До України прибули експерти Ради Європи, що готують оцінку закону про реформування друкованих ЗМІ

До України прибули експерти Ради Європи, що готують оцінку закону про реформування друкованих ЗМІ

12 Травня 2015
2604

До України прибули експерти Ради Європи, що готують оцінку закону про реформування друкованих ЗМІ

2604
До України прибули експерти Ради Європи, що готують оцінку закону про реформування друкованих ЗМІ
До України прибули експерти Ради Європи, що готують оцінку закону про реформування друкованих ЗМІ

Експерти Ради Європи Цеес ван Зведена та Епп Лаук, які на прохання української сторони готують експертну оцінку проекту Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», заявили, що Україна має отримати найкращий закон про роздержавлення друкованих ЗМІ. Про це вони сказали під час зустрічі у Державному комітеті телебачення і радіомовлення України, у якій взяли участь голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, його перший заступник Богдан Червак, начальник управління видавничої справи і преси Олексій Кононенко, заступник начальника управління розвитку інформаційної сфери та європейської інтеграції - начальник відділу законопроектної роботи Ганна Красноступ, представник Інституту Медіа Права (ІМП) Ігор Розкладай та інші.

 

Голова відомства нагадав, що ще 2005 року Україна взяла на себе зобов'язання перед Радою Європи провести реформування друкованих ЗМІ. Експертний висновок Ради Європи депутатського законопроекту, на думку Олега Наливайка, допоможе йому успішно пройти голосування у Верховній Раді. Свого часу експертна підтримка Радою Європи іншого важливого для розвитку інформаційної сфери України законопроекту про Суспільне мовлення, прискорило його проходження у парламенті.

 

«Сьогодні медіаспільнота і Держкомтелерадіо - союзники у прагненні якнайшвидше прийняти закон, який унеможливить тиск влади на ЗМІ, використання друкованих засобів масової інформації у маніпулюванні суспільною свідомістю і особистою думкою громадян. Тому, коли минулого року у Верховній Раді не вистачило кілька десятків голосів, щоб ухвалити законопроект про реформування, розроблений Держкомтелерадіо у співдружності з НСЖУ, медіа спільнота сприйняла це як трагедію», - сказав Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.   

 

Цеес ван Зведена пояснив, що вони з Епп Лаук приїхали в Україну, щоб отримати відповіді на питання, які виникли у них при вивченні проекту Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Експертів Ради Європи цікавило, як здійснюватиметься державна підтримка друкованих ЗМІ, що візьмуть участь у реформуванні, і чи не стане ця підтримка механізмом тиску на редакції, яка доля чекає друковані ЗМІ, що не захочуть брати участь у реформуванні і приватизації. На ці та інші питання відповідали фахівці Держкомтелерадіо.

 

«У пострадянських країнах процес позбавлення політичного втручання у редакційну роботу ЗМІ проходить дуже складно. Адже за багато років це стало частиною їх культури. Україна, яка переходить від комуністичного минулого до демократії, повинна мати найкращий закон. Ми маємо підготувати експертну оцінку цього законопроекту. Ми оцінюємо його перш за все через призму, чи надасть він незалежність ЗМІ. Від вас я почув, що саме незалежність ЗМІ є метою цього законопроекту», -  зазначив Цеес ван Зведена.

 

Нагадаємо, наприкінці березня до Ради Європи за підписом Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана надійшов на експертизу проект  Закону «Про роздержавлення комунальних та державних друкованих ЗМІ». Цю інформацію підтвердив керівником Департаменту інформаційного суспільства РЄ Патрік Пеннікс під час зустрічі з делегацією українських журналістів та  медіаменеджерів на чолі з головою Держкомтелерадіо Олегом Наливайком, яка перебувала 25-28 березня у Страсбурзі (Франція) на запрошення Ради Європи (РЄ).

 

«Телекриттика»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2604
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду