Комітет свободи слова рекомендував  перереєструвати законопроект про відміну узгодження інтерв’ю з чиновниками

Комітет свободи слова рекомендував перереєструвати законопроект про відміну узгодження інтерв’ю з чиновниками

1 Квітня 2015
2797

Комітет свободи слова рекомендував перереєструвати законопроект про відміну узгодження інтерв’ю з чиновниками

2797
Комітет свободи слова рекомендував  перереєструвати законопроект про відміну узгодження інтерв’ю з чиновниками
Комітет свободи слова рекомендував  перереєструвати законопроект про відміну узгодження інтерв’ю з чиновниками

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував авторам  законопроекту № 2047 «Про внесення змін до статті 13 Закону України "Про авторське право і суміжні права"» перереєструвати його з пропозиціями Комітету. Нагадаємо цей проект внесений народними депутатами Сергієм Лещенком, Мустафою Найємом, Володимиром Ар'євим, Юрієм Луценком, Оксаною Сироїд, Дмитром Добродомовим та іншими. Таке рішення члени Комітету ухвалили більшістю голосів (перший заступник голови Комітету Ольга Червакова утрималась) на позачерговому засіданні 1 квітня.

 

Зокрема члени Комітету свободи слова рекомендують зареєструвати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо недопущення вимоги попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються друкованими ЗМІ), яким вносяться зміни не тільки до «Про авторське право і суміжні права», а й до законів «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформаційні агентства».

 

Головна мета цих поправок - внести зміни до законодавства, які не даватимуть посадовим особам державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, які фінансуються за кошти державного чи/або місцевого бюджетів права на обов'язкове узгодження з ними інтерв'ю перед оприлюдненням.

 

Голова Комітету Вікторія Сюмар зазначила, що пропонується доповнити ст. 2 закону «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» абзацом «Згода посадової особи органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, які фінансуються за кошти державного чи/або місцевого бюджетів, на інтерв'ю є підставою для публікації засобом масової інформації отриманих за результатами інтерв'ю матеріалів та повідомлень без попереднього погодження.». Водночас пропонується додати ст. 37-1 «Право на відповідь»: «1. Громадянин або юридична особа, стосовно якого (якої) друкованим засобом масової інформації було поширено відомості, які порушують його (її) права і законні інтереси, має право а відповідь у відповідному друкованому засобі масової інформації. 2. Заяву з вимогою відповіді має бути подано до друкованого засобу масової інформації у письмовій формі протягом 14 днів з дня поширення таких відомостей.».

 

Подібні норми пропонують внести і до законів «Про телебачення і радіомовлення» та «Про інформаційні агентства».

 

Крім цих змін, пропонується залишити й пропозицію ініціаторів проекту №2047, які запропонували виключити частину третю статті 13 Закону «Про авторське право і суміжні права», згідно з якою: «Співавторством є також авторське право на інтерв'ю. Співавторами інтерв'ю є особа, яка дала інтерв'ю, та особа, яка його взяла».

 

Член Комітету Олександр Абдуллін запитав, що робити громадянину, який хоче відповісти, а редакція вважає, що вона не порушила його права. За словами Вікторії Сюмар, тоді питання порушені права чи ні буде вирішувати суд. «Людина має право на відповідь, це нормальна європейська норма», - сказала голова Комітету. Право людини на відповідь прописано ще й в Цивільному кодексі і загальними нормами законодавства, але для того, щоб ще раз підкреслити, парламент може це продублювати і в галузевих законах, зазначила юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська.

 

«Я думаю, що в такому вигляді законопроект буде більш повним і якісним. Ми свою частину роботи зробили, зробили її якісно, і в принципі це наш обов'язок - вдосконалювати такі речі. Ці поправки стосуватимуться державних органів влади, ми зобов'язуємо чиновників не пред'являти претензії до ЗМІ. Але якщо це актор, то він може вимагати від журналіста договір щодо узгодження інтерв'ю», - підсумувала голова комітету.

 

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 18 березня вирішив рекомендувати Комітету з питань науки та освіти направити на доопрацювання законопроект № 2047 «Про внесення змін до статті 13 Закону України "Про авторське право і суміжні права"», внесений народними депутатами Сергієм Лещенком, Мустафа Найєм, Володимиром Ар'євим, Юрієм Луценком та іншими.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2797
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду