14 журналістів стали переможцями конкурсу «Проти катувань!»

10 Листопада 2010
11422
10 Листопада 2010
11:19

14 журналістів стали переможцями конкурсу «Проти катувань!»

11422
14 журналістів стали переможцями конкурсу «Проти катувань!»

Харківська правозахисна група (ХПГ) назвала імена переможців конкурсу для журналістів «Проти катувань!».  Представники ЗМІ дізналися про них під час прес-конференції «Жертвою катувань може стати кожний», що відбулася 9 листопада у Києві за участі співголови ХПГ Євгена Захарова, експерта ХПГ Людмили Коваль та директора Харківського інституту соціальних досліджень Дениса Кобзіна.

 

Серед авторів кращих матеріалів щодо висвітлення проблеми застосування правоохоронними органами катувань та інших видів незаконного насильства - 14 українських журналістів та голова спостережної комісії Калужської області із забезпечення прав людини в місцях примусового утримання:

 

Леніна Бичовська, газета «Факти» (Житомир)

Олег Перетяка, тижневик «Вечірній Луганськ»

Вікторія Доскоч, газета «Погляд» (Чернівці)

Ірма Крат, газета «Свобода слова» (м. Гадяч Полтавської обл.)

Тетяна Метик, агенція журналістських розслідувань «Інформатор» (Львів)

Сергій Шаповал, агенція журналістських розслідувань «Інформатор» (Львів)

Катерина Філіпенко, продюсерський центр «Закрита зона»

Олександра Тимощук, вільний журналіст (Київ)

Галина Кончаківська, вільний журналіст (Львів)

Олена Гарагуца, газета «Лица» (Дніпропетровськ)

Андрій Діденко, інформаційний бюлетень «Права людини» (Бориспіль)

Микола Коробко, газета «Промінь Просвіти» (Кривий Ріг)

Марина Ніколаєва, «Агентство телевидения новости» (Харків)

Азад Сафаров, 5 канал

Любов Ельє, голова спостережної комісії Калужської області із забезпечення прав людини в місцях примусового утримання.

 

Як відзначила прес-секретар Української гельсінської спілки з прав людини Марина Говорухіна, переможці отримали  дипломи та можливість пройти триденний семінар «Проти катувань», протягом якого вони поглиблюють свої знання щодо означеної теми. Публікації всіх 15 переможців буде видано окремою книгою.

 

 

(зліва направо) Учасники прес-конференції Денис Кобзін, Євген Захаров, Людмила Коваль та Андрій Діденко

 

 

Змальовуючи ситуацію щодо насилля, правозахисники зазначили: протягом цього року в Україні було зафіксовано близько 600 тисяч випадків катувань людей представниками міліції та з 9 випадків смертей у місцях  ув'язнення. За словами Євгена Захарова, це свідчить про слабке погіршення ситуації.  

 

 

 

 

 

При цьому, як відзначив Денис Кобзін, якщо раніше, за даними Харківського інституту соціальних досліджень, суспільство ставилося до виявів насильства з боку міліції терпиміше, вважаючи, що люди, які порушують закон, заслуговують на жорстке ставлення, то нині українці свою думку змінили. «У 2010 років переважна більшість опитаних нами  вважає насильство з боку міліції неприпустимим. Вплинули на суспільну думку правозахисники і ЗМІ», - відзначив пан Кобзін.

 

 

 

 

 

Прес-конференція і дискуся «Тортури в українській міліції: причини, масовість, наслідки, безкарність. Як їх позбутися?» доповнила проект  «Судовий експеримент» Центру візуальної культури Національного університету «Київо-Могилянська академія», Центру дослідження суспільства та Кураторського об`єднання Худрада. У рамках серії експозицій з 12 жовтня по 12 листопада митці виступили протии судових переслідувань українських активістів за вираження незгоди з існуючою несправедливістю. «Це акція солідарності зі звинуваченими Євгенією Бєлорусець, Андрієм Мовчаном, Сергієм Мовчаном і Олександром Володарським, процеси над якими тривають роками», - відзначили організатори виставки.

 

 

 

 Серія світлин Олексія Салманова

 

 

«Детектор медіа»

 

Фото Максима Поліщука

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11422
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду