійний перегляд дітям до 14 років забороняється; 
 
«16» - фільм, перегляд якого забороняється особам віком до 16 років;
 
«18» - фільм, перегляд якого забороняється особам віком до 18 років;
 
«Х21» - фільм, перегляд якого забороняється особам віком до 21 року.

 

При цьому кінотеатри можуть показувати фільми за таких умов:

«14»- на будь-яких сеансах, крім спеціальних дитячих;

«16» - на будь-яких сеансах, крім спеціальних дитячих;

«18», «Х21» - на вечірніх сеансах з 18 години;

 
А телеорганізації можуть показувати фільми за таких умов:
«14»- з 18 до 6 години; 
«16» - з 21 до 6 години; 
«18» - з 23 до 6 години;
«Х21» - з 24 до 6 години.

 

Натомість телевізійні групи разом з Держкіно запропонували нові індекси глядацької аудиторії з детальним описом того, які фільми потрапляють під цей індекс:

 

1. Індекси фільмів, що не мають обмеження глядацької аудиторії:

 

«7» - цей індекс встановлюється для фільмів, які спеціально створені для дітей і доступні за сюжетом для дитячого сприйняття.

 

Такі фільми характеризує відсутність грубості, насильства, жорстокості, непристойних виразів у будь-якій формі.

 

«12» - цей індекс встановлюється для фільмів, які розраховані на сімейний перегляд та які порушують теми, що однаково цікаві та зрозумілі більшості глядачів незалежно від їх віку.

 

Реалії складної дійсності (смерть, війна, страждання, горе, насильство, жахіття, тощо) мають подаватися з максимальною умовністю. Виключаються будь-які сцени, що містять  натуралістичний показ жорстокості і насильства, фізіології сексу, допускається тільки естетична демонстрація оголеного тіла без показу статевих органів.

 

«16» - фільми, перегляд яких рекомендується у супроводі батьків або осіб, що їх замінюють.

 

Фільми, яким надається цей індекс, можуть мати сцени художньо обґрунтованого показу насильства та жорстокості, в тому числі бійки, застосування зброї без натуралістичного (надмірного) кровопролиття, обмежене зображення нещасного випадку або катастрофи.

 

Допустимими є сцени, що включають короткі й епізодичні зображення оголеності, сцени кохання без детального показу статевих органів, епізодичне використання грубих слів, ненормативної лексики, якщо вона підкреслює належність персонажів до певних прошарків суспільства, присутня в оригіналі за задумом режисера і необхідна для розвитку сюжету. Такі сцени повинні бути короткими за хронометражем, зняті з використанням засобів художньої виразності, їх необхідність обумовлена логікою сюжету.

 

До цієї категорії можуть бути віднесені фільми, які мають художню цінність, створені в руслі сучасних течій та напрямків кіно або молодіжної субкультури, мають деякі сцени, що виходять за межі загальноприйнятої моралі, важливі для сприйняття сюжету.

 

2. Індекси фільмів, що мають обмеження глядацької аудиторії:

 

«18» - ця категорія включає фільми, специфічними атрибутами яких є:

- сцени брутального насильства, надмірної жорстокості;

- сцени жахів, пов'язані з насильством;

- показ жахливого, патологічного натуралізму;

- детальна демонстрація статевих органів, статевих актів.

 

При цьому кінотеатри зможуть демонструвати фільми за таких умов:

«7», «12» - на будь-яких сеансах;

«16» - на будь-яких сеансах у супроводі батьків або осіб, що їх замінюють;

«18» - на сеансах з 18.00 до 6.00. Перегляд якого забороняється особам віком до 18 років.

 

А телеорганізації зможуть демонструвати фільми за таких умов (та з обов'язковим інформуванням про обмеження глядацької аудиторії у вигляді позначки):

 

«7» - у будь-який час, за умови дублювання чи озвучення фільмів українською мовою (за винятком навчальних каналів, програм і фільмів тощо) та інформування телеглядачів в формі позначки про встановлену категорію на початку фільму;

 

«12» - у будь-який час за умови інформування телеглядачів в формі позначки про встановлену категорію на початку фільму;

 

«16» - у будь-який час за умови інформування у вигляді позначки про встановлену категорію фільму протягом усієї тривалості демонстрування фільму;

 

«18» - з 22 до 6 години за умови інформування у вигляді позначки про встановлену категорію фільму протягом усієї тривалості демонстрування фільму.

 

У перехідних положеннях документу обумовлено, що в старих прокатних посвідченнях фільми з індексом «ДА» вважаються такими, що мають категорію «7», «ЗА» та «14» - категорію «12», «16» - «16», а «18» і «Х21» - «18».

 

Нагадаємо, що нині багато телеканалів не дотримуються умов прокатних посвідчень, транслюючи фільми й серіали в невідповідний час. Зокрема, 25 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила з цього приводу позапланові перевірки 10 телеканалів (СТБ, «1+1», «2+2», ICTV, «Україна», НЛО TV, Новий канал, НТН, Business і Tonis).

 

Олександр Богуцький у Нацраді наголосив, що проект нової редакції Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів підтримали всі члени Індустріального телевізійного комітету. З його слів, за останній час це стало першим спільним рішенням телевізійних груп, які не можуть дійти згоди в багатьох індустріальних питаннях.

 

«Минулого тижня відбулася зустріч представників телегруп з головою Держкіно Пилипом Іллєнком, який пообіцяв затвердити розроблений телеканалами проект», - повідомив пан Богуцький. Наступного четверга планується зустріч Пилипа Іллєнка та представників телегруп з віце-прем'єр-міністром - міністром культури В'ячеславом Кириленком щодо проекту положення. Після цього протягом двох тижнів документ має бути змінено. «Ми очікуємо, що максимум протягом двох тижнів з наступного четверга мине до ухвалення нового документа», - зазначив він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5011
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду