Дружина Раїфа Бадаві вірить, що її чоловіка вдасться врятувати від публічного катування й в'язниці

Дружина Раїфа Бадаві вірить, що її чоловіка вдасться врятувати від публічного катування й в'язниці

1 Лютого 2015
2854

Дружина Раїфа Бадаві вірить, що її чоловіка вдасться врятувати від публічного катування й в'язниці

2854
Дружина Раїфа Бадаві вірить, що її чоловіка вдасться врятувати від публічного катування й в'язниці
Дружина Раїфа Бадаві вірить, що її чоловіка вдасться врятувати від публічного катування й в'язниці

Саудівська влада втретє відклала цієї п'ятниці чергове публічне шмагання батогами всесвітньо відомого блоґера і громадського діяча Раїфа Бадаві (Raif Badawi). Про це з посиланням на міністерство юстиції королівства повідомив сайт Paris Match.

 

Відомство ухилилося від відповіді «чому» і спонукало до суперечливих висновків.

 

Якщо рішення прийнято з «медичних міркувань», то це підтверджує заяву його дружини Енсаф Хайдар (Ensaf Haidar Haidar), що стан здоров'я Раїфа «поганий» і навіть «погіршується». «Людина, - наголосила вона, - не в змозі витримати щотижня 50 ударів канчуком».

 

Директор Amnesty International Саліл Шетті (Salil Shetty) заявив Agence France-Press: «Нічого в сутності не змінилося. Його, як і раніше, з саудівського «правничого» погляду можуть карати щоп'ятниці. Вони припинили це з єдиної причини. Стан його здоров'я поліпшується, і це дає їм змогу знову катувати Раїфа».

 

Що буде з Раїфлм наступної п'ятниці, невідомо. Блоґеру, вважає керівник міжнародної правозахисної організації, доведеться чекати кожної щотижневої молитви, аби дізнатися будуть чи не будуть шмагати його.

 

Член канадської філії Amnesty International Мішель Ельшакар (Michelle Elchacar) сказала Paris Match: «Перед тим, як мсьє Бадаві публічно карають його стан перевіряє лікар. Це - ще один спосіб знущатися з нього».

 

Натомість французький тижневик розцінює становище оптимістичніше - як «ще одну перемогу його дружини, його родини, міжнародної спільноти й свободи слова».

 

Такої ж думки дотримується й дружина ув'язненого вільнодумця Енсаф Хайдар.

 

В ексклюзивному інтерв'ю Paris Match вона розповіла, що три тижні тому Раїфа перевели до іншої в'язниці. Вона вважає це «першою перемогою», бо досі його, хворого на діабет, утримували у жахливішій тюрмі. Там у переповненому приміщенні в антисанітарних умовах тулилися майже 600 в'язнів. На всіх не вистачало їжі, Раїфу ніде було спати.

 

Хайдар нагадала, що від часу ув'язнення 2012 року і до першого цьогорічного публічного покарання Раїф не бачив денного світла.


Вона не зустрічалася з чоловіком з 2009 року.

 

Енсаф утекла з Саудівської Аравії і з 2013 року живе з трьома дітьми у канадському Квебеку. Причиною еміграції була не тільки загроза репресій, а й намагання свекра, якій відмовляв Раїфа від участі в опозиційній діяльності, відібрати у неї малюків.

 

Вона має дозвіл тюремної адміністрації спілкуватися з ув'язненим чоловіком телефоном, щоправда, лише по декілька хвилин.

 

«Це дає мені змогу почути його голос, - сказала Енсаф. - Раїф розпитує мене про дітей, просить, щоби я розповідала йому як ми живемо. І ніколи майже жодним словом не згадує про себе, про тяжкі умови свого існування за ґратами».

 

Відповідаючи на запитання, чи змінив становище Раїфа нещодавній прихід до влади у Саудівській Аравії нового короля, вона сказала, що її чоловік «вичерпав усі можливості оскарження вироку». У грудні минулого року з апеляцією до Верховного суду щодо перегляду його справи звертався нині покійний король. Однак відтоді ніщо не змінилося. Новий можновладець походить з тієї ж родини саудітів і не має наміру змінювати систему. Тож Раїфу все ще загрожує небезпека.

 

Свого чоловіка Енсаф Хайдар охарактеризувала як «надзвичайно добру людину, часом занадто добру». «Коли хтось завдавав йому удару, він завжди прощав, - сказала дружина ув'язненого блоґера і мати трьох дітей. - Раїф любить людей і спілкування з ними. Він турботливий батько. Карати дітей за провини завжди доводилося мені».

 

Як писала «Детектор медіа», відзначений міжнародними нагородами 31-річний Раїф Бадаві скніє за ґратами з середини 2012 року, після того, як він заснував сайт вільних саудівських лібералів з форумом - Free Saudi Liberals. У ньому вільнодумець критикував впливових радикалів саудівського королівства, які дотримуються найконсервативнішої форми ісламу - ваххабізму, та заохочував до вільної дискусії.

 

Його засудили до 7-річного позбавлення волі та до 600 ударів канчуком. Однак у відповідь на оскарження вироку це покарання стало ще жорсткішим. Новий вердикт передбачає 10-річне ув'язнення, штраф у 1 млн. саудівських ріалів (близько $266600) і тисячу шмагань канчуками.

 

Публічне катування Раїфа Бадаві всупереч міжнародним протестам розпочалося 9 січня цього року. В'язня 50 разів відшмагали канчуком «за образу ісламу» у місті Джедда біля мечеті Al-Jafali після п'ятничної молитви у присутності сотень свідків.

 

Саудівська влада мала намір продовжувати покарання Бадаві щоп'ятниці, допоки вільнодумцю не буде завдано тисячі ударів канчуками. Йшлося про 20 публічних сеансів фізичних і моральних знущань. Однак цикл публічних катувань тричі поспіль зазнав збоїв.

 

В інтерв'ю Paris Match Енсаф Хайдар розцінила солідарність міжнародної спільноти з Раїфом Бадаві як «неймовірну» «Це допомагає нам триматися, - сказала вона. - Кожного разу, коли мова йде про нього, у мене враження, що час його звільнення наближається». Енсаф вірить у найкращий у своєму житті день, коли зустріне чоловіка в аеропорту Монреаля.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - http://www.bbc.com 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2854
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду