КРУ в «Укрінформі» знайшло порушень на 1,38 млн гривень. Керівник агентства вважає ці висновки абсурдними

30 Вересня 2010
12937
30 Вересня 2010
17:07

КРУ в «Укрінформі» знайшло порушень на 1,38 млн гривень. Керівник агентства вважає ці висновки абсурдними

12937
КРУ в «Укрінформі» знайшло порушень на 1,38 млн гривень. Керівник агентства вважає ці висновки абсурдними

Контрольно-ревізійне управління в місті Києві за результатами ревізії фінансово-господарської діяльності українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» встановило порушення на загальну суму майже 1,38 млн гривень. Як повідомляє прес-служба КРУ, матеріали ревізії передані до Генеральної прокуратури України. Водночас керівник «Укрінформу» не визнає ці порушення, про що сказав ТК.

 

Ревізія проводилася за період з 1 січня 2008 року по 1 травня 2010 року. За цей час, за даними КРУ, «Укрінформ» не за цільовим призначенням використав 695,43 тис. гривень, а виділені у 2009 році 334,91 тис. гривень на оплату праці працівників інформаційного центру «Євро-2012-Україна» витрачено на оплату праці понадштатних одиниць.

 

Протягом 2008-2009 років агентство до розрахунку оплати праці включило додаткову штатну одиницю, що стало причиною завищення потреби в бюджетних коштах на 36,18 тис. гривень.

 

КРУ також виявило, що працівники «Укрінформу» недоотримали 31,08 тис. гривень заробітної плати, водночас деяким з них зайво нараховано 6,8 тис. гривень та, як наслідок, зайво сплачено1,82 тис. гривень до державних цільових фондів.

 

За даними ревізорів, інформагентство не перерахувало до державного бюджету 30% надходжень від оренди майна, внаслідок чого загальний фонд державного бюджету недоотримав 151,35 тис. гривень доходів.

 

Цікаво, що ревізори висловили свою незадовільну оцінку інтернет-порталу інформаційного центру «Україна 2012», визначивши, що виділені на нього бюджетні гроші «втрачені». На думку КРУ, портал не надає повної інформації та не відповідає вимогам, передбаченим технічним завданням. «Через прийняття керівництвом агентства неефективних управлінських рішень, державним бюджетом у 2008 році втрачено 74,43 тис. гривень коштів загального фонду, оскільки розроблений на замовлення багатофункціональний сайт порталу інформаційного центру "Україна 2012" http://www.ukraine2012.gov.ua/ не надає повної інформації та не відповідає вимогам, передбаченим технічним завданням», - повідомляє КРУ.

 

Також, за оцінкою ревізорів, інформагентство неефективно витратило 25,67 тис. гривень на придбання мобільних телефонів і телеапаратури. А використання службового транспорту у вихідні і святкові дні без відповідних розпорядчих документів керівника призвело до зайвого списання пального на 17,47 тис. гривень.

 

За порушення бюджетного законодавства на генерального директора складено протокол за ст.164-12 Кодексу про адміністративні правопорушення, що загрожує штрафом 30-70 неоподатковуваних мінімумів. За порушення у веденні бухгалтерського обліку на п'ятьох посадових осіб складено протоколи за ст. 164-2 Кодексу про адміністративні правопорушення, що загрожує штрафом 8-15 неоподатковуваних мінімумів.

 

Генеральний директор «Укрінформу» Віктор Чамара у коментарі ТК зазначив, що висновки КРУ стосуються роботи агентства з інформаційного супроводження підготовки України до проведення фінальної частини «Євро-2012». «За розпорядженням Кабінету Міністрів № 875-р 2008 року у складі агентства створено інформаційний центр, його працівники є штатними працівниками агентства. Оскільки минулого року бюджет не було прийнято, програма "Євро-2012" не фінансувалася, перші кошти за цією програмою агентство отримало 19 липня 2010 року. Хіба не треба було виплачувати заробітну плату працівникам інформаційного центру до цього часу? Ми шукали можливості, взяли кошти з нашої основної бюджетної програми "Збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції" і вважаємо, що вчинили правильно. Тому що в протилежному випадку ми зірвали б виконання урядових завдань і залишили б людей без заробітної плати», - пояснив пан Чамара висновки про витрати не за цільовими призначеннями.

 

Щодо оплати праці «понадштатних одиниць» генеральний директор роз'яснив, що до середини 2009 року штат інформаційного центру не був заповнений, оскільки головний редактор був призначений рішенням віце-прем'єра в лютому, після чого тільки почався набір працівників. «У розпорядженні Кабінету Міністрів були позиції, які треба було реалізувати, зокрема, створення сайту до 1 грудня 2008 року, започаткування та випуск дайджесту до 31 серпня тощо. Я як керівник вирішив залучити до роботи кваліфікованих працівників зі штату "Укрінформу". Дотепер випуск дайджесту забезпечує редакція, яка випускає продукт "Панорама" для місцевої преси. І звичайно, ця робота частково оплачувалася в межах їхніх посадових окладів», - зазначив він.

 

Водночас керівник «Укрінформу» наголошує на тому, що «жодної копійки» не витратив на додаткові виплати, надбавки: «Тим паче, що 2009 рік був для агентства дуже складним, фінансування становило близько 35% від потреб. І ми виплачували зарплату з великими затримками, це була мізерна зарплата. Ми увійшли у 2010 рік з двомісячною затримкою».

 

Щодо претензій до порталу «Україна 2012» Віктор Чамара обмежився лаконічним коментарем, що «оцінку сайту мають давати фахівці».

 

«Усе інше ще більш абсурдне, - додав керівник «Укрінформу». - Ми не визнаємо жодного порушення, яке фігурує у висновках КРУ. У нас є аргументи, доказові факти, законодавство. Ми відповідь свою дамо, звичайно, і Генпрокуратурі, і публічно». Запитання ТК, із чим, на його думку, пов'язані негативні висновки КРУ, Віктор Чамара залишив без відповіді.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12937
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
UTC
4959 дн. тому
Чому КРУ має бути соромно? Яка різниця, яка влада – якщо є порушення, відповідай, а не списуй усе на політику. Може, донецьким і треба поставити свою людину на цю недолугу державну інформаційну одиницю, але якби не було фін. зловживань, тоді було б важче вигнати керівника, тоді, може, піднялись би на захист Чамари і громадськість, і журналісти. А доведеться піти за статтею. Кажете, поставити лояльну людину? А Чамара хіба не лояльний до Регіонів? Ще б пак! Сам перестраховщик і команда в нього така – не секрет, що нормальний журналіст там не затримається на довго. Тож: «хапузі по заслузі»! Сам і його наближена «команда» ніколи не бідували, а журналістам кидає копійки, хоча міг би й більшу з/п нараховувати.
Степан
4961 дн. тому
ВІКТОР ЧАМАРА-ЦЕ СПРАВЖНІЙ ЖУРНАЛІСТ І ПРЕКРАСНА ЛЮДИНА,СЕКРЕТАР НАЦІОНОЛЬНОЇ СПІЛКИ ЖУРНАЛІСТІВ.А ТЕ БИДЛО .ЩО ЙОГО ГАНЬБИТЬ. НІГТЯ ЙОГО НЕ ВАРТЕ,
Колега
4962 дн. тому
Про що мова? Які порушення, який професіоналізм? Донецьким просто потрібна своя (лояльна) людина на головному державному інформагенстві... Тому нинішнього керівника треба зняти. А КРУ, як завжди, виконує роль "чистильщика". Як працівникам КРУ ще не гидко, що їх так використовують все життя.
Колега
4962 дн. тому
Про що мова? Які порушення, який професіоналізм? Донецьким просто потрібна своя (лояльна) людина на головному державному інформагенстві... Тому нинішнього керівника треба зняти. А КРУ, як завжди, виконує роль "чистильщика". Як працівникам КРУ ще не гидко, що їх так використовують все життя.
АШМ
4964 дн. тому
Якийсь час я працювала в Укрінформі. Насправді, інформагенство фінансується, як і всі держустанови, - щоб животіло, але не вмерло. Зарплати у журналістів у порівнянні з приватними інформагенствами на половину менші. Грошей на телефонний зв`язок ледь вистачало, тай службові телефони не у всіх були... То ж звинувачення в неефективності витрат 25,67 тис. гривень на придбання мобільних телефонів виглядає абсурдним!
UTC
4964 дн. тому
Добре, що прищучили цю мармизу. Рильце в нього в пушку – це очевидно. Скрізь по периметру приміщення Укрінформу розташовані комерційні заклади, з яких він годується. Що можна сказати про професійний рівень Чамари, якщо все життя він пропрацював на одному місці, а до пенсії йому лише 2 роки. Він «слушатель Академии общественных наук в Москве», як гордо написав, – рвався сільський хлопець до влади, в ідеологічну обслугу найвищого рівня. А як дорвався, то вигнать не можна – 10 років уже керує, а толку ніякого. Треба було його раніше турнути, може, й агентство нормально працювало б. Одне слово: яке прізвище, така й людина.
rider
4964 дн. тому
Співчуваю Віктору! Особливо мене вразила позиція КРУ, стосовно оцінки сайту «Україна 2012». Це всеодно, що "крушники" прийдуть у генікологічне відділення лікарні і будуть давати поради лікарю, як там правильно колупатись у пи..... і саме якими інструментами це робити. Це можна розцінювати як образу професіоналізму. Стосовно ж "нецільового використання коштів", то це просто ж бредятина. А як же оперативне управління підприємством? Одне слово, Вітя, все зрозуміло! Бери бігом свої манатки і бігом тікай, доки не посадили. Так воно буде правильніше.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду