У Дніпропетровську журналістів не пустили на засідання ТВК

7 Жовтня 2010
23268
7 Жовтня 2010
15:23

У Дніпропетровську журналістів не пустили на засідання ТВК

23268
У Дніпропетровську журналістів не пустили на засідання ТВК

Журналістів політичної програми «Между строк», що виходить на телеканалі «ТЕТ-Дніпропетровськ», не пустили на засідання Дніпропетровської міської виборчої комісії 6 жовтня. Про це ТК повідомила кореспондент продакшн-студії «Ступени-ТВ», що виробляє програму «Между строк», Наталія Маньковська.

 

«Коли ми приїхали до Дніпропетровської міськради, де розташована ТВК, нас зустріли близько 20 міліціонерів разом із заступником начальника дніпропетровського міського УВС Володимиром Седлецьким і повідомили, що нас не пустять на територію міськради у зв'язку з внутрішнім розпорядженням мера міста Івана Куліченка не пускати відео- і фототехніку до міськради, в тому числі і до ТВК. Незважаючи на те, що ми представилися як представники ЗМІ, показали посвідчення, послалися на закон про вибори, вони нас відмовилися пустити. Заступник начальника УВС повідомив нам в усній формі, що глава ТВК прийняла рішення, що журналісти можуть заважати роботі і тому вона відмовляється пускати нас на територію ТВК», - розповіла пані Маньковська.

 

За її словами, крім знімальної групи «Между строк» не пустили і представників друкованих ЗМІ (інших телекамер не було), хоча на попередні засідання ТВК журналісти (преса і знімальна група «Между строк») потрапляли без перешкод. Також журналістка зазначила, що до ТВК не пускали депутатів партії «Громадська сила», але, зрештою, вони потрапили до приміщення.

 

«Ми приїхали на засідання ТВК не просто так - у нас була інформація, що можуть бути прийняті незаконні рішення», - додала Наталія Маньковська.

 

Знімальна група програми «Между строк» має відеозапис конфлікту, який використає у програмі найближчої неділі. Із заявами до міліції про порушення закону журналісти не зверталися, тому що не бачать у цьому сенсу, адже до ТВК їх не пускали саме правоохоронці. «Виходить, що внутрішнє розпорядження мера міста скасувало Конституцію України і закон про вибори, відповідно до якого ми можемо бути присутні на засіданні ТВК», - наголосила пані Маньковська.

 

«Наші місцеві канали показують і висвітлюють тільки діяльність мера і губернатора. Ситуація зі ЗМІ жахлива», - додала вона.

 

Соціально-політичний проект «Между строк» виходить щонеділі на телеканалі «ТЕТ-Дніпропетровськ». Раніше виходив на міському 34-му каналі та на Дніпропетровській ОДТРК. За словами пані Маньковської, перед виборами ці телекомпанії відмовилися від співпраці зі «Ступени-ТВ», мотивувавши це тим, що політики на телеканалах більше не буде. Також продакшн-студія виготовляла проект «Точка кипения» для 34-го каналу, але телекомпанія припинила співпрацю, поставивши натомість в ефір проект «Свобода вибору» студії Савіка Шустера.

 

Програма «Между строк» критична до чинного міського голови Дніпропетровська Івана Куліченка (кандидат від Партії регіонів) та приязна в оцінках до кандидата у мери Загіда Краснова, лідера громадської організації «Громадська сила», висунутого «Нашою Україною». «На фоні ручних і безвольних кандидатів у мери доволі ефектно виглядає Загід Краснов. Він - людина самостійна як у бізнесі, так і в політиці», - описали його автори телепрограми у випуску 3 жовтня.

 

Керівник прес-служби міської ради Наталія Бабаченко спростувала інформацію про наявність розпорядження міського голови про заборону допуску журналістів до приміщення міськради, у тому числі ТВК. «У нас немає такого розпорядження і ніколи не було - усі журналісти проходять за журналістськими посвідченнями», - сказала вона ТК.

 

У Дніпропетровській міській виборчій комісії також спростували інформацію про недопуск журналістів на засідання комісії. «У нас хто хотів - усі були присутні, нікому не забороняли, нікого не виганяли. На засіданні були чоловік 12, камери були і журналісти були. Зареєструвалися - і всіх пускали», - сказав у телефонній розмові з ТК Олександр Турко (на сайті ЦВК він зареєстрований як член Дніпропетровської міської виборчої комісії). У відповідь на запитання, які знімальні групи були присутні на засіданні, він порадив вести розмову не телефоном, а особисто приїхати (на жаль, ТК не може це зробити негайно з географічних причин). «По телефону я вам не буду давати довідки. Звідки я знаю, зі мною розмовляєте ви чи не ви. У нас знаєте, скільки таких дзвінків! Уже дзвонили і ледь не з ООН представлялися», - додав він.

 

ТК також звернулася з інформаційним запитом до ГУМВС у Дніпропетровській області з метою перевірити інформацію та з'ясувати, на яких підставах журналістів не пустили до міської ради на засідання виборчої комісії.

 

За словами юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая, стаття 27 закону про місцеві вибори говорить, що на засіданнях виборчих комісій мають право бути присутніми, зокрема, представники ЗМІ (не більше двох представників від організації). «Виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення участі якщо вони перешкоджають (ч. 10 ст. 27) його проведенню. Рішення комісії можебути оскаржене до комісії вищого рівня або в суд (ч.19)», - наголосив Ігор Розкладай у коментарі ТК.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23268
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4971 дн. тому
Зачищаєте мої коментарі? Так тримати!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду