МВС звинуватило «1+1» у виконанні політичного замовлення

8 Листопада 2007
24307
8 Листопада 2007
11:02

МВС звинуватило «1+1» у виконанні політичного замовлення

24307
МВС звинуватило «1+1» у виконанні політичного замовлення
Міністерство внутрішніх справ звинуватило канал «1+1» у неправдивому висвітленні дій міліції на горі Ай-Петрі в Криму, повідомляють «Українські новини». Про це сказав тимчасовий виконувач обов'язків міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко на засіданні Кабінету Міністрів, доповідаючи про ситуацію в Криму.
 
За словами пана Корнієнка, увечері 7 листопада «1+1» некоректно висвітлив ситуацію в Криму, «припустившись підміни понять, а також не давши висловити свою позицію запрошеному до студії заступнику міністра внутрішніх справ Василеві Фатхутдінову».
 
«Ми розцінюємо це як політичне замовлення», - сказав пан Корнієнко. За його словами, міліція на Ай-Петрі діяла правомірно, виконуючи рішення суду про звільнення земель, незаконно захоплених кримськими татарами.
 
«ТК» пропонує своїм читачам оцінити правоту сторін, ознайомившись із розшифруванням ефіру «1+1» (за http://oglad.tv ):
 
СТУДІЯ: У студії – Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Вогнепальне поранення в живіт і два переломи. Такі підсумки ліквідації кримськотатарських торгових точок на горі Ай-Петрі. Міліція напередодні запевняла, що операція минула без ексцесів.
СТУДІЯ: У студії – Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА. Але сутички із правоохоронцями побачила уся країна: для трьох людей вони закінчилися шпиталем, для 28 – екскурсією до буцегарні, 18 заарештували від п’яти до 13 діб, і п’ятеро відбулися грошовими штрафами.
СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Кримська влада вважає, що наводить порядок у ситуації із самозахопленням землі на півострові. Автор закону про кримінальну відповідальність за це, комуніст Леонід Грач, називає акцію на Ай-Петрі показухою. І припускає, що на місце вигнаних татар на комерційно привабливе плато прийдуть інші власники.
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА. Меджліс кримськотатарського народу вимагає створити комісію, яка розслідує останні конфлікти на півострові. Незабаром земельні конфлікти у Криму має розглянути Рада нацбезпеки і оборони України.
РЕПОРТАЖ: Автор: Наталка САФІХАНОВА. Четверо з тих кримських татар, хто на собі відчув силу міліцейських кийків на Ай-Петрі, зараз у Ялтинській лікарні. Побачити їх лікарі не дозволяють, але кажуть: у трьох незначні травми – поламані пальці та забої, одному ж довелося робити операцію.
СИНХРОН: Євген АФАНАСЬЄВ, головлікар Ялтинської обласної лікарні: "Огнестрельное ранение передней брюшной стенки с повреждением сальника. К счастью, никакие другие органы не задеты. Операция ему была произведена своевременно. Состояние его можно расценивать как средней тяжести".
РЕПОРТАЖ: Біля ялтинського суду зранку збираються кримські татари. Впродовж дня саме тут вирішують, якими будуть запобіжні заходи щодо 28 затриманих під час учорашніх подій.
СИНХРОН: Ахтем ЧІЙГОЗ, голова Бахчисарайського меджлісу: "А если кто-то сомневается или думает, что он своими этими... зверским нападением сумел сломать и напугать, или достиг какой-то вот ежеминутной тактической задачи, и что мы теперь сломлены, то он ошибается. Мы за свои права боролись и будем бороться. И если надо, будем умирать".
РЕПОРТАЖ: Меджліс на екстреному засіданні вирішує взяти на облік усіх співвітчизників, кому виповнилося 18 років, розпочати формування окремих мобільних груп, які б могли протистояти штурмам на зразок ай-петринського та розробити систему їх сповіщення. Проте лідер кримських татар Мустафа Джемілєв наклав на цю постанову вето.
СИНХРОН: Мустафа ДЖЕМІЛЄВ, голова Меджлісу кримсько-татарського народу: "Наши заявления, решения не должны выглядеть как последнее китайское предупреждение. Если постановление принимается, оно должно выполняться. Пока мы не взвесим наши возможности, сколько можем мы мобилизовать, мы так же будем смотреть на реакцию властей. Да и вообще этот вопрос очень сложный, ставит наше положение уже на другой уровень".
РЕПОРТАЖ: Головна вимога кримських татар – зняти з посади начальника міліції півострова Анатолія Могильова, порушити проти нього кримінальну справу, бо, на думку лідерів Междлісу, саме він відповідальний за побиття людей.
СИНХРОН: Анатолій МОГИЛЬОВ, начальник ГУ МВС України в Криму: "Если кто-то мне скажет, что я отдал какой-то неправомерный приказ, – я готов отвечать. Я считаю, что в данной ситуации действия милиции, вот вы эти картинки видели, были вполне адекватны ситуации, которая там развивалась. Если милиция там бы не предприняла решительных мер, были взрывы баллона, чем бы это кончилось".
РЕПОРТАЖ: За словами головного міліціонера, ніхто з його підлеглих своїх повноважень також не перевищив. Винних серед них не шукатимуть. Натомість з-поміж 18 кримських татар, які зараз затримані, адміністративну відповідальність можуть замінити кримінальною, – каже Анатолій Могильов. Покарання очільник кримської міліції пророкує і лідерам кримськотатарського народу, якщо вони почнуть створювати воєнізовані формування.
РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Чи оголошувати мобілізацію кримських татар, за місяць вирішуватиме Курултай – національний з’їзд. Проте якщо події, подібні учорашнім, повторяться, голова Меджлісу готовий зняти власне вето.
Гість студії – Василь Фатхутдінов, заступник міністра внутрішніх справ України
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА. Прокоментувати методи наведення порядку його підлеглими ми запросили заступника міністра внутрішніх справ, генерал-майора Василя Фатхутдінова. Сьогодні він гість нашої студії. Вітаємо, пане генерале. Маємо кілька питань до вас.
СТУДІЯ: Василь ФАТХУТДІНОВ, заступник міністра внутрішніх справ України: "Доброго вечора".
СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Пане генерале, цитую вчорашній коментар працівника Центру громадських зв’язків МВС у Криму, агентство УНІАН. "Ситуація спокійна, стабільна, ніяких ексцесів не було". Потім Україна бачить кадри із побиттям кримських татар. По-перше, чому треба вводити суспільство в оману? Друге питання: чи потрібне було таке надмірне використання сили в цій ситуації?
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "Зрозумів. Дякую. Давайте, я буду відповідати фактами і тільки фактами. Почнемо з того, що ще 4 червня поточного року господарським судом Автономної Республіки Крим було прийнято рішення щодо усунення перешкод заповіднику Ялтинському у користуванні земельною ділянкою. На виконання цього 1 листопада виконавчою службою було винесено постанову про залучення працівників органів внутрішніх справ до забезпечення охорони громадського порядку під час примусового виконання цього рішення, яке я тільки що згадав. Відповідні документи надійшли до головного управління МВС України в Автономній Республіці Крим".
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА. Це зрозуміло. Був якийсь спротив з боку людей? Чому їх били?
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "Продовжую. Відповідні документи надійшли до головного управління МВС України в Автономній Республіці Крим, і хочемо ми того чи не хочемо, ми зобов’язані забезпечити охорону громадського порядку під час виконання державною виконавчою службою своїх функціональних обов’язків. Якщо ми цього не зробимо, до кримінальної відповідальності будуть притягувати ту посадову особу, яка відмовилась від цього".
СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Чи потрібно було бити людей в такий спосіб? Невже не можна було втримати громадський порядок іншими методами тоді, на плато. Ви це, будь ласка, поясніть.
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "Коли... коли працівники міліції, підтримуючи виконавчу службу, прийшли вчора на плато, і державні виконавці почали виконувати свої обов’язки, їм почали чинити активний супротив. Ви показували кадри про те, як працівники міліції працювали, будем так говорити, але ж ніхто не показав кадри про те, як у працівників міліції і в працівників Державної виконавчої служби, наголошую, Державної виконавчої служби, летіли пляшки із запалювальною сумішшю, летіло каміння, і чинився інший супротив".
СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. А чому при...
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА (говорить одночасно з ведучим – "УС"). А вогнепальне поранення у живіт – це як?
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "Про те, що це вогнепальне поранення у живіт, має право сказати тільки судовий медичний експерт після відповідної експертизи. Зараз ні я, ні ви, ні інший журналіст про це не будемо говорити".
СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. А чому потрібно було тоді заявляти вчора, що жодних ексцесів не було на плато? Якщо ви кажете, що татари чинили спротив, якщо міліція застосувала силу, чому ж треба вводити суспільство в оману, для чого?
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ (говорить одночасно з ведучим – "УС"): "Можливо, можливо, це була... Олесь, можливо, це була попередня інформація. Погодьтеся зі мною. Можливо, це була попередня інформація..."
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА (говорить одночасно з гостем – "УС"). То про...
СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО (перебиває ведучу – "УС"). Тобто начальник кримської міліції не контролює ситуацію?
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "Контролює він ситуацію".
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА. Тобто кадрових рішень татари можуть не чекати, я так розумію, з боку міністерства?
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "Кадрових рішень в даний час з боку Міністерства внутрішніх справ не буде".
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА. Добре. Давайте тоді далі продовжувати розмову фактами, так, як ви цього хочете.
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "Так".
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА. От ми маємо для вас відео, ви його вже бачили і навіть коментували, але давайте подивимося ще раз разом у цій студії, я прошу режисерів дати відео. Василь Гайнулович, що ми оце зараз бачили, скажіть, будь ласка? Що це було? Який був спротив з боку цієї дівчинки? Чому її били кийками, били дитину? У цьому була необхідність?
СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Ну, ми повертаємося до цих подій...
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ (говорить одночасно з ведучим – "УС"): "До цього сюжету".
СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. ...так, і хочемо запитати, власне, чи не є це тенденцією використання сили...
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ (говорить одночасно з ведучим – "УС"): "Ні, тенденцією..."
СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. ...під час наведення громадського порядку?
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "Ні, тенденції немає".
СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО (говорить одночасно з гостем – "УС"). Можливо, ви іншими методами не можете навести лад?
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "Що то стосується оцього кадру, який тільки що ви показали, футбольного матчу, по даному факту порушена кримінальна справа. Там проводить попереднє розслідування прокуратура. Я думаю, будуть крапки розставлені. А щодо вашого запитання методів і дій міліції, то я відповідаю: в випадку на Ай-Петрі дії міліції були адекватні тій ситуації, яка складалася".
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА. Скажіть, будь ласка, одразу по слідах оцього відео. На своїй прес-конференції ви сказали про те, що дівчинка кидається на міліціонера, це я вас цитую. Якби він дійсно її вдарив, вона не змогла б кілька разів підніматися і кидатися в атаку. Як оця дівчинка атакувала "спецназівця", ми всі, і вся Україна щойно бачили. Можливо, потім ви скажете те ж саме про татар. Ви кажете зараз, що дії міліції були адекватними.
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "Ви знаєте..."
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА (перебиває гостя – "УС"). Пройде час, і ви скажете щось інше.
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "...я не хотів би... ви звернули увагу, що я в цій студії ні разу не сказав слова "татари". І мені неприємно, коли починають в цій площині розглядати це питання. Чому? Навіть не приємно тому, що в лавах працівників міліції кримській працює майже 10% – це татари. І прізвище людини, яка сидить перед вами, не Прокопенко і не Шевченко. Це між іншим. Ну, це так, легенький коментар. А щодо..."
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА (говорить одночасно з гостем – "УС"). Ми ж вас не титрували, як Прокопенко або Шевченко.
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "...дій... Ні. А щодо дій працівників міліції, то те, що вони чинили правильно відносно порушників, підтвердив і суд, який притягнув до адміністративної відповідальності тих громадян, які порушували громадський порядок".
СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО (говорить одночасно з гостем – "УС"). Добре. Для того, щоб підсумувати, дуже стисло. Чи буде проведене внутрішнє розслідування отих дій міліції на Ай-Петринському плато?
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ: "Зараз я не бачу підстав для того, щоби проводити відповідну службову перевірку. Але громадяни, які вважають, що їхні права якимсь чином з боку працівників міліції порушені, вони мають право звернутися до органів прокуратури для того, щоб прокуратура провела відповідне розслідування".
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА. Дякуємо вам. Мабуть ви захищаєте все ж таки честь мундиру. Але попри все, ми вам дякуємо за ваші коментарі.
СТУДІЯ: ВАСИЛЬ ФАТХУТДІНОВ (говорить одночасно з ведучою – "УС"): "Дякую".
СТУДІЯ: Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА. Це був Василь Фатхутдінов, заступник міністра внутрішніх справ із офіційним поясненням дій української міліції під час наведення громадського порядку.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24307
Теги:
Читайте також
21.11.2007 13:50
Неля Сухачева
для «Детектор медіа»
14 535
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дарина
6021 дн. тому
не було й стб, не було Інтеру, не було ICTY... Показали відео всі. Очевидець, ну ви й заробили! Почьом опіум для народу?
еврей
6021 дн. тому
татар мочить надо!!!! они весь Крім окупировали, сволочи!!!
очеслышец
6021 дн. тому
очевидец, так это вы продали плюсам видео. снятое вами непосильним трудом?
очевидец
6021 дн. тому
корреспондента 1+1 на Ай-Петри не было!
Прохожий
6021 дн. тому
Милицейский маразм крепчает.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду