Режисер Буйніцкі отримав тільки половину гран-прі кінофестивалю PutItOn Picture Show

2 Вересня 2011
13272
2 Вересня 2011
18:45

Режисер Буйніцкі отримав тільки половину гран-прі кінофестивалю PutItOn Picture Show

13272
Про обіцяне навчання в кіноакадемії Нью-Йорка організатори мовчать
Режисер Буйніцкі отримав тільки половину гран-прі кінофестивалю PutItOn Picture Show

Організатори американського онлайн-кінофестивалю PutItOn Picture Show не повністю виконали зобов'язання перед переможцем. Нагадаємо, режисер білоруського походження, який знімає кіно в Україні, Максім Буйнцікі здобув гран-прі форуму у квітні 2011 року. За правилами PutItOn він мав отримати стипендію у розмірі $5 тис. для навчання в кіноакадемії Нью-Йорка (New York Film Academy).

 

Як розповів «Детектор медіа» пан Буйніцкі, нині він отримав лише грошову частину винагороди. Решту зобов'язань, як повідомив режисеру головний операційний директор фестивалю (Chief Operating Officer) Марк Фрейзер, має виконати NYFA. Цей лист від пана Фрейзера надійшов 12 травня. Відтоді режисер отримав тільки кошти. За його словами, перемогою і премією він задоволений, однак для нього є важливим навчання в NYFA.

 

«Я добре засвоїв приказку "Сподівайся на краще - готуйся до гіршого", тож вдячний PutItOn Picture Show за грошову частину призу. Але, думаю, варто було б озвучити, що вони можуть, а що - ні, інакше згадка NYFA виглядає авантюризмом», - сказав Максім Буйніцкі.

 

«Детектор медіа» звернулася по коментарі до Марка Фрейзера та оргкомітету фестивалю, однак відповіді на листи не надійшло. За словами Буйніцкого, він кілька разів писав пану Фрейзеру, але той на його запити не відповідає. Режисер каже: «Якщо з Академією не складеться, знайду можливість витратити грошову частину призу на українське кіно».

 

Представники української сфери кіно таку ситуацію пов'язують насамперед з молодим віком фестивалю, який було засновано 2010 року.

 

«В практиці великих фестивалів такі випадки рідкісні і відносяться до розряду форс-мажорів. - коментує президент «Артхаус трафік - Україна» Денис Іванов. - Як правило, у таких форумів є спеціальний регламент, де зазначено, що саме отримує в якості призів переможець. Після проведення фестивалю члени журі підписують протокол. Якщо ці два документи є, то формально режисер, у якого виникла проблема з призом, окрім суду, може звертатися до органів, що регулюють фестивальну діяльність. Кожний такий форум входить до структури, яка й регламентує його діяльність».

 

Щодо етичного питання, Денис Іванов радить режисеру ввійти у становище організаторів PutItOn: «На місці Максіма я би не став роздувати великий скандал. Сам факт участі у фестивалі - це вже почесно. Отримання призу - вдвічі почесніше, а отримання двох призів - втричі почесніше. Варіант "вдвічі почесніше" - це не так уже й мало за нинішніх реалій. Оскільки це невеликий фестиваль, його організатори могли не підписувати договорів, зіштовхнутися з візовою проблемою чи іншими об'єктивними труднощами».

 

По-іншому оцінює ситуацію кінокритик та спеціальний кореспондент «Детектор медіа» Ірина Гордійчук. Вона переконана: режисер має використати свій шанс отримати додаткове навчання. «В Україні немає акторської школи, так само немає режисерської. Про це нині кажуть чимало режисерів, зокрема, Роман Балаян, Сергій Лозніца. Випускники профільних вишів, очевидно, не всі потрібні для фаху знання здобувають в Україні. Чимало режисерів намагаються отримати додаткову освіту у сфері кінематографії за кордоном. Зазвичай щастить тим, у кого багаті батьки», - сказала Ірина Гордійчук.

 

За її словами, у переговорах з організаторами Максім Буйніцкі має ставити питання чіткіше: «У практиці фестивалів трапляється все, і затримки з отриманням призу також. Однак у США, як свідчить досвід моїх американських друзів із кіносфери, свої зобов`язання люди виконують. У випадку з PutItOn, можливо, криза позначилася. А можливо, режисер не надто точно сформулював своє прохання про остаточну відповідь».

 

Довідка:

 

 

Максим Буйніцкі народився 1981 року в Бобруйську. У 2004 році його відрахували з Білоруської державної академії мистецтв за політичний перфоманс «День Волі» на Жовтневій площі Мінська. Разом з багатьма іншими білоруськими студентами, відрахованими з політичних мотивів, отримав стипендію Єврокомісії, щоб закінчити освіту. У 2007 вступив до Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого.

 

У серпні 2008 року ігрова картина «Перешкода»  Буйніцкі здобула два гран-прі кінофестивалю «Кінолев». Також фільм увійшов до збірки «Українська сучасна панорама», яку Українська кінофундація у лютому представила на «Берлінале-2011». У квітні 2011 року стрічка здобула гран-прі американського онлайн-кінофестивалю PutItOn Picture Show. У червні 2011 року Буйніцкі отримав почесний диплом Big idea fest 2011 за ідею започаткувати фестиваль одного вірша Тараса Шевченка «Молитва» в одному з київських дворів.

Фільм «Метелик» Буйніцького переміг у конкурсі Державного агентства України з питань кіно та отримає державну підтримку.


 

«Детектор медіа»

Фото - http://govorim.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13272
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду