Нацрада і телеканали готуються підписати угоду щодо української мови та проведення перевірок

14 Липня 2008
18054
14 Липня 2008
19:09

Нацрада і телеканали готуються підписати угоду щодо української мови та проведення перевірок

18054
Нацрада і телеканали готуються підписати угоду щодо української мови та проведення перевірок
16 липня  Національна рада та загальнонаціональні телеканали можуть підписати угоду щодо подальших заходів з розбудови національного інформаційного простору і впорядкування мовлення загальнодержавних телекомпаній. Про це «ТК» стало відомо з власних джерел. 
 
Відповідно до цієї угоди («ТК» вже друкувала її попередній варіант ) Національна рада  надаватиме право загальнонаціональним каналам самостійно визначати частку їх україномовних програм відповідно до статті 10 закону «Про телебачення і радіомовлення» за умови пропорційного дотримання квот на україномовну продукцію протягом усієї доби мовлення (зокрема, в прайм-таймі). Це означає, що запис в ліцензіях буде записано «не менше 75 % української мови» (без пропозицій щодо поетапного збільшення української мови  на 5 % щороку), проте залишається вимога щодо квотування прайм-тайму. Телеканалам пропонується два варіанти запису в особливих умовах ліцензій на мовлення: а) Телекомпанія має забезпечувати визначені ліцензією обсяги україномовних програм і передач у часовому проміжку з 06.00 до 10.00 і з 17.00 до 24.00 (в будні) та з 09.00 до 13.00 і з 17.00 до 24.00 (у святкові та вихідні дні);
 
б) Телекомпанія має забезпечувати визначені ліцензією обсяги україномовних програм і передач у часовому проміжку з 06.00 до 09.00 і з 18.00 до 24.00 (в будні) та з 13.00 до 24.00 (у святкові та вихідні дні)”.  
 
У свою чергу Нацрада має одночасно переліцензувати всі загальнонаціональні телекомпанії (видати та обіцяє під час проведення перевірок  брати до уваги мовлення телеканалу не менше п’яти днів постіль включно з вихідними та трьома буднями. 
 
За інформацією джерел «ТК»,  телеканали  сьогодні-завтра мають подати заявки до Нацради на внесення відповідних змін до ліцензій (це розцінюватиметься як те, що індустрія погодилася з вимогами Нацради), а Нацрада, зі свого боку, має видати нові ліцензії на засіданні 16 липня. 
 
Цю інформацію частково підтвердив «ТК» віце-президент телеканалу «Україна» Володимир Манжосов: «Всі  однорачасно на останньому засіданні  Нацради 16 липня переоформлюють ліцензії на основі цієї угоди». Після цього у разі, якщо переважна більшість пристане на запропоновані умови, відбудеться урочисте підписання угоди.
 
Інші джерела «ТК» говорять, що однією з умов угоди є: або всі, або жоден. 
 
На сьогодні свою згоду щодо підписання угоди «ТК» офіційно підтвердили  Володимир Манжосов та генеральний директор телеканалу НТН Олександр Ільяшенко.  
 
«Ми мали роз’яснення з боку Нацради стосовно пропозицій, які вони внесли стосовно прайм-тайму. Щоб рахувати прайм-тайм не у відрізках часу ( прайм з 9 до 12 години) та вечірній прайм, ми стоїмо на тому, щоб рахувати прайм загалом 75% від загального обсягу прайм-тайму, як ранкового так і вечірнього», - зазначає пан Манжосов, - Нацрада погодилась з тим, що вони будуть розуміти так, що нові умови ліцензії будуть складати саме 75 української від загального обсягу прайм-тайму ранкового та вечірнього. Нас влаштовують такі умови». 
 
За інформацією джерел «ТК», заявки до Нацради також вже подали ICTV, Новий, СТБ та М1. На ТЕТі та «ТОНІСі» цю інформацію поки не коментують.  
 
У «1+1» - особлива позиція. За словами генерального директора «1+1» Максима Варламова, канал поки угоду ще не підписав, але «питання на сьогодні проходить узгодження з акціонерами».  
 
Щодо «Інтера», то, як стало відомо «ТК» з власних джерел, канал готовий підписати цю угоду тільки за умови, якщо всі інші канали пристануть до неї. 
 
«Детектор медіа» 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18054
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду