Іракські журналісти ухвалили Хартію, покликану зміцнити незалежність ЗМІ

6 Вересня 2005
724
6 Вересня 2005
12:31

Іракські журналісти ухвалили Хартію, покликану зміцнити незалежність ЗМІ

724
Іракські журналісти ухвалили Хартію, покликану зміцнити незалежність ЗМІ
Іракські журналісти мають намір прагнути до згуртованості своїх рядів, навіть незважаючи на небезпечні політичні ігри навколо прийняття нової конституції. На минулому тижні в Аммані (Йорданія) зустрічалися лідери більш ніж 40 журналістських груп. Вони ухвалили Хартію про соціальні і професійні права, а також підготовлений ряд пропозицій, спрямованих на зміцнення журналістської незалежності. Про це йдеться в останньому номері видання "Коммюніке IFEX".

"Журналісти виявилися на перехресті небезпечної політичної боротьби, але вони готові працювати разом для створення культури ЗМІ, що стане моделлю для всього регіону", - заявив генеральний секретар ІFJ Айдан Вайт, який очолював зустріч.

Іракський ландшафт ЗМІ дуже небезпечно політизований. Журналісти відстоюють свій професіоналізм, часто не будучи добре навченими. Їм нерідко платять маленьку зарплату, і вони часто піддаються сильному тиску з боку власників ЗМІ, політичних фракцій і релігійних угруповань.

На нараді був схвалений ряд пропозицій, які, у випадку їхнього ухвалення, зможуть забезпечити журналістиці важливу роль у побудові демократичної культури в країні, що роздирається протиріччями.

Ключовими були наступні вимоги:

- Створення національної ради ЗМІ, що буде діяти як моніторинговий орган і як інструмент

саморегуляції іракських журналістів;

- Підготовка і прийняття кодексу журналістської етики після проведення докладних консультацій з іракськими журналістами;

- Концептуально нові професійні відносини: справедливі контракти, що забезпечують права журналістів і інших працівників ЗМІ;

- Створення національного жіночого комітету іракських ЗМІ, покликаного підтримати рівність статей у журналістиці і сприяти роботі національної жіночої мережі журналістів;

- Загальнонаціональна програма навчання журналістів основам безпеки, відкриття центру забезпечення безпеки журналістів у Багдаді.

На зустрічі також обговорювалися питання створення національної структури навчання журналістів, доступної для всіх працівників ЗМІ, у тому числі і для тих, хто працює в регіонах. Обговорювалися і питання встановлення більш тісного зв'язку з журналістами Палестини, де їх колеги працюють у схожих кризових умовах.

"Підсумком цієї зустрічі можна назвати прагнення іракських журналістів, незважаючи на всю жорстокість, що виявляється по відношенню до них, триматися разом і відстоювати свої демократичні, професійні і соціальні права", - заявив пан Вайт.

На цій зустрічі, що пройшла за підтримки ЮНЕСКО, Конгресу профспілок Великобританії і Міжнародної датської організації по наданню допомоги ЗМІ, було погоджене рішення про поновлення роботи Національної консультаційної ради іракських журналістів, у яку ввійдуть представники ЗМІ всієї країни.

"На цій зустрічі був вироблений план дій, настільки потрібний

іракським ЗМІ. І зараз нам буде потрібна політична воля, щоб втілити цей план у життя", - заявив пан Вайт.

ІFJ представляє інтереси 500 тисяч журналістів з понад 110 країн світу .

ІМІ

Читайте також:

Американцы оправдали убийство журналиста Reuters

В Ираке застрелен корреспондент телекомпании "Аль-Иракия"

"Репортеры без границ" считают Ирак самым опасным местом

В Ираке военнослужащие США убили журналиста Reuters

В Ираке сторонники ас-Садра разгромили редакции радио и телевидения
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
724
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду