Миколаївський суд амністував нападника на знімальну групу Першого національного

22 Листопада 2007
16464
22 Листопада 2007
17:39

Миколаївський суд амністував нападника на знімальну групу Першого національного

16464
Миколаївський суд амністував нападника на знімальну групу Першого національного
Незгодні з рішенням суду амністувати особу, яка не тільки напала на знімальну групу Першого національного, а й пограбувала її, журналіст Вікторія Лакезіна та оператор Сергій Осецький провели 21 листопада 2007 року в Миколаєві прес-конференцію. Вікторія Лакезіна повідомила, що члени знімальної групи (вона та Сергій Осецький) подали скаргу до Миколаєвського обласного апеляційного суду. Суд заяву прийняв, але поки що не повідомив про дату засідання.
 
Вікторія Лакезіна повідомила «ТК», що незадоволена слідством у цій справі та рішенням суду. «У рішенні суду йдеться не про звинувачення чи виправдання підприємця Олега Солтиса, який напав на нас 14 березня цього року, а про те, що він амністований. Він себе винним не вважає, суд його також винним не визнав. Не встигли засудити, а вже оголосили амністію. На початку, коли все трапилося, нас активно підтримували журналісти, ми були впевнені, що наша справа виграшна. Але прокуратура вперто не хотіла порушувати справу за статтею пограбування. Адже Олег Солтис забрав нашу камеру і поїхав з нею. Ми подали до обласної прокуратури скаргу, яку вона задовольнила. Нам надійшов лист про те, що слідчий та районний прокурор будуть притягнуті до відповідальності. Але в суді фігурували саме ті матеріали справи, на які ми скаржилися. Додаткового ж розслідування не було. Крім того, про засідання суду ми дізналися випадково. Ні мене як головного свідка, ні оператора як потерпілого до суду не викликали».
 
Сам інцидент трапився 14 березня 2007 року. Знімальна група Першого національного в Миколаєві проводила журналістське розслідування про продаж неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Ректор університету повідомив в інтерв’ю, що в магазині, який поруч із вузом, продають неповнолітнім горілку на розлив і не реагують на зауваження. Щоби довести це, він попросив чотирьох студентів-першокурсників спробувати купити алкогольні напої в цьому магазині. Вони зайшли до магазину і придбали алкогольні та слабоалкогольні напої.
 
Знімальна група зняла на камеру те, як вони ввійшли в магазин і вийшли з нього з придбаними напоями. Студенти на камеру розповіли про те, що все це без проблем щойно придбали.
 
«Ми тут же зайшли до магазину і запитали, чому ви продали неповнолітнім алкогольні напої, – розповіла Вікторія Лакезіна. – Продавець зам’ялася, а потім покликала на допомогу якогось чоловіка. Це й був Олег Солтис, який почав вимагати касету. Оператор не погодився віддати, сказавши, що касета – це власність телекомпанії. Олег Солтис напав на оператора, в процесі боротьби від камери почали відвалюватися деталі. Нападник забрав камеру і поїхав. На вулиці стояли студенти, які бачили, як він сів із камерою в машину. Ми одразу викликали міліцію».
 
 
Вікторія Лакезіна та Сергій Осецький наразі звернулися до правоохоронних громадських організацій, НСЖУ, активно співпрацюють із обласним прес-клубом реформ. Адвокат Сергія Осецького каже, що вперше зіткнувся з такою справою. А Вікторія Лакезіна зауважила: «У нас в Миколаєві ніколи подібного не траплялося. По наївності ми довірилися слідству, а воно виявилося далеко не на нашу користь. Ми розраховували на швидку перемогу, тому й рішення суду нас заскочило зненацька».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16464
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду