WAN-IFRA розслідуватиме рішення українського суду щодо газет «20 хвилин» та РІА (ДОКУМЕНТИ)

22 Березня 2012
15731
22 Березня 2012
16:09

WAN-IFRA розслідуватиме рішення українського суду щодо газет «20 хвилин» та РІА (ДОКУМЕНТИ)

15731
Український суд заборонив газетам писати будь-яку інформацію про вінницького бізнесмена й арештував їхні рахунки
WAN-IFRA розслідуватиме рішення українського суду щодо газет «20 хвилин» та РІА (ДОКУМЕНТИ)

Місія зі свободи слова Всесвітньої асоціації газет і видавців (WAN-IFRA) приступила до розслідування справи про арешт рахунків вінницьких газет «20 хвилин» та РІА, а також про заборону друкувати в них будь-яку інформацію про бізнесмена Ельдара Назарова. Про це повідомив президент медіа-корпорації RIA, глава ради директорів Асоціації незалежних регіональних видавців України Олександр Човган.

 

«Ми звернулися із заявою до місії Всесвітньої асоціації газет (WAN-IFRA) у відповідь на ухвали вінницького районного суду про арешт рахунків видавця, який видає газети "20 хвилин" і РІА у Вінниці, Житомирі, Хмельницькому, Тернополі, Козятині, і про заборону друкувати в цих газетах будь-яку інформацію про вінницького бізнесмена Ельдара Назарова. І отримали відповідь, що місія приступила до власного розслідування цієї справи», - повідомив пан Човган.

 

За його словами, 2 квітня в Києві місія має намір зустрітися з газетярами, а 3 квітня учасники Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів при президентові України продовжать обговорення інциденту.

 

Приводом для позову Ельдара Назарова про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування шкоди стала публікація в газеті «20 хвилин» від 25 січня 2012 року, написана на основі офіційного прес-релізу правоохоронних органів, у якому йшлося про махінації з кредитами, до яких, за інформацією газети, був причетний бізнесмен Ельдар Назаров. «Заподіяну моральну і матеріальну шкоду бізнесмен оцінив на суму півмільйона гривень і передав суду відомості про те, що через публікації у нього нібито сталася гіпертонічна криза, а також зірвалася угода з купівлі-продажу коней», - йдеться в повідомленні пана Човгана.

 

Ухвалою на забезпечення позову від 8 лютого 2012 року Замостянський районний суд міста Вінниці постановив заборонити ТОВ «Видаництво РІА» на час розгляду в суді справи друкувати у своїх засобах масової інформації будь-які відомості стосовно Ельдара Назарова.

 

 


 

 


 

 

Газетярі вважають ухвалу судді про заборону друкувати будь-яку інформацію про бізнесмена «неправомірною, абсурдною і такою, що підриває прагнення України на шляху до становлення демократії».

 

«За законодавством забезпечення позову допускається в тому випадку, якщо невжиття заходів забезпечення може ускладнити чи зробити неможливим виконання рішення суду. Статті, які стали предметом позову, вже були опубліковані, і ніякі інші публікації не можуть "ускладнити чи зробити неможливим виконання рішення суду" по цих статтях. Як може постанова, яка забезпечує позов, про заборону друкувати будь-яку іншу інформацію вплинути на те, що наша газета вже написала? Це справжній абсурд», - додає Олександр Човган.

 

7 березня суд прийняв ухвалу на забезпечення позову про арешт рахунків.

 

 

 

 

 

 

За словами пана Човгана, суд виніс рішення про арешт рахунків без розгляду справи по суті, в односторонньому порядку прийнявши позицію бізнесмена. «Подібні постанови суду можуть призвести до неможливості видання газет, нанести величезний удар по свободі слова в Україні і праву суспільства на отримання інформації», - вважає видавець.

 

Як повідомив директор видавництва РІА Сергій Боярчуков, наразі газети медіакорпорації продовжують виходити в кредит, на умовах партнерських відносин з друкарнею і постачальниками.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15731
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду