НМПУ вимагає провести перевірку щодо законності дій виконавчої служби стосовно журналіста Ігоря Чайки

НМПУ вимагає провести перевірку щодо законності дій виконавчої служби стосовно журналіста Ігоря Чайки

19 Лютого 2015
3143

НМПУ вимагає провести перевірку щодо законності дій виконавчої служби стосовно журналіста Ігоря Чайки

3143
НМПУ вимагає провести перевірку щодо законності дій виконавчої служби стосовно журналіста Ігоря Чайки
НМПУ вимагає провести перевірку щодо законності дій виконавчої служби стосовно журналіста Ігоря Чайки

Комітет Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) висловлює обурення «протизаконним тиском», який вчиняється виконавчою службою - Деснянським відділом державної виконавчої служби Чернігівського міського управляння юстиції - проти члена Комітету НМПУ, журналіста та режисера - документаліста Ігоря Чайки. Про це йдеться в заяві НМПУ.

 

Комітет НМПУ вимагає від Міністерства юстиції України та Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України провести ретельну перевірку діяльності Чернігівського обласного управління юстиції та Деснянської ВДВС Чернігівського міського управляння юстиції на предмет дотримання законності при здійсненні виконавчих дій щодо Ігоря Чайки.

 

Як розповів у коментарі «Детектор медіа» пан Чайка, судова тяганина триває півтора року. Після того, як суд постановив, що його неповнолітній син мешкатиме з ним, а не з його матір'ю, вона подала позов. За словами кінорежисера, жінка звинувачує його в несплаті аліментів на суму понад 86 тис.грн. Ігор Чайка вважає претензії колишньої дружини необґрунтованими і каже, що надав суду документи, що підтверджують сплату коштів. Він переконаний: виконавча служба чинить на нього необґрунтований тиск через його професійну діяльність.

 

Як наголошує НМПУ, вже втретє протягом року держвиконавці без належних правових підстав накладають арешт на майно та рахунок журналіста.

 

Так в жовтні 2014 року після зняття чергового арешту з банківського рахунку пана Чайки, в протизаконний спосіб, на користь ВДВС було списано понад 20 тис. грн. За списання коштів відповідали начальник Деснянської ВДВС Ю. Приходько та його підлегла - державний виконавець Д. Чередник. Після пред'явлення Ігорем Чайкою претензій та погроз звернутися до правоохоронних органів й надати справі публічного розголосу, гроші повернули. У ВДВС пояснили, що кошти були стягнуті «випадково».

 

Після цього випадку 14 січня 2015 року Деснянська ВДВС знову наклала арешт на майно та банківський рахунок пана Чайки попри відсутності судового рішення та доказів наявності боргових зобов'язань. При цьому раніше Ігор Чайка через суд довів, що дії виконавчої служби незаконні і що боргових зобов'язань він не має.

 

В арештованій квартирі разом з кінорежисером мешкають його 14-річний неповнолітній син та мати-пенсіонерка, які перебувають на утриманні Ігоря Чайки. Як він розповів, літня жінка після чергової дії чернігівських виконавців опинилась на лікарняному ліжку. Арешт банківського рахунку пана Чайки, який є приватним підприємцем, автоматично позбавляє його можливості як займатися своєю професійною діяльністю, так і доглядом та піклуванням за неповнолітнім сином і хворою матір'ю.

 

Комітет НМПУ зазначає, що відповідно до ЗУ «Про виконавче провадження» державний виконавець зобов'язаний використовувати надані йому права відповідно до закону і не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб (ч.1 ст.6 Закону). Дії начальника Деснянської ВДВС Чернігівського міського управляння юстиції Ю.Приходька та його підлеглих, начальника Чернігівського обласного управління юстиції С. Рожець (який не помічає нічого протизаконного в діях виконавців), містять ознаки злочину - перевищення влади або службових повноважень (ст. 365 КК України), заявляють в НМПУ.

 

Комітет медіапрофспілки не виключає що дії держвиконавців «спрямовані й на перешкоджання професійній журналістській діяльності (ч.2 ст.171 КК України)». У НМПУ наголошують: формально конфлікт пана Чайки з його дружиною носить побутовий характер. Однак тиск ВДВС на Ігоря Чайку, наголошують у медіапрофспілці, розпочався після прем'єри на Першому національному його документального фільму «Острів Крим. Дежавю», де йдеться про добре сплановану та заздалегідь підготовлену акцію анексії українського півострова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3143
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду