До 15 лютого приймаються заявки на конкурс «Відкрий для себе сучасну бібліотеку»

2 Листопада 2012
4059
2 Листопада 2012
13:34

До 15 лютого приймаються заявки на конкурс «Відкрий для себе сучасну бібліотеку»

4059
До 15 лютого приймаються заявки на конкурс «Відкрий для себе сучасну бібліотеку»

Конкурс «Відкрий для себе сучасну бібліотеку» організовано Радою міжнародних досліджень та обмінів (IREX) у рамках програми «Бібліоміст» (www.bibliomist.org), ГО «Детектор медіа», Міністерством культури України, Державним комітетом телебачення та радіомовлення України. 

 

Завдання конкурсу - продемонструвати цінність модернізованих бібліотек в Україні та підтримати роботу журналістів, які висвітлюють тематику модернізації публічних бібліотек, підвищуючи рівень поінформованості у суспільстві та трансформуючи сприйняття бібліотек громадськістю як установ, які пропонують відвідувачам послуги на основі нових інформаційних технологій у відповідь на сучасні потреби користувачів.

 

Контекст конкурсу. Оскільки все більше бібліотек в Україні, включно з сільськими і районними, отримують комп'ютерну техніку та починають надавати вільний доступ до інтернету, зростає кількість мешканців сільських і віддалених місцевостей, що мають змогу навчитися працювати з комп'ютером і використовувати інтернет для вирішення своїх життєвих справ.  Модернізовані бібліотеки спричиняються до значних змін в житті окремих людей і громад. Завдяки техніці та кваліфікованим бібліотекарям люди похилого віку освоюють комп'ютер та інтернет, фермери продають та купують зернові культури та сільгосптехніку онлайн, безробітні складають свої перші резюме і відповідають на оголошення про вакансії, знайдені в мережі, пенсіонери реєструються на сайті, щоби отримати відшкодування своїх знецінених заощаджень, тисячі людей спілкуються зі своїми друзями та сім'ями за допомогою «Скайпу», знедолені отримують допомогу завдяки благодійним кампаніям, організованим бібліотеками тощо. Сучасні бібліотеки працюють, щоб задовольняти різноманітні потреби відвідувачів та є рушійною силою впровадження місцевих громадських ініціатив. Сучасна бібліотека більше не є банальним книгосховищем. Це яскравий центр громадського життя, зручне та привітне середовище, оснащене новітньою технікою з великою кількістю ресурсів для роботи та розваг. Це місце для спілкування з друзями, проведення ділових зустрічей, культурних та освітніх заходів для дітей, молоді, дорослих та літніх людей. Інтернет, книги, музика, цікаві події та особистості - все це тепер безкоштовно пропонують публічні бібліотеки в Україні. До кінця грудня 2012 року ще 626 бібліотек будуть оснащені новітньою технікою та приєднаються до мережі сучасних бібліотек. Більш детальну інформацію про інновації в бібліотеках та графік церемоній відкриття щойно обладнаних бібліотек можна знайти на сайті програми «Бібліоміст»: www.bibliomist.org.

 

Мета конкурсу. Даний конкурс проводиться з метою заохочення журналістів, які висвітлюють тему сучасних бібліотек та  їхній трансформуючий вплив на життя окремих людей і цілих громад.

 

Правила конкурсу. Для участі в конкурсі журналіст або  редактор повинен висвітлити один чи декілька аспектів роботи сучасних бібліотек України в публікації, теле- чи радіопрограмі або онлайн-ЗМІ національного чи регіонального рівня. Стаття, програма чи сюжет повинні розкривати тему модернізації бібліотек. Матеріал висвітленої новини має бути датованим не раніше 1 лютого 2012 р., а також бути оригінальним. Матеріал може базуватися на інформації, отриманій учасником конкурсу в модернізованих бібліотеках, що не обов'язково є учасниками програми Бібліоміст, але надають інноваційні послуги населенню.

 

Матеріал, представлений на участь в конкурсі, повинен:

  • відображати інновації, пропоновані бібліотекою (бібліотеками),

  • фокусуватися на змінах, які нові сервіси і технології приносять в життя людей,

  • відображати специфіку місцевої громади та потреби групи місцевих відвідувачів бібліотеки,

  • містити пряму мову місцевих жителів та бібліотекарів,

  • відображати різні погляди на тему,

  • розкривати як успіхи, так і проблеми розвитку бібліотек,

  • мати обсяг не менше 3000 символів (для друкованої статті або публікації в онлайновому ЗМІ) або 90 секунд (для теле- і радіопрограм чи сюжетів).

 

Умови участі у конкурсі. До участі у конкурсі запрошуються журналісти чи редактори, які працюють в українських та в регіональних офісах міжнародних друкованих, теле- та радіо, чи онлайн-ЗМІ. Конкурсанти змагатимуться у категоріях, «національні ЗМІ» та «регіональні ЗМІ», а також за типом медіа -  «телебачення», «радіо», «друковані ЗМІ» та «інтернет-ЗМІ». Кількість категорій може змінюватися в залежності від кількості і якості поданих матеріалів.

 

Журі конкурсу. До складу журі входитимуть представники IREX, ГО «Детектор медіа», Міністерства культури України та Державного комітету з телебачення та радіомовлення України, спеціалістів бібліотечного сектору.

 

Подання конкурсної заявки. Заявка складається з електронної копії опублікованого матеріалу (відсканованої копії статті, скріншоту або посилання на інтернет- публікацію, посилання на файл радіо- чи телепрограми з «YouTube» чи  файлообмінного ресурсу) і супровідного листа, в якому мають бути вказані ім'я та посада заявника, назва засобу масової інформації та дата публікації/передачі. До розгляду прийматимуться матеріали українською, російською та англійською мовами. Будь ласка, надсилайте ваші заявки за адресою:

media_contest@irex.org до 18:00 15 лютого 2013 року.

 

Заявки, надіслані пізніше кінцевого терміну конкурсу до розгляду не прийматимуться.

 

Призи. Переможці в кожній номінації будуть нагороджені планшетними пристроями та грамотами від організаторів. Їхні роботи будуть опубліковані на інтернет-порталі Детектор медіа http://ms.detector.media/ та відзначені серед журналістської спільноти.  Головний приз конкурсу - можливість поза конкурсом взяти участь у тренінгу Бі-бі-сі «Багатоплатформенна етична журналістика», який відбудеться у травні 2013 р. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4059
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду