З американських військових, що вбили Тараса Процюка, зняли звинувачення

14 Травня 2008
15334
14 Травня 2008
16:21

З американських військових, що вбили Тараса Процюка, зняли звинувачення

15334
З американських військових, що вбили Тараса Процюка, зняли звинувачення

Суд в Іспанії зняв звинувачення з американських військових, що вбили іспанського журналіста, разом із яким загинув українець Тарас Процюк.

 

Ідеться про інцидент 8 квітня 2003 року, коли американські танкісти в Іраку обстріляли готель «Палестина» в Багдаді, що був базою для більшості журналістів. Тоді загинули іспанець Хосе Коусо, телеоператор каналу «Телесінко», і українець Тарас Процюк, телеоператор агентства Ройтерз, і були тяжко поранені ще троє працівників Ройтерз.

 

Національний суд Іспанії голосами двох суддів проти одного вирішив у вівторок, що для звинувачення недостатньо свідчень і є підстави вважати, що іспанський журналіст загинув унаслідок бойових дій, а не свідомого вбивства.

 

Справу проти американських військових в Іспанії порушили за статтями іспанського законодавства, які передбачали до 15 років ув’язнення за вбивство і «злочин проти міжнародної спільноти», тобто неспівмірні дії проти цивільних осіб у воєнний час.

 

Два міжнародні ордери на арешт і екстрадицію американського танкіста, який здійснив постріл, і двох його командирів видали 2005 і 2007 року судді в Іспанії на вимогу родичів Хосе Коусо.

 

Сполучені Штати не видали своїх військових.

 

Напередодні, 2004 року, США заявили, що в перебігу власного розслідування не виявили помилкових дій чи недбалості своїх військовослужбовців, які діяли відповідно до обставин.

 

Чільні американські урядовці стверджували, що танкісти відкрити по готелю вогонь у відповідь на обстріл із того будинку.

 

Коли телеканали показали кадри обставин інциденту, з яких видно, що обстрілу не було, у США заявили, що танкісти могли сприйняти за обстріл чи за дії коригувальника ворожого вогню відблиски з журналістських об’єктивів.

 

Міжнародні журналістські організації скритикували такі висновки американської влади.

 

У справі загибелі Тараса Процюка жодних судових справ не було. США офіційно повідомили Україну, що, за висновками їхнього розслідування, постріл із танку по готелю було здійснено з метою самооборони і в цілковитій відповідності до правил ведення бойових дій.

 

ІМІ за інформацією Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15334
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
свидомым по заслугам?
5797 дн. тому
Ну как и положено, полицайствующей шестёрке ("миротворцу") Украине даже до всякого суда рот заткнули. Испания (член НАТО птыть!) суд провела, но результат - ноль, а холопской Украине и о суде не положено думать. Всё будет как в Киргизии, там пьяный военнослужащий базы НАТО застрелил казаха, а дело не то что расследовать даже не начали, вообще сказали заткнуться "на самом высоком уровне" Киргизстана. И закон ещё потребовали принять, по которому преступления служащих базы НАТО Киргизстаном не рассматриваются. И оплачитвае содержание этой базы Киргизия. Вот это рыночно, демократически, по-НАТОвски! Это сколько ж Украине придётся платить за присутствие кораблей флота НАТО в Севастополе, после ухода ЧФ России?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду