Створюється Бюро журналістів-позаштатників

18 Квітня 2005
673
18 Квітня 2005
14:30

Створюється Бюро журналістів-позаштатників

673
Створюється Бюро журналістів-позаштатників
Для позаштатних журналістів (фрілансерів) найближчим часом буде створене Бюро, в якості одиного з підрозділів Незалежної медіа-профспілки України. Воно надаватиме послуги юридичного та консультативного характеру журналістам-позаштатникам, умови праці яких значно відрізняються від умов штатних журналістів, говориться у повідомленні для ЗМІ від НМПУ.

У медіа-профспілці також зазначають, що "базою для створення Бюро фрілансерів стане первинна організація фрілансерів Київської незалежної медіа-профспілки". Рішення про створення Бюро було прийнято на зборах осередку 14 квітня 2005 року, а його координатором обрано Сергія Баранова. В подальшому такі осередки медіа-профспілка планує створити в усіх своїх регіональних організаціях.

Позаштатні журналісти матимуть свій розділ на веб-сайті профспілки, а згодом і власний Інтернет-ресурс, де буде розміщено їх базу даних, а також спеціальну програму пошуку замовлень на послуги фрілансерів. Ця програма, як зазначається в повідомленні, "дасть можливість редакторам швидко знаходити журналістів з потрібною кваліфікацією та напрямком роботи, а для журналістів це буде можливість підвищувати свої доходи".

Крім того, на сайті буде розміщена інформація про розміри гонорарів в тих чи інших виданнях або теле- радіокомпаніях, щоб фрілансери могли порівнювати: чи справедливо оплачують їх роботу.

Також для позаштатників буде організована юридична допомога при виникненні проблем з вчасним отриманням гонорарів, юридичні консультації з інших питань, пов’язаних з їхньою роботою.

Вже зараз фрілансери можуть отримати національну профспілкову прес-карту, яка підтверджуватиме їх професійну належність до журналістики, йдеться в повідомленні. Отримання такої прес-карти накладає обов’язок дотримуватись Етичного кодексу українського журналіста. Одночасно профспілка бере на себе захист прав позаштатників на вільне отримання та розповсюдження інформації.

Більшість послуг будуть безкоштовними для фрілансерів, що є членами Незалежної медіа-профспілки України (як Києва, так і регіональних підрозділів).

Як показали соціологічні дослідження, повідомляє медіа-профспілка, близько половини фрілансерів не мають оформлених трудових стосунків з редакціями, гонорари часто виплачуються неофіційно, що призводить до проблем у разі конфліктів між журналістом та редакцією. Також дуже часто порушуються авторські права позаштатних журналістів.

Створення Бюро фрілансерів відбувається в партнерстві з Національною спілкою журналістів Великобританії та Ірландії (NUJ), яка має аналогічну структуру. Колеги з NUJ передали НМПУ пакет юридичних документів та порад для фрілансерів, на базі якого розроблені відповідні поради для українських журналістів, з врахуванням специфіки нашого законодавства.

Після створення Бюро планується провести Конференцію вільних журналістів, на якій затвердити спільну програму захисту прав позаштатних журналістів. Також в планах НМПУ ініціювати переговори та укладання угод з редакціями, які врегульовували б питання оплати праці фрілансерів та компенсацію за продаж авторських прав. Окремою ініціативою будуть переговори з урядом щодо створення пільгових умов для фрілансерів, які працюють приватними підприємцями.

На даний момент розпочалася робота над створенням єдиної бази фрілансерів та ЗМІ, які можуть потребувати послуг вільних журналістів.

"Детектор медіа", за інф. УМПУ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
673
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду