Політики – головні замовники сумнівних матеріалів в українських ЗМІ

28 Вересня 2009
9963
28 Вересня 2009
19:58

Політики – головні замовники сумнівних матеріалів в українських ЗМІ

9963
Політики – головні замовники сумнівних матеріалів в українських ЗМІ

Головними замовниками сумнівних матеріалів в українських ЗМІ є політики. А відтак напередодні президентських виборів кількість подібних матеріалів, в яких порушені численні журналістські стандарти, зростає.  Такого висновку дійшли експерти Інституту масової інформації та ГО «Детектор медіа», які проводять моніторинг дотримання стандартів українськими друкованими та електронними ЗМІ. Інформацію було оприлюднено на прес-конференції в «Главред-медіа», у якій взяли участь шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова, директор з розвитку ГО «Детектор медіа» Марина Бердичевська та виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

 

 

Моніторинг друкованої преси проводиться щодо загальноукраїнських видань та регіональних у таких областях як Донецька, Львівська, Рівненська, а також АР Крим.

 

Найчастіше в подібних матеріалах висвітлюється діяльність Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка, Володимира Литвина та Сергія Тігіпка. Лідером серед загальнонаціональних друкованих видань щодо розміщення сумнівних матеріалів у липні та серпні стала газета «Факти».

 

 

За два місяці, починаючи з 3-го серпня, за кількістю матеріалів із ознаками можливої замовності лідером виявився телеканал ICTV, у новинах якого експерти нарахувавли 62 такі матеріали.

 

Перший національний - 24

 

1+1 - 18

 

«Інтер» - 10

 

СТБ -  17

 

Новий канал -  22

 

ICTV -  62

 

Україна -  10

 

5-й канал - 1

 

За кількістю матеріалів із грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики лідером виявився «1+1» - експерти нарахували на цьому каналі 164 порушення за два місяці.

 

Перший канал           65

 

«1+1»                         164

 

«Інтер»                        58

 

СТБ                             51

 

Новий канал               71

 

ICTV                          128

 

5 канал                        33

 

«Україна»                  77

 

Моніторинг здійснюється в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

 

Як зазначила директор із розвитку ГО «Детектор медіа» Марина Бердичевська, результати дослідження довели, що починаючи з червня, коли було розпочато моніторинг, «у геометричній прогресії зростає кількість матеріалів з ознаками "замовних", в яких грубо порушено стандарти об'єктивної журналістики, визнані у всьому світі. Це, зокрема, недотримання балансу думок при подачі конфлікту чи події, відсутність посилань на джерела інформації, вказування недостовірних джерел інформації, підміна коментарями, оцінками чи метафорами самих фактів».

 

Паралельно із моніторингом преси та телеканалів, ІМІ та «Детектор медіа» розпочали кампанію з підвищення медіаграмотності в Україні, яка включатиме в себе аудіо та візуальну рекламу, що пояснює українському суспільству, що таке журналістські стандарти та які проблеми з'являються у випадку їх недотримання.

 

 

 

За словами виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторії Сюмар, «наявна нині ситуація в українських ЗМІ із засиллям замовних матеріалів становить проблему як для журналістів, які можуть втратити професію, як для медіа, довіра до яких зникатиме, так і для суспільства, яке не отримує реальної інформації щодо важливих тем. Важливо сформувати попит на якісну інформацію».

 

«Детектор медіа»

 

Фото Яни Новосьолової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9963
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Свідомий Українець
5331 дн. тому
Кто бы сомневался! Кто деньги платит, тот и заказывает музыку. Всех политиков - в жёсткий игнор!
q
5331 дн. тому
та нет, просто любое мнение, отличное от мнения руководства ТК и иже с ними, например отара Довженко, он же taurus+ и Leonard на форуме - оно заведомо неправильное и непрофессиональное. Через минут 20 это сообщение за "неправильность" сотрут. Зато во всех ветках, в форуме будут гордо висеть матерные хамские и противоречащие законам украины (в т.ч. Конституции и УК) высказывания taurus+ и Leonard, потому что это соответствует самовыдуманным стандартам, рамкам и нормам информационной журналистики от ТК. и еще "У-медиа" - УБОГОЕ МЕДИА, CENSORED!
Vombr
5332 дн. тому
"матеріалів із грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики" - это речь о тех стандартах которые Куляс сам придумал ? :))))))))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду