Через фільм «Адов ад» на Перший національний подали ще один позов (ДОПОВНЕНО)

12 Лютого 2013
7544
12 Лютого 2013
13:03

Через фільм «Адов ад» на Перший національний подали ще один позов (ДОПОВНЕНО)

7544
Через фільм «Адов ад» на Перший національний подали ще один позов (ДОПОВНЕНО)

Адвокат Інна Михалевич, яка захищає інтереси одного з підозрюваних в організації вибухів у Дніпропетровську Льва Просвірніна, подала позов до Першого національного та телекомпанії V-tv через фільм «Адов ад» («Пекельне пекло»), який вийшов в ефірі у жовтні 2012 року. Про це повідомляє Kommersant.ua.

 

Позов про захист честі і гідності подано до Шевченківського районного суду Києва. За словами адвоката, у фільмі її клієнта «безпідставно назвали "терористом" і приписали йому дії, яких він ніколи не робив». Позивач вимагає від Першого національного спростувати в ефірі телеканалу наведену у фільмі інформацію та заборонити розповсюдження фільму, в тому числі і в інтернеті, а від компанії V-tv - компенсацію моральної шкоди в розмірі 50 тис. грн.

 

Лев Просвірнін був затриманий 31 травня 2012 в ході розслідування вибухів у Дніпропетровську, що сталися 27 квітня 2012 року. Йому було пред'явлено звинувачення за ч. 5 ст. 27 і ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу («пособництво у вчиненні терористичного акту»). За версією слідства, 14 травня 2012 пан Просвірнін придбав SIM-карту для Віктора Сукачова, з якою той потім висунув вимоги СБУ, а в жовтні 2011 року перевіз вибуховий пристрій.

 

Автори фільму, як пише видання, заявили, що незабаром після вибухів 27 квітня пан Просвірнін нібито виїжджав до Пензи (Росія), щоб домовитися про закупівлю спеціальних антитерористичних урн для установки в Дніпропетровську, і стверджували, що таким чином він мав намір «заробити на людському горі».

 

«Насправді до Пензи Лев Просвірнін не їздив. 1 травня 2012-го він разом з дружиною і дочкою вирушив на відпочинок до Кабардино-Балкарської Республкиі, де пробув близько десяти днів. Це доводить відповідна довідка з готелю, в якій вони зупинялися. Інших поїздок ними не здійснювалося», - сказала пані Михалевич.

 

У фільмі «Адов ад» були також використані фотографії із сімейного архіву, зокрема весільне фото Льва Просвірніна і його дружини Вікторії, які зберігалися на вилучених під час обшуку в їхній квартирі 31 травня комп'ютерах.

 

«Демонстрація фото є грубим порушенням права мого підзахисного на особисте життя. Ці фото не розміщувалися ним в інтернеті, дозволу на їх публікацію він також не давав. На нашу думку, потрапити до авторів фільму вони могли тільки через співробітників СБУ, які вилучили комп'ютери», - переконана Інна Михалевич.

 

Генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф у коментарі «Детектор медіа» зазначив, що станом на 12 лютого 2013 року до НТКУ не надходило позовної заяви про захист честі і гідності Льва Просвірніна, що підозрюється в організації вибухів у Дніпропетровську.

 

«Також, НТКУ не отримувала ухвали суду про порушення провадження у такій цивільній справі. Якщо справа буде розглядатись судом, НТКУ надасть свої заперечення та пояснення по суті позовних вимог. Будь-які коментарі щодо даної ситуації є  передчасними. Виключно суд має встановити істину у даній справі», - сказав він. 

 

Як уже повідомляла «Детектор медіа», адвокат ще одного підозрюваного у справі «дніпропетровських терористів», Дмитра Реви, Оксана Томчук подала позов 22 жовтня через показ фільму «Адов ад». «Ми вважаємо цей фільм елементом інформаційної війни, спробою створити Дмитру Реві образ злочинця, хоча на момент виходу в ефір ще навіть не було завершено досудове слідство (Генпрокуратура заявила про завершення розслідування справи тільки 24 жовтня. - ред.)», - заявила пані Томчук.

 

Фільм «Адов ад» створено телекомпанією V-TV, яка є виробником контрагітаційних роликів «Останнє попередження», на які скаржилися «Батьківщина» і партія УДАР. Ці ролики розміщувалися як передвиборна агітація на замовлення кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі № 220 Ганни Федорченко, яка балотується від Молодіжної партії України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7544
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Noser
4092 дн. тому
Пробачте: з відкритих джерел
Noser
4092 дн. тому
А автори фільму у Савіка Шустера казали, що все брали із закритих джерел.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду