«Стоп цензурі!» закликав іноземні ЗМІ остерігатися російської антиукраїнської пропаганди

«Стоп цензурі!» закликав іноземні ЗМІ остерігатися російської антиукраїнської пропаганди

4 Березня 2014
7764

«Стоп цензурі!» закликав іноземні ЗМІ остерігатися російської антиукраїнської пропаганди

7764
«Стоп цензурі!» закликав іноземні ЗМІ остерігатися російської антиукраїнської пропаганди
«Стоп цензурі!» закликав іноземні ЗМІ остерігатися російської антиукраїнської пропаганди

Журналістський рух «Стоп цензурі!» закликав іноземних журналістів не користуватися російськими джерелами інформації, які ведуть антиукраїнську пропаганду, і ретельно перевіряти інформацію. А щодо інформації про події в Україні послуговуватися новинами українських інформаційних агенцій та інших українських медіа.

 

Відповідне звернення було оприлюднене сьогодні, 4 березня, на прес-конференції «Україна у стані інформаційної війни: маніпуляції і викривлення інформації російськими ЗМІ». Текст звернення «Стоп цензурі!» підтримали громадські організації «Детектор медіа», «Центр.ua», Комісія з журналістської етики, «Інтерньюз-Україна», «Центр UA», «Інститут масової інформації», МНУО «Європейська Медіа Платформа», асоціація «Спільний простір» та комітет «Рівність можливостей», Інститут Медіа Права, фундація «Суспільність» та Українська асоціація інтернет реклами

 

Активну пропаганду проти України сьогодні здійснює ціла мережа російських ЗМІ, заявили учасники руху. Зокрема телеканали «Первый канал», «Россия», «Россия 24», НТВ, агентства РІА «Новости», ИТАР-ТАСС, газети «Комсомольская правда», «Российская газета», інші російські видання та багаточисельні сайти. Пропаганду проти України англійською мовою ведуть Russia Today та Voice of Russia. «Цими каналами поширюється відверта неправда, вони часто маніпулюють фактами, розповідаючи про події в Україні», - йдеться в заяві руху.

 

Рух закликав російських колег подолати у собі страх та припинити дезінформувати світ та власний народ, а також українських - називати своїми іменами те, що відбувається у Криму.

 

Наводимо текст заяви повністю:

 

Звернення

Моніторинги громадської організації «Детектор медіа», а також спостереження експертів Інституту масової інформації та незалежних медіаекспертів фіксують безпрецедентну кількість неправдивої та маніпулятивної інформації в російських медіа про події в Україні. Останні місяці ті російські медіа, що контролюються владою Росії (а їх переважна більшість), дезінформували російське населення, а також світову спільноту про українські акції протесту та про прагнення українського народу жити у демократичній та незалежній державі.

 

Після російської інтервенції у Криму кількість антиукраїнської пропаганди зросла в рази і перевищила радянську пропаганду часів холодної війни.

 

Так, саме на підставі фальшивого відео про нібито загиблих російських військових внаслідок стрілянини біля Ради міністрів Криму у Сімферополі, яке показав російський телеканал «Россия 1» в програмі «Вести», Володимир Путін звернувся до Ради Федерацій РФ щодо введення російських військ у Крим. Згодом аналіз показав, що відео інсценоване.

 

Нечисленні незалежні російські ЗМІ, що намагаються об'єктивно висвітлювати події в Україні, такі як, наприклад, телеканал «Дождь», знаходяться під постійним тиском російської влади.

 

Натомість активну пропаганду проти України сьогодні здійснює ціла мережа російських ЗМІ, зокрема телеканали «Первый канал», «Россия», «Россия 24», НТВ, агентства РІА «Новости», ИТАР-ТАСС, газети «Комсомольская правда», «Российская газета», інші російські видання та багаточисельні сайти.

 

Пропаганду проти України англійською мовою ведуть Russia Today та Voice of Russia. Цими каналами поширюється відверта неправда, вони часто маніпулюють фактами, розповідаючи про події в Україні.

 

Ми закликаємо усіх іноземних журналістів не користуватися цими джерелами інформації, ретельно перевіряти інформацію та у першу чергу щодо інформації про події в Україні послуговуватися новинами українських інформаційних агенцій та інших українських медіа.

 

Ми також просимо редакції світових медіа направити в Україну своїх кореспондентів, аби вони могли побачити все своїми очима та об'єктивно висвітлювати події тут. Українські журналісти готові сприяти своїм закордонним колегам в отриманні достовірної, об'єктивної інформації про події в Україні.

 

Ми також звертаємося до російських колег подолати у собі страх та припинити дезінформувати світ та власний народ.

 

Закликаємо українських журналістів називати своїми іменами те, що відбувається у Криму. Дуже часто вітчизняні ЗМІ використовують штампи, що були створені кремлівськими пропагандистами. Наприклад, регулярні російські війська українські редакції описують як: «активісти самооборони», «люди у військовій формі», «невідомі військові», «представники козацьких організацій», «війська спецназу», «військові з автоматами» тощо. Хочемо підкреслити, що на сьогодні вже нема ніяких сумнівів, що це військові Російської федерації.

 

Просимо почути наш голос. Ми хочемо зберегти цілісність України і її незалежність. Від вирішення українського питання залежить мир і стабільність цілого континенту.

 

Заяву підтримали: ГО «Детектор медіа», ГО «Комісія з журналістської етики», ГО «Центр UA», ГО «Інститут масової інформації», Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка, МНУО «Європейська Медіа Платформа», Асоціація «Спільний простір» та Комітет «Рівність можливостей», ГО «Інститут Медіа Права», Фундація «Суспільність», Українська асоціація інтернет реклами, МГО «Інтерньюз-Україна».

 

Заява відкрита для інших підписантів.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7764
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду