Кашин отримав премію «За свободу і майбутнє ЗМІ»

6 Вересня 2011
10381
6 Вересня 2011
13:38

Кашин отримав премію «За свободу і майбутнє ЗМІ»

10381
Кашин отримав премію «За свободу і майбутнє ЗМІ»

Премією «За свободу і майбутнє засобів масової інформації» у 2011 році нагороджуються російський журналіст Олег Кашин, телевізійний журналіст з Тунісу Фахем Букадус (Fahem Boukaddous) і Штефан Бухен (Stefan Buchen) з Німеччини. Про це повідомляє Фонд підтримки ЗМІ банку «Шпаркассе Лейпциг» («Sparkasse Leipzig»).

 

Цією премією Фонд нагороджує осіб, які виявили «особливу мужність, сміливість і розсудливість у справі захисту свободи друку і слова».

 

Премія загальним розміром в 30.000 євро присуджується в одинадцятий раз. Лауреатам вона буде вручена 13 жовтня в Лейпцигу. На церемонії вручення премії «промову про свободу ЗМІ» цього року буде вимовляти професор Ганс-Юрген Папір (Hans-Jürgen Papier), відставний голова Федерального конституційного суду Німеччини.

 

«Всіх трьох лауреатів об'єднує їх безстрашна боротьба за свободу слова, їх журналістська сумлінність і тематична непідкупність. Лауреати борються за те, щоб світ знав правду. І вони заступаються за тих, хто не має права говорити те, що хоче сказати», - пояснює свій вибір журі.

 

Нагадаємо, журналіст російського «Коммерсанта» Олег Кашин був жорстоко побитий невідомими в листопаді 2010 року, він декілька днів перебував у штучній комі і переніс декілька операцій. Пізніше Кашин зміг повернутися до журналістики. Розслідування справи про замах на вбивство взяв під особистий контроль президент Дмитро Медведєв, слідство заявило, що вважає основною версією замаху професійну діяльність потерпілого. Однак підозрюваних у справі поки немає. Олег Кашин відомий, зокрема, своїми статтями про діяльність прокремлівських молодіжних організацій.

 

Як зазначається в повідомленні, Фахем Букадус вважається символічною фігурою Жасминової революції в Тунісі навесні цього року. «Його виступи на захист демократії, свободи слова і плюралізму йому також обійшлися дуже дорого - його звинуватили у формуванні злочинного співтовариства і засудили до позбавлення волі», - йдеться у релізі. Після звільнення навесні 2011журналіст створив об'єднання Centre de Tunis de Liberté de Presse («Центр зі свободи преси в Тунісі»).

 

Штефан Бухен відомий своїми репортажами з кризових регіонів Близького та Середнього Сходу, а також Північної Африки. Журналіст німецького телеканалу ARD спеціалізується на репортажах про талібських бойовиків в Афганістані, а також про регіони в Лівії, в яких ведуться бойові дії.

 

Процес висунення кандидатів проводився Мартіном Велькерем (Martin Welker), професором журналістики в Лейпцизькому університеті, і його командою. Як і раніше, цього року лауреати були обрані за чітко визначеними критеріями. Зокрема, публіцистичні досягнення лауреатів:

- повинні стосуватися значимою або гідною для згадування теми, що представляє загальний інтерес;

- робота повинна становити вагомий внесок у зміцнення свободи слова;

- діяльність пов'язана з ризиком для життя журналіста;

- журналістська робота потребує великих потреб часу та енергії;

- матеріали відрізняються винятковою якістю журналістського ремесла.

 

Кожна з цих п'яти категорій оцінюється за 10-бальною шкалою. Результат досліджень резюмуються у висновку, який пред'являється журі в якості додаткової підстави для прийняття рішення. Після цього журі за підтримки консультантів за кілька турів вибирають лауреата або лауреатів.

 

Премією «За свободу і майбутнє ЗМІ» Фонд підтримки ЗМІ з 2001 року щорічно нагороджує журналістів, видавців і організації, які докладають величезних зусиль у боротьбі за свободу і майбутнє ЗМІ. Одночасно ця премія зберігає спогади про мирну революцію 8 жовтня 1989 року в Лейпцигу: тоді демонстранти вимагали «вільної преси для вільної країни». Зазначимо, що у 2005 році премією «За свободу і майбутнє ЗМІ» була нагороджена також журналістка з Росії Анна Політковська, яку вбили у 2006 році.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10381
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду