Роздержавлення охопить 518 регіональних і місцевих газет комунальної форми власності – Наливайко

Роздержавлення охопить 518 регіональних і місцевих газет комунальної форми власності – Наливайко

23 Червня 2015
1751

Роздержавлення охопить 518 регіональних і місцевих газет комунальної форми власності – Наливайко

1751
Роздержавлення охопить 518 регіональних і місцевих газет комунальної форми власності – Наливайко
Роздержавлення охопить 518 регіональних і місцевих газет комунальної форми власності – Наливайко

Після одноголосної підтримки профільним комітетом законопроекту «Про реформування державних і комунальних засобів масової інформації» ключова реформа медійної сфери вийшла на фінішну пряму. Про це заявив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко на розширеному пленумі Полтавської обласної організації НСЖУ.

 

На його думку, це значна і відповідальна реформа, бо охоплює 518 регіональних і місцевих газет комунальної форми власності із загальним разовим тиражем 2 349 тис. примірників, загальним річним доходом 286,7 млн. грн, що займає близько третьої частини ринку місцевої преси та майже дві третини ринку передплати, а в редакціях працює 4 631 фахівців з них половина журналісти.

 

«За нашими даними 33,9% видань працюють з прибутком, 21% без жодних дотацій з місцевих бюджетів. Саме ці видання, на моє переконання, доєднаються до пілотного проекту» - заявив пан Наливайко.

 

За його словами, роздержавлення друкованих державних і комунальних ЗМІ підтримує абсолютна більшість редакторського корпусу. «Хоча ми прогнозуємо, що участь видань Львівської області, де частка бюджетних дотацій складає 49,56% від обороту, Івано-Франківської, де цей показник становить 33,7%, Закарпатської (27,02%), будуть менш активними ніж, наприклад, Сумської з показником 2,88%, Житомирської 2,25%» - відзначив пан Наливайко.

 

«Але проект рік на пілот плюс два на роздержавлення дає шанс всім знайти комфортний для себе варіант. Пік заяв на роздержавлення, на мій погляд, буде протягом другого, а не першого або третього року. За нашою ментальністю багато хто спочатку буде придивлятись, а що там у сусіда? А коли побачить, що все добре, чекати третього року більшість не буде» - вважає голова Держкомтелерадіо.

 

«Це зобов'язання не тільки перед Радою Європи, це зобов'язання влади перед колективами редакцій» - заявив голова обласного осередку НСЖУ Григорій Гринь.

 

Нагадаємо, 17 червня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», зареєстрований 1 грудня 2014 року народними депутатами Миколою Томенком та Олександром Абдулліним. Комітет рекомендує парламент прийняти законопроект у першому читанні за основу та в цілому.

 

Законопроект передбачає, що реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій здійснюється у два етапи: перший - протягом одного року з дня набрання чинності законом та другий - протягом наступних двох років.

 

На першому етапі здійснюється реформування друкованих ЗМІ та редакцій, які звернулися з відповідними клопотаннями та були внесені до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Держкомтелерадіо.

 

На другому етапі здійснюється реформування друкованих ЗМІ та редакцій, які не реформовані на першому етапі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1751
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду