Валентин Коваль: Нішеві канали на обслуговування цифрової мережі витрачатимуть стільки ж, скільки зароблятимуть

20 Вересня 2008
14788
20 Вересня 2008
16:34

Валентин Коваль: Нішеві канали на обслуговування цифрової мережі витрачатимуть стільки ж, скільки зароблятимуть

14788
Валентин Коваль: Нішеві канали на обслуговування цифрової мережі витрачатимуть стільки ж, скільки зароблятимуть
Нішеві канали з часткою ринку менше 1 – 2 % на обслуговування цифрової мережі витрачатимуть стільки ж, скільки зароблятимуть. Про це заявив на ІІ Міжнародному форумі «Цифрове мовлення в Україні» генеральний директор ЗАТ «Телеодин» Валентин Коваль.
 
На сьогодні немає чіткого розуміння, скільки буде коштувати на рік обслуговування одного каналу в мультиплексі, зазначив пан Коваль. Проте, згідно з інформацією з неофіційних джерел, обслуговування мережі з 81 стільника компанії коштуватиме близько 400 тис. доларів на місяць (4,8 млн. дол. на рік). 
 
Якщо на 2015 – 2020 рік обсяг ринку телереклами становитиме  2,5 млрд. дол. (середній показник) і на ці гроші претендуватиме 40 каналів, що мовитимуть в усіх мультиплексах, то в підсумку, стверджує Валентин Коваль, «20% своїх доходів ми витрачатимемо на технічне обслуговування. Відтак, канали з часткою нижчою 2% не матимуть сенсу для власників».
 
Проте сам пан Коваль називає цей сценарій песимістичним. І пропонує інший, який враховує оптимістичніші показники зростання ВВП, а відтак і приросту рекламного ринку. Якщо останній сягне 4,5 млрд. доларів (від 3,7 млрд. в 2015 до 5,8 млрд. в 2020), то на обслуговування мережі загальнонаціональні мовники витрачатимуть приблизно 12% своїх доходів («Що насправді прийнятно, хоча хотілося б менше», - коментує Коваль). Тоді й для нішевих мовників прогноз є більш привабливим. «Ті канали, які матимуть частку ринку близько 1%, витрачатимуть на мережу 25 – 27% своїх доходів, що, як на мене, жахливо, але тим не менш дає їм хоч якусь надію. Але канали з часткою 0,5% будуть усі свої гроші просто нести назад у мультиплекс – нескінченний процес, який позбавляє сенсу їхнє існування. Єдиний вихід – існування нішевих каналів поруч із великими каналами», - робить висновки доповідач.
 
Канали – лідери ринку, за прогнозами пана Коваля, матимуть у майбутньому частку 8 – 9%. Такий канал зможе утримувати біля себе 5 – 7 нішевих каналів. 
 
Також на ринку є проблеми і з вимірюванням рейтингових показників нішевих мовників: їх було би доречніше вимірювати за розширеною спеціалізованою панеллю (наприклад, «35+, місто, жінки»). Як зазначила Ольга Росманова, директор департаменту теледосліджень компанії Gfk-Ukraine, якщо телеканали мають гроші на розширення панелі, то Gfk готова коштом замовника розширити та деталізувати ту загальнонаціональну панель, яка використовується нині на замовлення Індустріального телевізійного комітету. «Реально канал має покривати хоча б 50 домогосподарств. Якщо ж канал настільки нішевий, що з панелі в 2,5 тисяч д/г він не покриває і 50-ти, то йому варто використовувати інші схеми продажів», - радить мовникам пані Росманова.
 
Ольга Росманова у своїй доповіді на ІІ Міжнародному форумі «Цифрове мовлення в Україні» також навела цифри Gfk стосовно тих домогосподарств України, які вже нині приймають цифровий сигнал. В цілому по Україні 9% домогосподарств приймають цифрове телебачення. У селах – 11%, у містах «50 тисяч-» – 12% (за рахунок супутникового прийому, як прокоментувала пані Росманова), у містах «50 тисяч+» – 6%. Трохи вищими ці показники є у Києві – 20% (за рахунок переходу на цифровий стандарт мовлення найбільшого кабельного оператора столиці «Волі-кабель» та проведення експерименту з впровадження ефірної «цифри”). Такий же показник – 20% –  і в західних регіонах країни, де через особливості рельєфу населення надає перевагу супутниковому прийому.
 

ІІ Міжнародний Форум «Цифрове мовлення в Україні» відбувся в Києві 19 вересня 2008 року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Міжнародної організації «International Media Support». Організатори - Індустріальний телевізійний комітет, Незалежна асоціація мовників.

 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14788
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5707 дн. тому
Ошибка это то, что в первом абзаце написано!!!! И до сих пор висит на сайте. З.Ы. а чего их проверять то... журналистов, их пусть КГБ проверяет....
5708 дн. тому
Проверяй своих журналистов. Проверять за своими журналистами - это ошибка. За своими журналистами можно только мусор убирать, например.
WSG
5708 дн. тому
Шо то пан Коваль тут такого склепав. Відразу після банкету мабуть на літераторство пробило
5709 дн. тому
Что за ламер писал с цифрового форума!!! Генеральний директор ЗАТ «Телеодин» Валентин Коваль. Вообще-то он генеральный продюсер. ТК проверяй за своими журналистами
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду