Рекламісти Луганська заявляють про незаконний демонтаж щитів міською владою

26 Жовтня 2011
10857
26 Жовтня 2011
15:58

Рекламісти Луганська заявляють про незаконний демонтаж щитів міською владою

10857
Рекламісти Луганська заявляють про незаконний демонтаж щитів міською владою

Рекламні компанії Луганська заявляють про незаконний демонтаж рекламних площин міською владою. Про це повідомили представники кількох луганських компаній «Довіра Аутдор», «Перехід Аутдор», Gallery Plus 26 жовтня під час круглого столу в газеті «Известия в Украине» на тему: «Луганський рекламний переділ: чи стане він загальноукраїнською тенденцією».

 

Згідно з інформацією учасників столу, наразі за вказівкою міської влади у місті вже демонтовано кілька сотень конструкції зовнішньої реклами із 1420. Зрізання площин відбувається за рахунок коштів місцевого бюджету, загальна сума яких складає близько 100 тис. грн. Знесення рекламоносіїв, як стверджують представники рекламного бізнесу, здійснювалося з порушеннями порядку демонтажу, коли зрізається сам щит, але лишається його металева підпорка.

 

Як зазначають рекламісти, місцева влада причиною демонтажу конструкцій називає благоустрій: «Це демонтується незаконно. Міська влада посилається на так звану Концепцію розвитку зовнішньої реклами в Луганську на 2011-16 роки, яка буцімто була прийнята в лютому 2011 року», - говорить Олександр Ситник, генеральний директор ТОВ «Довіра Аутдор».

 

Окрім того міськрада відмовила існуючим у місті компаніям, що займалися зовнішньою рекламою, у подовженні дозволів на експлуатацію рекламних конструкцій. Хоча, як стверджують вони, ще на початку року було подано всі необхідні документи на отримання таких дозволів: «Ми подали всі документи письмово на продовження усіх дозволів, не знаючи про концепцію. Про концепцію ми дізналися влітку, і те, не з офіційних джерел. Ми подали вчасно заяви про подовження згідно з правилами, які не мали права ні міська рада, ні сесія відміняти», - коментує пан Ситник.

 

За словами юриста «Перехід Аутдор» Наталії Прозоровської, рішення про демонтаж прийняті з порушенням компетенції. «В жодному нормативному акті не вказано, що органи місцевого самоврядування мають право приймати концепцію з розвитку зовнішньої реклами. На сьогодні основними нормативними актами, які регулюють відносини у сфері зовнішньої реклами, є закон України "Про рекламу" і постанова Кабінету Міністрів, яка встановлює типові правила про встановлення і розміщення зовнішньої реклами в Україні. Зовнішня реклама встановлюється на підставі дозволів, які видаються робочим органами місцевих рад. Також законом передбачені обмеження, які можуть бути застосовані до зовнішньої реклами. І зазначено, що цей перелік є вичерпним. Тобто прийняттям цих спільних рішень місцева влада перевищила свої повноваження щодо встановлення додаткових обмежень щодо зовнішньої реклами».

 

Юрист підкреслює, що за своїми змістом та за своїми ознаками ці рішення підпадають під ознаки регуляторного акту, а він має обов'язково погоджуватися з Антимонопольним комітетом: «Жодного погодження не було зроблено. Дане рішення було прийнято з порушенням процедури. Тому вони зараз оскаржуються в суді, і є всі підстави для їх скасування».

 

Такі дії міської влади рекламісти пов'язують з бажанням перерозподілити рекламний ринок напередодні чергової передвиборної кампанії. За словами Артема Біденка, голови Асоціації зовнішньої реклами України (АЗРУ), до цього інциденту причетні комуністичні сили міської ради. Він каже, що під демонтаж потрапили майже всі рекламні конструкції, які не входять в сферу інтересів депутата міської ради від Комуністичної партії України, місцевого олігарха Володимира Медяника.

 

Як розповідає Артем Біденко, представники рекламних компанії уже два місяці листуються з Луганським міським виконкомом, намагаючись з'ясувати, на яких підставах відбувається демонтаж: «Ми написали листа в Прокуратуру з проханням навести лад, ми написали в антимонопольний комітет і в УБ. Це було три тижні тому. Ми чекаємо ще тиждень-півтора відповідно до законодавчих строків на відповіді і сподіваємося, що ці контролюючі органи сприятимуть наведенню ладу. Якщо цього не буде, тоді будемо чекати судів, 10 листопада».

 

На круглому столі також були присутні Олександр Чапанда, перший заступник генерального директора рекламної компанії Gallery Plus, Костянтин Гейбович, директор ТОВ «Перехід Аутдор».

 

Зазначимо, що представники міської влади Луганська на круглий стіл не прийшли. Як кажуть організатори, їх запрошували. «Детектор медіа» готова оприлюднити їхню точку зору і звернулася за відповідним коментарем.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10857
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду