Багато органів влади досі не готові виконувати закон про доступ до інформації – громадськість

8 Травня 2012
6242
8 Травня 2012
15:53

Багато органів влади досі не готові виконувати закон про доступ до інформації – громадськість

6242
Натомість у Держкомтелерадіо кажуть, що державні органи відповіли на майже всі отримані 33 тис. запитів
Багато органів влади досі не готові виконувати закон про доступ до інформації – громадськість

Значна кількість органів влади не готова виконувати закон про доступ до публічної інформації в повному обсязі. Про це повідомив керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба на прес-конференції 8 травня, присвяченій річниці вступу в силу закону «Про доступ до публічної інформації».

 

«Зокрема не створені в повному обсязі відкриті реєстри публічної інформації, не повністю оприлюднюється інформація на сайтах органів влади, особливо місцевого самоврядування, та не надається інформація на запити під приводом захисту персональних даних», -зазначив він.

 

Хоча є й позитивні зрушення, які відзначила менеджер з розвитку Інститут масової інформації Ольга Шалайська. «Та інформація, яка була зажди закритою, стала більш відкритою. Крім того прокуратура контролює виконання цього закону», - сказала вона. За її словами, в тому що закон почав діяти, велика заслуга представників третього сектору і журналістів.

 

На думку директора Інституту медіа права Тараса Шевченка, дієвим інструментом для того, щоб змусити чиновників виконувати закон, є судове оскарження. Хоча виграти судову справу щодо доступу реально лише за умов, якщо інформація не стосується політично важливих питань. «За рік були сотні судових справ. Позовні вимоги половини з них були задоволені повністю або частково», - розповів юрист, закликавши всіх судитися з недобросовісними виконавцями закону.

 

Натомість у Державному комітеті з питань телебачення і радіомовлення наголошують на тому, що протягом року запущено механізм надання доступу до публічної інформації. «До органів влади всіх рівнів надійшло 33 тисячі запитів на інформацію, майже всі з них задоволені. До нас надійшло близько 100 скарг на дії посадових осіб та 150 справ про порушення закону про доступ до інформації у суді. Це не такий вже й великий відсоток», - повідомив заступник директора департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо - начальник відділу з питань свободи слова та доступу до публічної інформації Ігор Радзієвський.

 

За рік після вступу в силу закону Кабмін нарешті схвалив 7 травня законопроект, який врегульовує питання отримання інформації - «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про інформацію" (у новій редакції) та Закону України "Про доступ до публічної інформації"». Як повідомила юрист Державного комітету телебачення і радіомовлення Ганна Красноступ, документ днями буде зареєстровано у Верховній Раді.

 

Також, за словами пані Красноступ, Укрдержархів як головний розпорядник розробив проект інструкції щодо службової інформації і оприлюднив її на сайті для обговорення.

 

Нагадаємо, що на прес-конференції журналісти оприлюднили 10 фактів, яких так і не дізналося суспільство за рік дії закону «Про доступ до публічної інформації». Після прес-конференції, вони провели перфоманс: підготували кошик з локшиною, яку нібито вішають їм на вуха ті, хто не надає або надає неповну публічну інформацію. Після чого пройшли протестною пішою ходою до Адміністрації президента, де передали факти порушення закону «Про доступ до публічної інформації» з вимогою забезпечити його виконання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6242
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду