ВАСУ відмовив Сергію Лещенку у задоволенні його запиту по Межигір’ю

14 Грудня 2012
8808
14 Грудня 2012
11:47

ВАСУ відмовив Сергію Лещенку у задоволенні його запиту по Межигір’ю

8808
Журналіст та Інститут Медіа Права, який представляє його інтереси, планує звернутись до Європейського суду
ВАСУ відмовив Сергію Лещенку у задоволенні його запиту по Межигір’ю

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відхилив касаційну скаргу Інституту Медіа Права у справі   у справі журналіста Сергія Лещенка проти Вишгородської районної державної адміністрації, яка відмовилась  надати інформацію про те,  за якою ціною Віктор Янукович викупив у 2010 році земельну ділянку площею 1,76 га всередині «Межигір'я». Про це повідомляє сайт Інституту Медіа Права.

 

Сергій Лещенко звернувся із інформаційним запитом до Вишгородської райдержадміністрації півтора роки тому. Райдержадміністрація не надала журналісту відповідні документи і відомості щодо вартості ділянки. Відмова була аргументована тим, що така інформація «стосується права приватної власності, інших прав та охоронюваних законом інтересів іншої особи», а також забороною протиправного втручання в особисте і сімейне життя особи.

 

Орган влади лише підтвердив факт укладення між ним та Віктором Януковичем договору купівлі-продажу земельної ділянки площею 1,7688 га, а також існування усіх необхідних документів, пов'язаних з укладанням такої угоди.

 

У суді Інститут Медіа Права наголошував на тому, що запитувані відомості є публічною інформацією, оскільки нею володіє суб'єкт владних повноважень, і вона стосується розпорядження державним майном. Ця інформація безпосередньо визначена Законом України «Про доступ до публічної інформації» як така, що не може бути обмеженою в доступі.

 

Однак українські суди всіх інстанцій відхилили скаргу позивача. Сергій Лещенко та Інститут Медіа Права планують подати до Європейського суду з прав людини заяву щодо порушення права позивача на отримання інформації.  

 

Нагадаємо, згадана справа розглядалась в українських судах з жовтня 2011 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8808
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду