Корпорація «АТБ» домоглася у суді визнання, що публікація газети «Лица» не дозволила супермаркету отримати прибуток

Корпорація «АТБ» домоглася у суді визнання, що публікація газети «Лица» не дозволила супермаркету отримати прибуток

2 Лютого 2015
4325

Корпорація «АТБ» домоглася у суді визнання, що публікація газети «Лица» не дозволила супермаркету отримати прибуток

4325
Корпорація «АТБ» домоглася у суді визнання, що публікація газети «Лица» не дозволила супермаркету отримати прибуток
Корпорація «АТБ» домоглася у суді визнання, що публікація газети «Лица» не дозволила супермаркету отримати прибуток

П'ятирічний судовий процес за позовом корпорації «АТБ» проти дніпропетровської газети «Лица» закінчився постановою Вищого господарського суду України про арешт рахунків і майна газети. Про це «Детектор медіа» повідомили у редакції видання.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», предметом позову були статті журналістки Любові Каптєлої «О степени вседозволенности (Размышления в День Независимости)» від 26 серпня 2009 року та «Последователи дона Корлеоне, или Открытое письмо в УСБУ в Днепропетровской области» від 16 вересня 2009 року. На думку позивача, видання розповсюдило «неперевірені, суб'єктивні, недостовірні, а часом, - і відверто наклепницькі відомості».

 

З приводу цих публікацій «АТБ» позивався до видавця газети (приватне підприємство «Авеню») двічі. У першому позові про грошове відшкодування не йшлось, вимогою було спростування інформації, поданої у матеріалах видання. Тоді суд у першій інстанції (рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 07.12.2009 та 08.12.2009) прийняв рішення на користь супермаркету.

 

За словами  головного редактора газети «Лица» Олени Гарагуц, редакція повідомила, що дати спростування неможливо, оскільки ані суд, ані позивач не надали текст спростування. Редактор просила держвиконавця звернутися до господарського суду з цього приводу, але замість судових роз'яснень видання оштрафували на 680 грн.

 

Потім мережа супермаркетів подала новий позов, включивши вимогу щодо відшкодування на суму 325 тис. 800 грн. У лютому 2013 року стало відомо, що судову тяжбу ТОВ «АТБ-маркет» до дніпропетровської  газети «Лица» було вирішено судом на користь газети. 

 

«"АТБ", у свою чергу, наполягало на тому, що корпорація постраждала від публікації і недоотримала прибуток. Багаторічна війна касацій та апеляцій проходила з перемінним успіхом - суди їх то відхиляли, то задовольняли. 3 грудня минулого року Вищий Господарський суд постановив стягнути з газети, "Форуму порятунку Дніпропетровська" та "Громадського активу Дніпра - ГРАД" 64 тисячі гривень на користь позивача», - повідомили у редакції.

 

Останнє рішення, яке набрало законної сили - постанова від 3 грудня минулого року, яке прийняли іменем України судді Вищого господарського суду України головуючий суддя А. Полянський, судді А. Кравчук і Г. Мачульський: «Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю« АТБ-маркет» задовольнити».

 

У Постанові про арешт коштів боржника від 27.01.2015 року, виданій замначальника Кіровського відділу державної виконавчої служби Іриною Олійник, йдеться про накладення арешту на майно та кошти, що містяться на рахунку  ПП «Авеню» в межах 90.009,70 грн з урахуванням виконавчого збору.

 

«Газета «Лица», що опублікувала статтю громадської активістки, оштрафована на велику суму. Газета, яка виходить з кінця 90-х років минулого століття, фактично знищена великою корпорацією просто за те, що посміла виступити з критикою», - йдеться у повідомленні редакції.

 

Редакція повідомила, що за відсутності зовнішніх спонсорів видання, ця постанова фактично означає закриття. «Дане рішення унеможливлює подальший вихід газети «Лица», тому на розрахунковому рахунку редакції арештовані грошові кошти, що надійшли у січні, через «Укрпошту», від читачів за передплату газети на весь 2015 рік», - зазначається у повідомленні на сайті газети від 2 лютого.

 

Водночас головний редактор видання «Лица» Олена Гарагуц заявила, що газета і надалі намагатиметься захистити себе.  «Своє право на свободу слова і справедливий суд редакція газети «Лица» намагатиметься захистити всіма дієвими способами. Просимо приєднуватися всіх небайдужих», - закликала вона.

 

Нагадаємо, журналіст і співзасновник дніпропетровської газети «Лица» Валерій Гарагуц був заарештований за звинуваченням в організації та активній участі у масових заворушеннях біля Адміністрації президента 1 грудня 2013 року. 4 грудня Шевченківський райсуд міста Києва арештував його на два місяці. Валерій Гарагуц не погодився на угоду зі слідством і визнання своєї провини. 13 грудня Апеляційний суд відпустив його під особисте зобов'язання. 16 грудня Генеральна прокуратура визнала потерпілими 27 журналістів під час висвітлення масових акції в Києві 1 грудня, серед яких є і журналіст  газети «Лица» Валерій Гарагуц. Досі жодний із правоохоронців, які жорстоко побили журналістів 1 грудня 2013 року під Адміністрацією президента, у тому числі - пана Гарагуца, не покараний.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4325
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду