Нацрада хоче розібратися з практикою ретрансляції та подвійних логотипів

28 Липня 2010
14381
28 Липня 2010
16:15

Нацрада хоче розібратися з практикою ретрансляції та подвійних логотипів

14381
Нацрада хоче розібратися з практикою ретрансляції та подвійних логотипів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення візьметься за розв'язання проблеми ретрансляції місцевими мовниками загальнонаціональних каналів та практики подвійних чи навіть потрійних логотипів. На засіданні 28 липня перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко дала доручення юридичному управлінню надати роз'яснення щодо використання в ефірі двох і більше логотипів, а також запропонувала провести круглий стіл на цю тему з учасниками ринку.

 

На попередніх засіданнях Оксана Головатенко висловлювала своє обурення практикою ретрансляції, яка, на її думку, є прихованою суборендою. Вона пропонує місцевим мовниками переліцензовуватися, залишаючи собі стільки годин мовлення, скільки вони здатні забезпечити власним продуктом, а решту годин Нацрада виставлятиме на конкурс.

 

На засіданні 28 липня Нацрада перенесла розгляд питання про продовження строку дії ліцензії на мовлення ПТРК «Оріон» із селища Варва Чернігівської області. Компанія має ліцензію на сім годин мовлення, решту 17 годин на цьому ж каналі мовить телеканал «Кіно». При цьому зі своїх семи годин «Оріон» веде власне мовлення протягом однієї години на добу, а решту шість годин ретранслює Новий канал. Також невирішеним залишилося питання результатів позапланової перевірки трускавецького ТОВ «ТРК ТРТ-ТБ», яке має ліцензію на цілодобове мовлення, при цьому 21 годину на добу ретранслює 5 канал. Нацрада вирішить питання про подовження ліцензії та про результати перевірки після того, як у комплексі розбереться з проблемою.

 

На брифінгу заступник голови Нацради Лариса Мудрак підтримала Оксану Головатенко: «Це атавізм розвитку ринку, від якого треба відходити. Тобто компанія повинна відповідати за свої дії. Ретрансляція - це характеристика нічого іншого, як неспроможності розвиватися». Вона додала, що від цього треба поступово відходити, хоча місцеві компанії-ретранслятори «свій внесок в розвиток телерадіопростору зробили», на це треба зважати, як і на те, що після економічного спаду вони можуть відродитися.

 

Голова Нацради Володимир Манжосов нагадав, що ретрансляція з'явилася як спосіб захистити місцевих мовників. «Ми можемо, звичайно, зараз піти таким шляхом: не враховуючи думки місцевих мовників і телеіндустрії, прийняти рішення і зобов'язати місцеві компанії здати залишки часу на своїх частотах, щоб Національна рада могла провести конкурс і проліцензувати загальнонаціональних мовників. Але ми теж розуміємо, що цей шлях може призвести взагалі до знищення місцевого мовлення», - відзначив він. На його думку, проблему слід вирішувати обережно, з урахуванням всіх особливостей місцевих компаній, які змушені ретранслювати загальнонаціональні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14381
Теги:
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур
5035 дн. тому
Слушне питання. Я от, приміром, не розумію, чому у нас в Дніпропетровську 11 канал (Пінчук-tv) переважну більшість свого ефірного часу ретранслює передачі Новго каналу, при цьому ці передачі доступні телеглядачеві й йдуть паралельно, одночасно, тільки на іншій кнопці? А місцевий 27 канал ретранслює Тоніс. Але при цьому перериває передачі Тоніса, коли захоче - документальні фільми, художні, інші передачі - і пускає свою рекламу, а потім продовжує своєю продукцією. А фільми і передачі Тоніса так і залишаються переваними, "недопереглянутими".
чесний
5036 дн. тому
Пропоную Нацраді почати розгляд питання з телеканалу Мегаспорт (той що був каналом "К1" до обміну мережами мовлення, тобто логотипами), у якого як і у багатьох інших є угоди з місцевими мовниками. Це буде чесно, якщо представник групи Інтер у Нацраді висловить своє обурення практикою ретрансляції на Мегаспорті, який входить в групу Інтер. Розібравшись з Мегаспортом, створивши прецедент можна буде братись за інші канали. Це було б правильно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду