Сьогодні спливає термін повноважень члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віктора Понеділка (оновлено)

11 Липня 2007
12223
11 Липня 2007
12:47

Сьогодні спливає термін повноважень члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віктора Понеділка (оновлено)

12223
Сьогодні спливає термін повноважень члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віктора Понеділка (оновлено)

11 липня 2007 року спливає термін повноважень члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віктора Понеділка.

 

Віктор Понеділко був призначений Постановою Верховної Ради України № 77-IV від 11 липня 2002 року. Слід зазначити, що відповідно до редакції Закону України «Про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення» від 13 вересня 2001 року термін дії повноважень члена Національної ради починався з моменту призначення і тривав чотири роки. Таким чином, Віктор Понеділко мав припинити свої повноваження ще 2006 року. Проте, під час внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» у 2006 році було внесено зміни і до закону про Національну раду, де, зокрема, було подовжено термін повноважень із чотирьох до п’яти років. Після прийняття закону народними депутатами Інститут Медіа Права звертав увагу на таку необґрунтовану зміну.  

 

Стаття 4 Закону України «Про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення говорить про те, що член національної ради призначається строком на 5 років. За трудовим законодавством договори або контракти є безстроковими або строковими. В нашому випадку з Понеділком було укладено строковий договір на 5 років. Це означає, що вже відзавтра він має бути звільнений на тій підставі, що строк дії договору сплив. Подовжити цей договір неможливо, адже законом передбачено обрання члена Нацради на 5 років, що означає, що з членом укладається договір (контракт) лише на 5 років.

 

Проте, не можна не сказати про наявність колізійної норми, яка також з’явилася у зв’язку з останніми змінами в законі. Частина перша статті 5 закону про Нацраду говорить про те, що Верховна Рада припиняє повноваження члена Національної ради шляхом ухвалення відповідної постанови. В нинішній політичній ситуації це може означати, що юридичне звільнення Понеділка відбудеться набагато пізніше, ніж фактичне закінчення терміну його повноважень. Це також означатиме, що призначення нового члена Національної ради може відбутися не раніше жовтня 2007 року.

 

За стандартної процедури, протягом трьох днів із дня припинення повноважень члена (членів) Національної ради, призначеного (призначених) Верховною Радою, комітет ВР, до компетенції якого віднесені питання телерадіомовлення, оприлюднює через засоби масової інформації та направляє депутатським фракціям і групам оголошення про відбір кандидатур на посаду члена (членів) Національної ради. Пропозиції щодо кандидатур приймаються зазначеним комітетом протягом 21-го дня з дня оприлюднення оголошення. Суб’єктами права подання кандидатур на цю посаду є депутатські фракції у Верховній Раді України та /або всеукраїнські об’єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації.

 

Інститут Медіа Права

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12223
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду